
Az a helyzet, hogy mázsaszámra terem a tök. A cukkini is, és ugye az is egy tökféle.
Próbálom felhasználni, amire csak lehet, és minden szembejövő ismerősömnek tökkel teli szatyrot igyekszek a kezébe nyomni.
A meggyes tökcsatni (naná, hogy chutney) például nagyon bejött mindenkinek őz mellé, de amikor közöltem a férjemmel, hogy tökös lecsó lesz, akkor húzta a száját. Mert ő nem szereti a kaprot. Nem is azt mondtam, hogy kapros lecsó lesz, hanem tökös! Akkor majd fintorogva megeszi…
Felpakoltuk a bográcsot, paprikát, paradicsomot, jóféle szárazkolbászt és persze a tököt, és elmentünk lecsót főzni. Unokabátyás is nagy lecsórajongó, vittük őt is magunkkal.
Mondom neki, hogy tökös lecsó lesz, és mit látok? Valódi világfájdalom az arcán! Mert ő sem szereti a kaprot…
Kedves olvasóim! Szerintetek hasonlít ez a két szó egymásra: tök-kapor? Tök-kapor, kapor-tök? Á, mindegy! Férfiak… (a szerző lemondóan legyint a kezével.)
Persze tökös lecsót kért valaki reggelire is 🙂
Visszatérve a tökös lecsóra: a tököt szinte észre se venni benne! A tök tökéletesen felszívja a lecsó ízét, ha nem tudnám, hogy benne van, akkor észre sem venném. Ha nagyon apróra vágom a tököt, akkor csak még szaftosabb lesz a lecsó, de én most direkt nagyobb kockákra vágtam, hogy legalább látszódjon. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen az, amikor egy lecsó szaftosabb, krémesebb? Egy szóval: jobb.
Sokkal jobb, mint a cukkinis lecsó, és egészen más, mint a ratatouille.
Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, akinek szintén furcsa félrehallásokkal megáldott férfi családtagjai vannak, az egyszerűen ne tegyen róla említést!
Hozzávalók:
1 kg tök, megtisztítva felkockázva
1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
3 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk kömény
só, bors
1 szál szárazkolbász
4 ek kacsazsír (persze lehet füstölt szalonna is 🙂
Újabban nem használok pirospaprikát a lecsóhoz. Csak.
Szokásos módon készítem: zsíron megfonnyasztom a hagymát, sózom, megszórom köménnyel, és rádobom a tököt. Tíz perc után adom hozzá a paradicsomot, a fokhagymát, és megfőzöm.
Utána jöhet a paprika, ízlés szerint erőssel. A végén borsozom, és még pár percig főzőm benne a kolbászt is.
Kipróbáltam egy kevés tejföllel a tetején, és nagyon jó volt!
Visszatérve a tökös lecsóra: a tököt szinte észre se venni benne! A tök tökéletesen felszívja a lecsó ízét, ha nem tudnám, hogy benne van, akkor észre sem venném. Ha nagyon apróra vágom a tököt, akkor csak még szaftosabb lesz a lecsó, de én most direkt nagyobb kockákra vágtam, hogy legalább látszódjon. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen az, amikor egy lecsó szaftosabb, krémesebb? Egy szóval: jobb.
Sokkal jobb, mint a cukkinis lecsó, és egészen más, mint a ratatouille.
Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, akinek szintén furcsa félrehallásokkal megáldott férfi családtagjai vannak, az egyszerűen ne tegyen róla említést!
Hozzávalók:
1 kg tök, megtisztítva felkockázva
1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
3 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk kömény
só, bors
1 szál szárazkolbász
4 ek kacsazsír (persze lehet füstölt szalonna is 🙂
Újabban nem használok pirospaprikát a lecsóhoz. Csak.
Szokásos módon készítem: zsíron megfonnyasztom a hagymát, sózom, megszórom köménnyel, és rádobom a tököt. Tíz perc után adom hozzá a paradicsomot, a fokhagymát, és megfőzöm.
Utána jöhet a paprika, ízlés szerint erőssel. A végén borsozom, és még pár percig főzőm benne a kolbászt is.
Kipróbáltam egy kevés tejföllel a tetején, és nagyon jó volt!
42 hozzászólás a(z) “Tökös lecsó” című bejegyzéshez
A bosnyák téri piacon hetek óta van sárga cukkini
Eszter! Hidd már el, hogy a régi fejléc nem megszokás, hanem a legjobb! A mostani fotó szép, de bármely főzős blog fejléce lehetne… Az eredeti összhangban volt az alcímmel, a tartalommal, a kép a betűtípussal. Az vagy Te. De ha úgy tetszik, megszoktuk a legjobbat:)És kérjük vissza.
Kedves Vidak, nagyon köszi. Du. beugrok.
Icus
Icus: én pl. ma láttam a MOM parkban levő Matchban sárga cukkinit, nem kizárt hogy esetleg más nagyobb boltjukban is találsz…
A tök-kapor összefüggést én sem értem, pedig pasiból vagyok (nevelni kell a férjeket, sült tökkel, töklevessel, egyikben sincs kapor 🙂 )
Szerbusz Eszter!
Fejléc: Az új fejlécben a betűk, nekem azok nem tetszenek. Nem összeillősek a kedves hangvétellel, a háttérrel, tartalommal, nagyon szikárak, kemények.
Reecpt: Holnap tökös lecsót főzök 🙂
És készül a második adag labneh is 😛
Ez van, ha az ember elsőre valamit nagyon eltalál… Nehéz überelni. Én is a régi fejlécet szeretem. Ez szép-szép, de nagyon erős.
Szép a kép, Eszter, de a betűtípus nagyon nem jó, nem illik hozzá. Túl nagy és túl szabályos. Semmi finomság nincs benne (ami az előző fejlécben volt). Persze ez csak egy vélemény a sok közül.
K.
Ez a fejléc is nagyon jó. A nyarat a falut juttatja eszembe. Szülőfaluban nemrég ettem egy útszéli kis eperfa terméséből.
nem pasi dolog!!!
Az úgy van, hogy a tökről a tökfőzelék jut az ember eszébe, arról meg a kapor. Márpedig a kapornak a szagát se állhatom, tehát nem eszem tököt 🙂
De múlt héten olyan gombás lecsót főztem…
Egy icipici szavazat a regi fejlecre!
Egy hallgatag olvaso
Kérem vissza a paprikás dreideles fejlécet..
Ez is gyönyörű, de ragaszkodom a fix pontokhoz.34 éves macimhoz, ahhoz, hogy én aludjak kívül,és hogy a fűszeres blogon ott legyen az aranydreidl, meg a gusztán görbülő vérvörös paprika, (ahányszor megláttam, eszembe jutott, micsoda remek választás volt!)
Ha így marad, akkor is megszeretem, másfél év alatt:)
On: tökös lecsót nagyon szeretem, tényleg szaftosabb, és epekímélő, nem kell bele annyi paprika. bazsalikom is jó bele talán, még nem próbáltam, de eszembe jutott.
Tökös lecsó is jó , de a tökös mákos rétes még jobb
Üdv
medvedr
Szia Eszter!
Szép a fejléced, de szerintem kicsit sötét a fehér háttéren és nem hagyja élni azokat a gyönyörű ételfotókat. A rotálás viszont jó ötlet. 🙂
Egyébként a régi fejléc annyira találó volt. Nem csoda, hogy mindenki emlegeti…
De szép fejléced van Eszter!!!!!
A tökös lecsót egyszer megetettem az én válogatós csúcsragadozó Zurammal,még a tányért is kitunkolta!!!!Persze csak azért,mert egy szót sem szóltam,hogy tök van benne!!! :oD
Kézcsók Eszter!
Nem tudom, hogy milyen a tököslecsó, de a cukkinis, amit most faltam fel, negyed órája alig abbahagyható. Ki fogom próbálni tökkel és kaporral, ugyanis szeretem a kaprot. És ha a karfiolt meg lehet enni kakaó szórással…Susztertangó
Egy szóval se említettem, hogy te lennél az 🙂 Vedd tudomásul, hogy hat unokabátyám van rajtad kívűl, és vagy 30 másodunokatesóm 😀
Eszti, te mindig égetsz a blogodon. 🙂
tényleg hormonális probléma a zöldségekre való ilyen típusú fújjolás a férfinépeknél. Azt hiszem, kipróbálom ezt a tökös lecsót, a Kedvesnek majd nem mondom meg, hogy van benne tök… ugyanis utálja :)Majd írok, mi volt a hatás! 😉
Mit szólnál cukkinis sütihez? Az is függőséget tud okozni:)
Jé, épp ma ez az ebéd! :)) Imádom.
Az én fiam is ilyen válogatós, magát a lecsót sem lehet megemlíteni előtte. A tökféléket sem eszi meg. A mikóházi kapros lángos nagyon bejött. Féltem, hogy észre veszi a kaprot és hisztizni fog.
Akkor éberen kell figyelnem a csarnokban, hátha kapok sárga cukkinit. Az új fejléc nagyon nyárias.
Ja és véletlenül én is ezt a lecsót főztem múlt vasárnap, csak egy kicsit sok lett. A maradékból lesz holnap rác ponty. 🙂
Micsoda véletlenek, tegnapig, amíg nem ettem az itteni "katinban" tökös lecsót, nem is hallottam róla, erre ma felkerül a blogodra. 🙂
Én is ültettem két cukkíni palántát, ontják a tököket, még szerencse, hogy imádjuk! Tepsis kajákba én szoktam csak úgy odarakni, mint a krumplit, csak ezt vastagabbra kell azért hagyni. Pici fűszert rá, vagy csak beleforgatni a páclébe. Isteni finom!
Ja ne, ettől az új fejléctől csorog a nyálam. 🙂
Pedig kell bele kapor is, és csombor is, és tejföl is, sőt letyán is. "Erdélyiesen"
nyami!!!
Nálunk ez hagyományos étel, és a férfinépek is imádják. S ebbe valóban nem kerül kapor, bár azzal sincs semmi bajunk, de a lecsóba valahogy nem kell. Nagy kedvenc, főleg nyáron.
(Én nem szoktam megpucolni hozzá a kis főzőtököt, csak a magját szedem ki, csíkokra vágom, és uborkagyalun szeletelem. Így megy nálunk a lecsóba.
Remek fotó, és már megint egy gyönyörű tál…
Most újra látom, hogy milyen szerencsém van a családom fiú tagjaival, a minap készült padlizsános lecsót is nagyon szerették, de a barátaim többsége – a lányok is – borzasztó ötletnek tartja. Pedig szerintem is jobb, lágyabb 🙂
Ez igy jol hangzik es jol nez ki.A kaposzta is a kaprot keri igy a tok is.Nem?
http://yawyc.wordpress.com/2009/07/04/a-nyar-meglepetese/
ezt a napokban olvastam és pont ide passzol
Icus, sajnos egyszer láttam csak a nagycsarnokban sárga cukkinit.
Nana, akkor ez valami hormonális dolog lehet 🙂
én zukkínis lecsót szoktam csinálni, és nagyon szeretem! de a családban nálunk is van férfi, az apukám, aki nem bírja, és ugyanezekt a tüneteket produkálja.. 🙂
Hétvégén megint lecsót tervezek, valószínűleg a felét tökkel fogom elkészíteni. Kedvet kaptam hozzá.
Sajna, az én ismerőseim nem nyomnak a kezembe cukkinis-tökös pakkokat.
Nem tudod, hol kaphatnék sárga cukkinit Pesten?
Hol lehet veled összefutni, hogy az ember cukkinivel és tökkel teli szatyorral legyen kénytelen távozni tőled?:) Szívesen segítek a problémáidon, különös tekintettel a cukkinifüggőségemre.
Megkérdeztem, nem kapcsolt időben, és zat mondta, hogy meg lehet csinálni, csak idő kell hozzá 🙂
Lehet, hogy kisajtolom belőle. Vagy mindenbe kaprot teszek!
Lorien, nem vagyok olyan bátor 🙂
Ezt a rotálódos dolgot nem tudom, majd megkérdezema férjem. Jó ötlet!
Ez most nekem nagyon bejön. Nem lehetne olyan, mint a JP-n volt, hogy minden frissitésnél rotálódott?
Kaprot nem raktál bele? 😀
Most arra gondoltam, hogy hétvégéig fent hagyom ezt, és megvárom a véleményeket. Augusztusra egy másokat gondolta, az Erdőbénye fesztivál miatt egy gyönnyörű látképre.
Nem tudom eldönteni, hogy a régi tényleg jó, vagy csak annyira megszoktuk?
Néha szeretnék valami újat! 🙂
Aztán lehet, hogy megint meggondolom magam, de olyan finomak voltak az eprek…
Ismét új desing? 🙂 Mi a baj a megszokott képpel, hogy időnként lecseréled? Nekem annyira hozzá tartozik, persze lehet, hogy ezzel a véleménnyel egyedül vagyok…
Magam részéről a zsenge tök szivacsos-magvas belsejét is felhasználom a lecsóhoz.
Ja és a tök nem egyenlő a kaporral 🙂