
Könnyedén vettem az akadályokat a tükörtojásnál, félálomban is megy a hibátlan rántotta, de lágy tojástól félek.
Írnak róla mindenfélét a szakirodalomban:
-tegyük hideg vízbe, és forrás után főzzünk 2-3-4 percig
-tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 3-4-5 percig
Na jó, ez kapásból egy csomó lehetőség, de még mindig nem beszéltünk olyan fontos részletekről, hogy a hűtőből kivett tojásra vonatkoznak ezek az információk, vagy szobahőmérsékletűre?
Lobogva forrjon a víz, vagy csak gyöngyözve?
Hány centire lepje el a tojásokat a víz?
És szerintem a legfontosabb: mekkora is legyen az a tojás? Mert hogy nagyon nem mindegy. A hipermarketes S méretű tojás pont a fele súlyban a kisközértben kapható L méretűhöz képest!
Gondolom én, hogy akkor kb. kétszer annyi ideig kéne főnie.
Van valakinek valami biztos módszere? Mert én úgy szeretem (szeretném) a lágy tojást, ha a fehérje meg lenne főve tökéletesen, de a sárgája teljesen folyós maradna.
Eddig ez a módszer látszik megbízhatónak viszonylag kicsi, M méretű tojásoknál:
Éjszakára kiveszem a hűtőből, reggel vizet forralok. Gyöngyözve forró vízbe helyezem a tojásokat úgy, hogy 4-5 cm magasan ellepje a víz. Pontosan 5 percig főzöm, leöntöm róla a vizet, és felengedem hideg vízzel.
Az eredmény 80%-os megbízhatóságú. Tud valaki jobbat?

35 hozzászólás a(z) “Tökéletes lágytojás. Létezik olyan?” című bejegyzéshez
Néhány napja találtam egy oldalt, ahol lehet a Timi féle tojásfőző-időmérőt kapni. A sok idétlen (de vicces) dolog mellett ez hasznosnak tűnt az ezpontaz-on: http://ezpontaz.hu/perfekt_tojas-szinvaltos_tojasfozo_.html. /P
Sziasztok! Én még nem próbáltam de úgy hallottam a tökéletes megoldás az, ha a sütőt 70 fokra állítod, majd a tojásokkal teli lábost oda teszed be 50 percre. Nem forr fel a víz és egyszerre lesz krémes állagú a fehérje és a sárgája is. mondjuk időigényesebb, mint a 3 perces forralás 🙂
Képzeljétek el, nekem is a reggeli leg-legje a lágytojás, és képtelen vagyok eltalálni, pedig szobroztam már mellette stopperrel, sóztam a vizet és használtam mindenféle trükköket.
Aztán rátaláltam egy férfiúra, akinek az a szuperképessége, hogy beteszi a tojatokat a forró vízbe, stopper és minden egyéb nélkül magukra hagyja, majd n idő elteltével kiveszi őket. És tökéletesek. Teljesen kemény fehérje, teljesen lágy sárgája. Nem tudja egyébként megmagyarázni, szerintem szólítják a tojások, mint Snoopy-t a sütik. Több mint 2 év alatt legfeljebb kétszer hibázott, de szerintem az aljas tojások kijátszották. 🙂
Szia!
Most találtam, és egyből te (ez a posztod) jutottál eszmbe:
http://www.kitchencritic.co.uk/2009/03/beepegg_1.html
🙂
Nagyszerű az oldalad, üdv,
Ed
Az én nagymamám mindig azt mondta, hogy forrásban levő vízbe kell tenni a tojást, három miatyánkot kell elmondani, és akkor kész. vagy opcionálisan bármilyen egy perc körüli imát :). Szóval nekem ez a három perc bejön, igaz, én nem pusztulok bele, ha a fehérje nem egészen kemény. Viszont: nem tudom tojástartóból enni, mert ha teszek bele egy kis vajat, néha mustárt, fúszereket, ezt-azt, és kész, máris kifröccsen a tojás héjából. úgyhogy imádom ugyan a szép lágytojás – tartókat, de inkább egy csészében keverem össze. Vagy ez barbárság?
hat nem aranyos ez a jopofa lagytojas – nyito?
http://www.mocha.uk.com/shop/index.cgi?command=moreinfo&search=TT01
Én úgy szoktam,hogy előveszem az elektromos tojásfőzőt, kiveszem a tojást a hűtőből, a tojásfőző tartozék kispoharának az alján lévő szeggel kilyukaszom a tojás a laposabbik felét, berakom a tojásokat a tojásfőző tartójába, a kis pohárba vizet teszek, pont annyit amennyi rá van írva ( rajta van hány tojáshoz, milyen keménységre mennyi víz kell) beleöntöm a tojások alá, ráteszem a tetejét, és bedugom a konnektorba. Amikor fütyül, akkor kész a tojás. olyan, amilyet akartam. Ha lágyat, akkor lágy, ha közepeset akkor közepes, és ha keményet akkor kemény.
Pl. így néz ki: http://www.kika.hu/cgi-bin/katalog.php?edvnr=11351195&id=922
…, és utána egyből hideg víz alá tesz.
L-es tojás, hűtőből kivesz, hideg vízbe tesz, 8-as fokozaton (; melegít, enyhe bugyogástól számítva 3 percig főz.
Szia!
Én úgy tudom, hogy akkor kell hideg vízbe tenni a tojást, ha a hűtőből veszed elő. Ha szobahőmérsékletű, akkor forrásban lévő vízbe kell tenni.
Plusz jól meg kell sózni a vizet, és akkor nem fog kifolyni a tojás, ha netalán megreped a héja.
Műanyag kiskanalat vagy bébikanalat ajánlom azoknak akik nem fémmel akarják enni a lágytojást.
gjuci, ha fémes ízt érzel, akkor dobd ki az evőeszközöd, elvékonyodott rajta valami bevonat, vagy hitvány ötvözet.
Az ezüst vagy magas réztartalmú ötvözetek szoktak “ízt” csinálni, de főleg savas közegben (ecetes körülmények)
Viszont mind a réz, mind az ezüst a felületén elpusztítja a bacikat magától, ezért voltak régen a kilincsek rézből, többek között.
Én sok éve már egy ezüst kiskanállal iszom a kávét, régi családi darab, ószereséknél úgy mondják “diannás jegy” van benne, nem sokat ér, csak nekem. Még sose volt vele bajom.
A fa lágytojásoskanál klassz lehet, de ha valami nem higiénikus, akkor az biztos 🙂
na ennyit a tudomány és technika világából 🙂
Én se tudtam amit Pappitó írt, nagyon érdekes!
Viszont Juci, neked nem kellett volna ezt írnos, most nagyon szeretnék egy fa lágytojásos kanalat! 🙂
Én végül is nem tudom/tudtam, miért mondják, hogy ne fémkanállal együk a lágytojást. Pappito, kösz. Eddig azt gondoltam volna, hogy a fémes íz miatt. Ahogy a kaviárt sem “szabad” fémmel enni. Vannak külön műanyag vagy fa lágytojáskanálkészletek is…
Hát nem vicces, hogy az ember évek óta ide jár receptekért, konyhai praktikákért (kulturális feltöltődésként :)) és akkor kiderül, hogy Eszter még tojást sem tud főzni?! 😀
pardon, hogy a partvonalról, de a névtelen által irott szines, tojásfőzéstámogató kütyüről itt lehet tájékozódni:
http://www.pappito.com/2008/09/24/gasztro-tojasfozo-kutyu/
Mondjuk úgy, hogy 95% körüli találati pontosságot lehet vele elérni.
Ja, ez a fémkanál mizéria meg nem jelent semmit, ha egy fehérje koagulálódott, akkor az irreverzibilis, akár fémkanállal, akár lóvakaróval eszed. Amúgy pedig az emberi nyál jóval agresszívebb anyag, mint a tojásfehérje, bármilyen állagban, úgyhogy ha az nem csinál semmit a fémkanállal, akkor a tojásfehérje sem.
(amikor az edények, eszközök még ón-, és rézötvözetek voltak figyelni kellett, de ma már… )
Martha Stewart 🙂
http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=0968608f8532f010VgnVCM1000003d370a0aRCRD&video_id=0&rsc=related
Mi a baj a fém kanállal?
Azt kell mondjam, minden konyhában másképp fő a tojás!
Stampoasis, köszönöm a tudományos felvilágosítást! Tehát, van egy percem…
Mégis van olyan, hogy a fehérje még remeg, és a sárgája már elkezdett főni. De persze csak azért mert a kivétel erősíti a szabályt 😀
Ugy keszitem, mint Virag. Meg sosem volt folyos a feherje… viszont nem csinalok gyakran lagytojast 🙂
Ha hideg vizbe teszem, nem erdekes, hogy 5 fokos vagy 15 fokos a tojas az elejen. Kevesebb izgalommal jar 🙂
Hűtőből veszem ki a tojást, hideg vízbe teszem, felforralom, amikor már közepesen bugyog a víz, de még nem zubog, onnantól 3 percig főzöm.
90%os eredménnyel lesz tökéletes (fehérje főtt, sárgája folyós)
nagyon átérzem a problémádat, eszter. én is úgy szeretem, ha a fehérje meg van föve (mar nem remeg), a sárgája pedig folyós. nincs annál rosszabb reggelem (ill. reggelim), mint amikor a tojásos kanálon megpillantom a még folyós fehérjét *brrrrrrr*. a párom már tudja is, hogy a nap oda;-) hervé this-benckhard konyhai titkok és rejtélyek címü könyvében nagyon élvezetesen magyarázza el, mi is zajlik a fött tojásban (szerinte egyébként kemény tojást fözni nehezebb, mint lágyat): a tojássárgája 8 celsius fokkal magasabb fokon kezd el keményedni. elöször közismert módon a tojásfehérje kezd kemény lenni és ezalatt az idö alatt abszorbálja az energia jó részét és egyben a höfokot 8a tojás belsejében) kb. 60 fokon tartja. ezen a hömérsékleten még nem kezd el keményedni a tojássárgája, mert a fehérje úgymond “védi” a magasabb hömérséklettöl. csak miután a fehérje megkeményedett, jut el a sárgája arra a pontra, hogy lassan keményedni kezdjen. percekben ez annyit jelent, hogy a fehérje kb. 3 perc alatt, a sárgája viszont csak a 4. pectöl kezd el keményedni. a dolog tehát nem másodperceken múlik, hanem van egy teljes 1 percünk, hogy kivegyük a lágyra fött tojást.
én minden lágytojás fözés elött percekig nézegetem a tojást és számolgatom, hogy hány percig/ másodpercig is fözzem. általában 5:20 és 5:45 körül döntök.
egyébként olvastam, hogy a tojás fözéséhez nemm kell sok víz, mert a lefedett edényben a : vízgözben is pontosan ugyanúgy fö a tojás, mintha elfedné a víz. én csak ujjnyi magas (erösen sós) vízben fözöm, frissen a hütöböl kivéve (igaz mint föntebb leírtam sokáig nézegetve szobahömérsékleten). talán ezért több mint 5 percre van szüksége;-)
érdekelne, hogy hol ettél te szállodában LÀGY tojást? én eddig csak és kizárólag mindig kemény “kopogósra” föttet fogtam ki.
Nálunk igencsak fogy a tojás (M), így kosárban tartom őket, nem hűtőben. Lobogva forr a víz, belerakom, éppen csak ellepi, 5 perc. Eredmény mindig ugyanaz. Kicsit még folyós sárgája, ahogy szeretem.
Jól látom, hogy fémkanállal eszitek a lágytojást?
Használj bolti tojást ;-D
namarmost mi az anyukamektol kapott hazi tojasokat fogyasztjuk amik szvsz siman nagyobbak mint az XL bolti tojasok, ilyenko mi a teendo?
H.
Timi, tudtam én, hogy van valami megoldás, mert a szállodákban inkább 95%-os a jól eltalált lágytojás.
Nagyon irigyellek! 🙂
Sziasztok, én leszek a kakukktojás. Sógornômtôl kaptam egy fél tojás formájú kis alkalmatosságot, rajta jelzések lágy, félkemény, kemény tojáshoz. Hideg vízbe téve a tojással együtt az eszközöm elkezdi változtatni a színét, így éppen olyan állapotban tudom a tojást kivenni, amilyenre gusztusunk van. Allitólag amcsi gyártmány, mi Hollandában kaptuk. Timi
Ugye? 🙂
A dög!
Szilárd meggyőződésem, hogy a tojás mindenféle szándéknak mereven ellenáll. Ha lágyat akarok, még a fehérje is átláthatóan folyik, ha keményet, akkor biztos lágyabb marad. Az első számú, legeslegreggeli nálam a lágytojás, különösen a sárgája, pirított barnakenyérrel, vajjal. Sok-sok keményebb-lágyabb eredmény után sütök magamnak három tojásból tükörtojást, itt garantált a kívánt állag.
Megkérdeztem párom édesanyját is. Ő teljesen hideg vízbe teszi a tojásokat, azzal együtt felforralja, és forrástól számítva 3 percig főzi. Nagyobb tojásokat használ.
Köszi az IKEA-tippet!
Paul Bocuse tanácsait tudom veled megosztani, miszerint a tojást legalább 1 órával főzés előtt vegyük ki a hütőből. Amint forrni kezd a víz, egy kanál segítségével óvatosan helyezzük a tojást a vízbe és ettől a pillanttól számítva 31/2-4 percig főzzük.
Tökéletes lágytojást főzni szerintemm is csak véletlenül lehet, vagy ha lenne egy olyan táblázat, ahol másodpercre adják meg az időt, és grammra a tojást, akkor lehetne 95% felé menni 🙂
Köszi lányok. 6-7 éve vettem az IKEÁban, de ott minden húsvét előtt nagyon jópofákat lehet lőni, gondolom idén most lehet a húsvéti vásár.
Mi általában M-es méretű tojásokat veszünk (nekem, mint elsőszámú tojáskrémfogyasztónak elengedhetetlen. :))
Lágytojáshoz kiveszem a hűtőből és 15 percig mindig hagyom szobahőmérsékleten… Míg megmosom őket, vizet forralok. Éppen forrásban lévő vízbe dobom és 5 percig főzöm. Ilyenkor a fehérje keményebb, a belseje pedig rendszerint “recegős” lesz. Nagyon szeressük 🙂
Csodaszép tartóid vannak – Szabad érdeklődni honnét szerváltad? 🙂
Én a hűtőből veszem ki a tojást, s körülbebül 10 percre kézmeleg vízbe teszem, mielőtt a gyöngyözve forró vízbe ereszteném óvatosan, hogy ne repedjen fel. Picit feljebb veszem a lángot, hogy forrásban is maradjon a víz, majd 3 és fél percig főzöm. Tovább nem, mert akkor nekem nem marad teljesen lágy a sárgája. Ránézésre közepes méretű tojásokat igyekszem használni. Így Hozzád hasonló 80%-os eredményességet tudok felmutatni.
Viszont: Hol szerezted ezeket a gyönyörűséges és egyedi lágytojás tartókat???