Shadai írása a Judapesten:
A helyzet: hanukai szokás, hogy olajos ételeket eszünk, mert ezzel is emlékezünk a hanukai csodára: amikor a makkabeusok felszabadították Jeruzsálemet, s a megtisztított Szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való olajat találtak, noha új, megszentelt olaj készítése nyolc napig tartott volna. A kis korsó cseppnyi olaja azonban csodálatos módon nyolc napon át égett, amíg új, szentelt olajat tudtak sajtolni 

Nem. A megoldás: az én megoldásom, hogy olyan ételeket készítek, amelyek “téli ételek”, olajat is tartalmazak, de nem gusztustalanul csöpögősek, nem olajgejlek.
Íme a pompás és gyors lencseleves receptem:
Íme a pompás és gyors lencseleves receptem:
Kell hozzá: lencse, hagyma, fokhagyma, répa, olivaolaj, só, balzsamecet, babérlevél
1. Áztatni nem szükséges a lencsét: helyette kis olivaolajat felhevítek egy lábosban és rádobom a felkockázazott hagymát, a vékonyra szeletelt fokhagymát és a megmosott lencsét. Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom a hagymát, illetve megpirítom picit a lencsét.
2. Rátöltöm a vizet (úgy, hogy ellepje), beledobom a répát és teszek a főzővízbe sót, babérleveleket, balzsamecetet.
3. Kb. fél óra múlva kész a lencseleves.
Natúr joghurttal és indiai nan kenyérrel tálalva a legfinomabb.
Natúr joghurttal és indiai nan kenyérrel tálalva a legfinomabb.
És hogy mióta macho dolog férfi létre főzni?
Hát, legalább 30 éve.
Ez volt a 200. poszt a Fűszer és Lélek zsidó blogon. 🙂
6 hozzászólás a(z) “Olaj” című bejegyzéshez
Ez király! 🙂
Ki mondta,hogy le kell cserélni?Ma bekukkantottam ide(mint,minden nap:D),és már nem is kellett gondolkodnom a mai ebéden…Lencseleves lett,fánkkal.Sajnos nem volt itthon mandulám,sem rumom,de a helyettesítő bonbonmeggy sem rontotta el:)
üdv!Zsuzsa
8 nap gyomorégés? Na és aztán! soha nem cserélném le a fánokat egy lencselevesre!!!!!
Köszönöm!
gratula a 200hoz:)
Valóban, kevés dolog szexibb, egy jól főző és jótestű pasinál 😀