
Ne kíséreljük meg a pita sütését, ha a sütőnk nem alkalmas a megfelelő hőfok elérésére. Süssünk inkább másféle kenyeret. Ez azért fontos, mert magas hőmérsékleten kell felpuffadnia, mint a léggömbnek, és ha a sütőnk nem elég nagy teljesítményű, a pita lapos marad. A recept 220 fokot tanácsol, de szerintem 240 fokon még joo az eredmény. Dan Lepard receptje.
8 pitához
A kovászhoz
3-4-g friss élesztő
125 g 30 °C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt (vagy egy kk sikér)
A tésztához
195g 22°C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g (1 ek) finomított tengeri só
A A kovászhoz keverjük össze az élesztőt és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük palacsintatészta állagúvá. Takarjuk le, és meleg helyen (25 °C-on) kelesszük 1vagy 1,5 órát.
A tésztához keverjük össze a kovászt és a vizet. Adjuk hozzá a kétféle liszthez a többi hozzávalóval, és keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk állni 10 percig.
Dagasszuk a tésztát majd pihentessük 1 órát, de közben még egyszer gyúrjuk át.Melegítsük elő a sütőt 220 °C-osra (gáz: 7-es fokozat), és forrósítsunk fel benne egy sütőlemezt (vagy követ). Enyhén kilisztezett felületen osszuk a tésztát 8 egyenlő részre (minden darab kb. 100 g-os legyen). Mindegyiket formáljuk gömb alakúvá, és letakarva pihentessük 15 percig.
A tésztagolyókat nyújtsuk kerek, durván 5 mm vastag lapokra.
Pihentessük őket 2 percig.Kemény kartonpapírral – rögtönzött lapátként használva -nyúljunk a pita alá, és dobjuk rá a forró sütőlemezre vagy kőre. Egyszerre csak 1-2 darabot süssünk 5 percig, illetve amíg a tészta megemelkedik, és halvány színt kap.
Konyhai csipesszel vegyük ki a sütőből, és letakarva hagyjuk kihűlni.
14 hozzászólás a(z) “Pita” című bejegyzéshez
1 ek só az nagyon nem 7 g. Kisebb evőkanállal is 20 g, nagyobbal meg vagy 26 g. Szerintem az teáskanál akart lenni, abból is valami kisebb, mert az enyémmel még az is 9 g.
Zsolt! Köszi! 🙂
Kedves Eszter!
Megcsináltam a pitát, és IGEN!
Gratulálok a honlaphoz! maz’l tov!
Ja a Zsidó Almás Sütit is megcsináltam, és az is IGEN 🙂
csak így tovább…
Sárga? Megnézem,én eddig kéket vettem, az közepes volt. Köszi!
Köszi a tippet, a Lehel nincs messze az irodától. Apropó, Lidl. Van ott egy sárga dobozos paradicsomlé. Az nagyon finom, ha elfogy az anyós és nagyi féle. Remek jól lehet vele főzni is, ha épp nincs kéznél igazi paradicsomszósz.
Ha nem keverik tejes szószokkal, akkor kosher style. vagyis valószínüleg nem kóser (mert az állat nem kóserként lett levágva), de akár az is lehetne.
Tényleg Eszter, a gyros kosher kajának számít?
😀
És nem jött be.
Eszter tippje a lidl lesz már borítékolom is:)
Nem tudom merre laksz, de a Nagycsarnokban, és a Lehelen is mindig van cserepes.Én a Lehelt ajánlom ezügyben, egy fiatal nő árulja az őstermelős középső részen, a metró felől jobb oldalon a liftnél.
De általábn van a hipermarketekben is, de az nem szokott olyan szép lenni.
Kitől kérdezzem, ha nem tőled Eszter? Mindennapi tanácsadómmá lettél vacsi ügyben. Hol vehetek ilyenkor friss bazsalikomot? Két hét múlva fondue vacsira hívtam az unokatesómat és arra gondoltam, hogy paprikakrém leves, vagy sült paprika lesz az előétel, de mindkettőhöz kellene bazsalikom. Az én cserepesemnek most vége, a költözés betett neki, és nem szeretnék száírottat használni.
Nagyon köszi:)
Igen, egy jó sütő nélkül nem is érdmes semmit se sütni!
A pitában bárány volt joghurttal. Nyami…
Ez nagyon jó. Éltem egy nyarat Aténban, utána éreztem igazán mi is a különbség a pita és pita között.
Most örülök igazán az új konyhámnak és a tuti sütőmnek:)
es mikerult a pitaba?:D
En egy joghurtos tesztat hasznalok erre a celra altalaban, a receptje az elso blogbejegyzesemben olvashato.