
Pedig valóban nagyon népszerű, főleg az USA-ban, ahova persze a lengyel zsidók vitték magukkal. A szó lapost, deszkát jelent, úgyhogy gondolom százötven éve még nem ilyen helyes kis kerek Pletzlach-okat sütöttek, hanem olyan nagyobb lángosokat, mint a töki-pompos a fesztiválokon manapság. Szerintem a szintén lengyel export bagel kicsit nagyobb sikereket ért el a nemzetközi gasztronómiában.
Miután megsült, érdemes egy picit letakarva pihentetni, és csak utána megenni, mert akkor van ideje megpuhulni a hagymából felszálló gőztől, és sokkal finomabb, mint egészen frissen, igaz akkor meg az illata csalogatja az embert.
Hozzávalók 30 darabhoz (2 tepsi)
1,5 bögre simaliszt
1,5 bögre teljeskiörlésű liszt
2 ek olaj
1,5 tk só
Bors
½ kocka élesztő
2 tk cukor
1 bögre meleg víz
Az élesztőt a cukorral megfuttattam a meleg vízben, majd összekevertem a többi hozzávalóval. Kb. 10 perc dagasztás után, letakarva langyos helyen egy órát kelesztettem, majd kinyújtottam. Fehérboros pohárral szaggattam belőle köröket, amit tepsire téve újabb 30-40 percet kelt. Ekkor megkentem tojással, jól megszórtam kockára vágott hagymával, majd mákkal. (Nem kell a mákot megdarálni!)
180 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsült. Miközben sül, már lehet a poharat rendeltetésszerűen használni!
Eredetileg a JUDAPEST oldalán.

10 hozzászólás a(z) “Pletzlach” című bejegyzéshez
Hú, kemencében én is kipróbálnám! Örülök, hogy sikerült, és ízlett!
Ma találtam a receptre és gyorsan meg is csináltam ebédre. Változtatás csak annyi, hogy a hagymát olívaolajon egy kicsit megdinszteltem és egy részét nem mákkal hanem pirított szezámmaggal szórtam, a páromnak nagyon ízlett.
Ki fogom nyáron próbálni a kertben a kemencében is.
Szia!
Fogalmam sincs, mi lehetett a baj, de a lilahagyma biztosan nem, mert múltkor én is azzal sütöttem, és működött. Lehet, hogy a sütőd más, és egy picivel rövidebb ideig kellett volna sütni. Sajnálom! 🙁
Bocsánat a duplázásért 🙂
Tegnap megsütöttem, és legnagyobb szomorúságomra nem puhult meg gyakorlatilag semennyire 🙁
Igaz, én lilahagymát raktam a tetejére, az meg talán nem annyira “leves”, mint a vöröshagyma, de mégis… Pedig nagy reményeket fűztem a hagyma-mák kombinációhoz 🙂
Nincs ötleted, mi lehetett a gond?
1 bögre az mennyi? nagyon jól néz ki az oldal, jó képek, receptek!
grat
Ilyet a nagymamám sütött. Már nem is emlékeztem, de most, hogy olvastam a receptet eszembe jutott. Gyerekkoromban nem szerettem a hagymát rajta, de most már biztos izleni fog. Meg fogom sütni.
🙂
Hagymát hagymával! Én se hallottam erről soha. Ezekszerint nem lehygel bevándorló vagyok. Pedig tejjel milyen jó lenne most, itt az íróasztalomon!
Mák+hagyma? Nagyon jól hangzik! Nyami.