
Vad kakukkfű a Zemplénben mindenhol terem, (a Bükkben is gyakori) nem is kell különösebben keresni, elég lassan sétálni a réteken, rögtön érezni az illatát. Egy egész évi adag könnyen összegyűjthető fél óra alatt, akkor érdemes szedni, amikor virágzik, mert ilyenkor még a szokásosnál is sokkal illatosabb. Annyira, hogy a szárított vad kakukkfű illata intenzívebb a friss, cserepes társáénál.
A harmadik fontos hozzávaló a szép, száraz, fehérbor. Minden volt itthon, kivéve a házi metélt, hát gyorsan gyúrtam egy adagot, sőt lasagna tésztát is, de arról majd legközelebb.
Hozzávalók:
40 dkg tinórú gomba
5 dkg vaj
3 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
Vad kakukkfű
Só, bors
Szerecsendió
Házi szélesmetélt
A vajra rászóróm a zúzott fokhagymát, majd a gombát. Pár perc párolás után sózóm, borsozom, felöntöm tejszínnel, majd a borral. Belereszelek egy pici szerecsendiót (tényleg picit), és megszóróm kakukkfűvel. Rögtön elzárom alatta a lángot, a kakukkfüvet már nem forralom. Frissen kifőtt tésztával tálalom.
Nekem ez igazi romantikus vacsora része, olyan férjjel összebújós, borozgatós, gyertyás, beszélgetős estéjé. 🙂

7 hozzászólás a(z) “Az erdő ajándéka” című bejegyzéshez
láttam a tv-ben hétvégén azt az erdőbényei borászatot, amit nyáron emlegettél, nagyon tetszett, remélem hamarosan személyesen is megnézhetem.
és honnan tudtad, hogy anyám fini erdei gombákat igyekszik tartósítani, hogy bármikor ehessek ilyen finomságokat? 😉 köszi a recetptet!
Na, csak kicsikartam a választ! 🙂
Ezt még nem kóstoltam. A furmintokkal mostanában nem volt szerencsém.
Bocsánat, itt “A” fehérbor, vagy fehér bor a lényeg 🙂
Kicsit lassú vagyok ma…
Szóval Béres furmintja volt hozzá.
Bocsánat, az értetlenkedésemért!
Fehér bor, vagy fehérbor, gancegál, de ha mibenléte titok, tovább nem firtatom. :))
Fehérbor, igen 🙂
Úgy irigyellek, amiért ilyen jó helyeken jársz. Én bezzeg egy árva gyilkosgalócát se láttam a Mátrában 🙁
Milyen jól tetted, a lényeg, hogy az embernél mindig legyen egy kosár! 🙂
Vad kakukkfű isteni, én is mindig spájzolok, és tényleg jól megy hozzá a szerecsendió. Jó kis vacsora lehetett!
Mi volt hozzá a fehér bor?