
A borokat a Disznókő birtok jóvoltából Hanyecz Andrea mutatta be, mi Lilafügével a vacsorát készítettük. Jaj, azok az aszúk! Igazán jól sikerült vacsora volt, részletesen megtárgyaltuk a borokat, a borvidéket, a francia borfogyasztási szokásokat, a vacsora végén pedig szinte mindent, ami eszünkbe jutott 🙂
A menü a következő volt:
Disznókő száraz Furmint 2007
Libamáj brülé, házi, fonott minikaláccsal
Fokhagymás garnéla, wasabis habbal
Disznókő Késői szüretelésű Furmint 2008
Pomelos saláta
Bárány franciaborda fűszeres mákkéregben, aszalt paradicsomos, spenótos polenta
Disznókő 5 puttonyos aszú 2000
Kéksajt fagylalat, borban párolt körtével, karamellizált dióval
Disznókő 6 puttonyos aszú 1999
Arra gondoltunk, hogy a kezdő és befejező fogás mindenképp megérdemli, hogy felkerüljön ide a blogba. A fagyi hozzám, a libamáj majd Lilafügéhez. Ez a fantasztikus fagylaltrecept sajnos nem saját fejlesztés, David Lebovitz The Perfect Scoop című örökbecsűjéből vettük kölcsön. Nagyon bevált, a bolti kéksajt fagyik a közelébe se érnek!
4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
12 dkg Roquefort sajt
6 ek jóféle méz
A tejet a tojás sárgájával krémmé főztük, majd belekevertük a tejszínt. A sajtot egy tál aljába morzsoltuk, és erre szűrtük rá a krémet. Hozzákevertük a mézet, majd alaposan behűtöttük.
A többit szokásos módon elvégezte a fagyigép. Nagyon jó állagú, krémes fagylalt lett, a könyv szerint 750ml, szerintem kb. 20 kisebb gombócnyi.
A körtét megpucoltuk, cikkekre vágtuk, és kevés édes tokaji borban megpároltuk. A diót cukorral és kevés vízzel együtt egy serpenyőben megkaramellizáltuk, majd felaprítottuk.
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
12 dkg Roquefort sajt
6 ek jóféle méz
A tejet a tojás sárgájával krémmé főztük, majd belekevertük a tejszínt. A sajtot egy tál aljába morzsoltuk, és erre szűrtük rá a krémet. Hozzákevertük a mézet, majd alaposan behűtöttük.
A többit szokásos módon elvégezte a fagyigép. Nagyon jó állagú, krémes fagylalt lett, a könyv szerint 750ml, szerintem kb. 20 kisebb gombócnyi.
A körtét megpucoltuk, cikkekre vágtuk, és kevés édes tokaji borban megpároltuk. A diót cukorral és kevés vízzel együtt egy serpenyőben megkaramellizáltuk, majd felaprítottuk.

9 hozzászólás a(z) “Kéksajt fagylalt” című bejegyzéshez
hűű! ezt én is szívesen végigkóstoltam volna:)) az ételek és a borok is nagyon rendben vannak…
Mi is köszönjük a lehetőséget, és ha sznob, ha nem sznob, a vacsora az elejétől a végéig csillagos ötös volt. A fénypontja pedig részemről egyértelműen ez a fagyi!
Gratulálunk, kalapot le!
Zs+R
Tökéletes aszúhoz ez a tökéletes desszert:)
Én ettem már libamáj brülét a Gundelben, és nagyon finom volt, igaz 10 éve még jbb volt a Gundel! Valamelyik este a Mestreszakácsban is volt libamáj brülé, de egészen más, az sima hízott libamájszelet volt, barnacukorral karamellizálva, nagyon jó lehet az is.
Egyszer már említettél ilyen fagyit, amikor a kéksajtos sárgadinnye kapucsínót csináltad, azóta vágyok rá, most ki is fogom próbálni!
Örülünk, hogy tetszett! Küldjük majd a következő alkalomra a meghívókat a fészbukon! 🙂
Kedves Eszter, Andrea és Dóra!
Voltam már pár borvacsorán, de egyik se volt soha ilyen személyes, jó hangulatú. Magam részéről nagyon sokat tanultam a borokról, a divatos kifejezésekről 🙂
A vacsora is és a borok is csillagos ötösek voltak, alig várom a következő alkalmat!
A libamáj brülé egy francia recept, majd fent lesz Dóri blogján, végül is egy libamáj felfújt karamellizált cukorral a tetején.
Mi az a libamáj bülé?
Nekem egy kicsit sznobnak tűnik a menü, de hát ízlések és pofonok.
Üdv: medvedr
Hm… érdekes ízhatás lehet. soha nem ettem még ilyet, de egyszer kipróbálom, mert nagyon felkeltette az érdeklődésemet.