
Na, ez ilyen!
Szerintem a mák nagyon jól párosítható a szokásos meggyen kívül sárgabarackkal és őszivel is. Tehát a nektarin is megteszi.
Úgy emlékszem, hogy gyerekkoromban nem voltam oda a mákért. Mondjuk a mákos tésztát és a bobajkat imádtam, de a többi mákos sütemény nem érdekelt. Ez a hormonokkal kezdett megváltozni, amikor terhes lettem, és azóta is csak fokozódik.
Zöldbab leves után ettük tegnap. Jaj, lehet hogy a zöldbab levest is felteszem majd, mert végre sikerült olyat csinálnom, amit 25 éve ettem utoljára, és azóta is vágyom rá. A megoldást egy e-mail adta, amiben egy hölgy arról kérdezett, hogy mi különbözteti meg az askenáz konyhától a magyar zsidók konyháját? És akkor bevillant! (Most nem lövöm le a titkot) Pedig a zöldbab leves nem éppen a tipikus zsidó levesek egyike.
Nem úgy a mákos sütemények!
Hozzávalók:
20 dkg simaliszt
5 dkg darált mandula
10 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 ek tejföl
Hozzávalók a máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
baracklekvár (annyi, hogy kellően kenhető legyen a massza)
5 ek Bacardi rum
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, és betettem a hűtőbe egy órát pihenni.
Vékonylappá nyújtottam, és sütőpapírral bélelt formába tettem. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 10 percre. Kihúztam, és elsimítottam rajta a máktölteléket.
A tetejére nektarin cikkeket tettem, és újabb 20-25 percig sütöttem. Akkor jó, ha a mák egy picit megkeményedik a tetején.
Nagyon tömény sütemény, elég belőle egy vékony szeletke, de erősen addictív 🙂
10 hozzászólás a(z) “Mákos” című bejegyzéshez
Most tévedtem'ide a mák imádók táborába. MÁK minden formában/szemesen is/és mennyiségben! Ezt a nektarinost holnap megsütöm. Máris érzem az ízét hm…
Megosztok veletek egy titkot:P
A mák nagyon jól párosítható sütőtökkel is:)
A párom anyukája újított kicsit a recepten, és az eredmény lenyűgöző lett: pillanatok alatt elfogyott a tálca süti, sőt a másodikat is hamar kivégeztük:)
Laposnak kell lennie.
De most hogy írod, lehet, hogy egy csiptnyi sütőpor jót tesz neki.
Ejtőernyőzés? Hú de jó! 🙂
A tésztába nem kell egy pici sütőpor??
Kipróbáltam a sütit a recept szerint, ízre nagyon finom lett, de a tészta lapos lett nagyon.
Az ejtőernyőzés közben gyorsan el is fogyott és jót nevettek a fiúk, hogy olyan a mosolyuk, mintha muslicarajba ugrottak volna:)
Sárgabarack lekvárral kevertem.
A baracklekvár az sárgabarack v. őszibarack? A nektarin megkavart. Szerintem a sárgabarackos mákos dolgok nagyom finomak. Őszibarackot (lekvárt)még nem kevertem mákkal.
Mi mikor tudjuk meg a nagy titkot?
medvedr
Úgy látom sürgősen fel kell töltenem, a tegnapi Othello szőlős mákcsoda által elfogyasztott mákkészletemet. 🙂
Színesen finom 🙂
Ilyenkor kívánom azt, bárcsak ehetnék mákosat 🙂
Húúú, ezért Életem Párja nagyon hálás lesz:-)