Kategóriák
Egyéb kategória

Macesztorta (Pászkatorta)


Mindenkinek ajánlom, vallási hovatartozás nélkül, hogy vegyen egy csomag maceszlisztet, és süssön belőle tortát. Macesztlisztből sütni ugyanis nagyon különleges süteményeket eredményez.
Vannak olyan macesz szemek, amik nem puhulnak meg, és az egész tészta kellemesen diószerű lesz tőle. Biztos ami biztos, én azért diót is használok hozzá.
Tavaly valami ultramodern macesztortát sütöttem, de idén az igazi klasszik változatra vágytam. “Ősi” recept szerint margarinnal készül a krém, hogy tejeshez és húsoshoz is lehessen enni, de vajjal csináltam. Persze a pekándiót se nagyanyám receptes füzetéből olvastam, de apróságokon ne akadjunk fel.
Természetesen a macesztorta a közelgő pészahi receptek egyike.
Lesz még olyan is, amiben macesz se lesz, azoknak akik nagyon komolyan veszik magukat ezeken a napokon! 🙂
Hozzávalók 2 téglaformányi tortához:
8 tojás szétválasztva
8 ek cukor
8 ek maceszliszt
8 ek pekándió ledarálva
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
50 dkg vaj (opcionálisan margarin)
2 tojás
3 ek holland kakaópor
8 ek pekándió ledarálva
8 ek cukor
0,5 dl rum

A díszítéshez egész pekándiók, és kakaópor

A tojások sárgáját habverővel habosra kevertem a cukorral. Belekevertem a maceszlisztet, és a diót is a végén. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot vertem. Egy kanálnyi habbal kicsit meglazítottam a lisztes masszát, majd belekevertem még két kanálnyi habot. Csak ezután adtam hozzá az összes többit, vigyázva, hogy ne törjön nagyon.
Sütőpapírral béleltem a téglaformákat, és elosztottam benne a tésztát.
180 fokos sütőben sütöttem pirosra, tűpróbáig, ez kb. 30 perc.

A krémhez elkevertem a tojást a cukorral és a dióval, végül a kakaóval. Folyamatosan kevergetve felfőztem, és beleöntöttem a rumot.
Lehúztam a tűzről, és hozzáadtam a vajat. Mikor kihűlt, betettem a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap három részre vágtam a tortákat.
A vajkrémet habverővel magas fokozaton habossá, könnyűvé vertem. A térfogata kb. a triplája lett. Megtöltöttem vele a tésztát, és újra behűtöttem tálalás előtt.
Nagyon jól eláll, van amikor öt nap után esszük csak meg.

24 hozzászólás a(z) “Macesztorta (Pászkatorta)” című bejegyzéshez

Eszter!

Osztom a véleményed, hogy a kulinária nyitottá tesz. Sose az érdekelt egy receptben, hogy honnan származik. Lehet tőlem arab, zsidó, kínai, japán, magyar, orosz…Egy dolog érdekel: olyan összetevőkből álljon ami nem teljesen idegen az ízlésvilágomtól. Mert hiába látok egy mások szerint nagyszerű sárgarépa főzelék receptet, sose fogom elkészíteni mert ez az a főzelék, amit semmi pénzért nem ennék meg…
Ez a pászkatorta viszont felcsigázott, annak ellenére hogy amikor a pászkalapot 2.5 éve megkóstoltam nem voltam oda érte….Hátha így ízleni fog:D
Szóval csak egy kis nyitottság….És fantasztikus élményekkel gazdagodunk. Egy nagyszerű új íz, egy új ember. Erre a legjobb példám Görögország, ahol ösztöndíjjal tanultam egy szemesztert. Egy kollégiumba zárva Európa szinte minden országából érkező egyetemistákkal….Ízek, emberek kavalkádja….Imádtam! És ahogy az ételeknél sem érdekel hogy honnan érkezik, én így voltam az emberekkel is. Ha megkedveltem valakit azt azért szerettem , mert jó ember volt, és nem azért mert spanyol , olasz vagy épp bolgár volt….
Ez az amit sajnos itthon nem tapasztalok. Cimkéket ragasztunk a másikra, és keressük benne a rosszat, gyűlölködünk….És ha valaki ez ellen szót emel,akkor már furcsa szemmel néznek rá. Pedig szerintem nincs jobb a sokszínűségnél…
( bocsánat, hogy nagyon eltértem a tárgytól.DE ez az egy mondatod elindította ezt a gondolatsort….)

Fantasztikusnak tűnik, mindenképpen meg akarom csinálni.
Azt szeretném kérdezni, hogy a tésztába nincs szükség pl sütőporra?
Ezenkívül az érdekelni, hogy a krém készítésénél a tojás+cukor+dió keverékét gőz fölött vagy közvetlenül láng fölött kell-e főzni?

Felhívtam 2-3 Rotschild üzletet, dara sehol nincs, liszt az egyik üzletben kapható.
Ha mégis darára van szükség akkor inkább vegyek pászkát és törjem össze darának, esetleg használható a liszt is? Te melyikkel csináltad?

ez aztán hú, meg ha 🙂 Maceszliszt előállítható úgy is, hogy az ember a maceszlapokat beletördeli egy zacskóba, azt leteríti egy konyharuhával majd erősen koncentrál a legutáltabb ellenségére. Így feltöltekezve aztán addig veri az egészet egy húsklopfolóval, míg el nem éri a kívánt finomságú maceszlisztet. Esetleg egy aprítógépbe is lehet tenni, de abban semmi vicc nincs 😉 Arra figyeljetek, hogy lehet kapni teljesen finomliszt szerű maceszlisztet, de abból nem ilyen lesz a süti. Inkább a maceszdara néven futó dolog jó erre a célra.

Vélemény, hozzászólás?