
Egyszer Bitter Brunó barátunk azt mondta, hogy létre lehetne hozni egy Fűszeres Eszter generátort, ami csak úgy ontaná magából azokat a recepteket, amelyek valahogy így kezdődnek: Ez a recept valahogy úgy született, mint a pékné csülke… 🙂
Nem tudom más is észrevette-e már, de való igaz, imádom az olyan egytál ételeket, amihez szinte csak össze kell dobálni a hozzávalókat, majd elővenni a sütőből a fantasztikusan forró, illatozó végeredményt.
Ezzel a recepttel most két legyet ütök egy csapásra, hiszen VKF pályaműként is olvasható, de ünnepi előzetesként is. Túl egyszerű lett volna, ha sólettel pályázok, pedig az aztán az egytálételek királya! 🙂
Az étel hat óra alatt készült el a sütőben 100 fokon, de lábosban szerintem két óra alatt megvan. Én reggel tettem oda, és mikor délután hazaértünk, még forrón vettem elő a sütőből.
Hozzávalók:
4 vastagabb szelet marha hátszín
2 szál póré
10 gerezd fokhagyma
20 szem aszalt füge
10 dkg mazsola
4 szál sárgarépa 1 csokor petrezselyem
20 dkg olajbogyó
2 babérlevél
kakukkfű
rozmaring
só, bors
2-3 dl száraz vörösbor
4-5 marék gersli
víz (vagy zöldség, ill. marha alaplé)
3 ek libazsír
Én öntöttvas lábosban készítettem, de egy sima fazék is megteszi. Felforrósítottam a lábost, majd beletettem a zsírt. Gyorsan megforgattam benne a húst, rögtön rászórtam a vastag karikákra szelt pórét, a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Megkevertem, rászórtam a répát, olajbogyót, fügét, és mazsolát. Sóztam borsoztam, felöntöttem a borral, és annyi vízzel amennyi ellepi. Fűszereztem, és a tetejére dobtam a gerslit is. Ment is a sütőbe. Aki otthon van amíg fő a vacsora, az nyugodtan megkeverheti félidőben, de ha ez nem történik meg, akkor se lesz semmi baj.
Mire elkészült pont eléggé elfőtt a leve, és a gersli rendesen be is sűrítette.

10 hozzászólás a(z) “Egytál a fák újévére” című bejegyzéshez
Elkészítettem az ételt. Nagyon kü-
lönleges. Nálunk is szerepel a gers-
li. Decemberben készítettem sült
kacsacombot bécsi ricsettel.
…a rugelach hozott erre a blogra, az is Tu Bisvat-ra készült ha emlékeim nem csalnak, de ez a csoda még jobban megfelel az izlésemnek, amiről csak úgy mint a pofonokról nem szoktunk vitázni.
Egyszemélyes ide v.oda ezt ki fogom próbálni.Mili néni (nem a MiLLi!)
Köszi lányok!
Ricsi, vannak ötleteim! 🙂
Mennyie szuper téli fogás! Bevallom,én nálad olvastam először egyáltalán a gersliről, és azóta nagy barátunk!
Egyébként a zsidó konyhában sok olyan étel van aminél az összevalókat csak össze kell dobálni – ezek a kedvenceim, az ilyeneket magam is meg tudom csinálni 🙂
És Eszter, mit tervezel nekünk írni február 9-re, ha már most túlestél ezen? 😉
Hú ez csodálatosan hangzik!
Egyszer már főztem tőled aszalt sárgabarackos csirkét ( a könyvedben van) és komolyan mondom, nekem étel még olyan jól nem esett.
Ezt is ki fogom próbálni!
Hajni
Köszönöm, az edényem nevében 🙂
A Lidl-ben vettem 500 forintért pár hete.
Meglehetően jól néz ki:-)
Nagyon finomnak tűnik és az edényed is…egyszerűen gyönyörű!
Hi, hi, sólettel én pályáztam:-)))
Ez is nagyon kedvemre való lenne!