Kategóriák
Egyéb kategória

Kéksajt fagylalt

Csütörtök este tíz barátunkat láttuk vendégül, egy különleges borvacsorára.
A borokat a Disznókő birtok jóvoltából Hanyecz Andrea mutatta be, mi Lilafügével a vacsorát készítettük. Jaj, azok az aszúk! Igazán jól sikerült vacsora volt, részletesen megtárgyaltuk a borokat, a borvidéket, a francia borfogyasztási szokásokat, a vacsora végén pedig szinte mindent, ami eszünkbe jutott 🙂
A menü a következő volt:
Disznókő száraz Furmint 2007
Libamáj brülé, házi, fonott minikaláccsal
Fokhagymás garnéla, wasabis habbal
Disznókő Késői szüretelésű Furmint 2008
Pomelos saláta
Bárány franciaborda fűszeres mákkéregben, aszalt paradicsomos, spenótos polenta
Disznókő 5 puttonyos aszú 2000
Kéksajt fagylalat, borban párolt körtével, karamellizált dióval
Disznókő 6 puttonyos aszú 1999

Arra gondoltunk, hogy a kezdő és befejező fogás mindenképp megérdemli, hogy felkerüljön ide a blogba. A fagyi hozzám, a libamáj majd Lilafügéhez. Ez a fantasztikus fagylaltrecept sajnos nem saját fejlesztés, David Lebovitz The Perfect Scoop című örökbecsűjéből vettük kölcsön. Nagyon bevált, a bolti kéksajt fagyik a közelébe se érnek!

4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
12 dkg Roquefort sajt
6 ek jóféle méz
A tejet a tojás sárgájával krémmé főztük, majd belekevertük a tejszínt. A sajtot egy tál aljába morzsoltuk, és erre szűrtük rá a krémet. Hozzákevertük a mézet, majd alaposan behűtöttük.
A többit szokásos módon elvégezte a fagyigép. Nagyon jó állagú, krémes fagylalt lett, a könyv szerint 750ml, szerintem kb. 20 kisebb gombócnyi.
A körtét megpucoltuk, cikkekre vágtuk, és kevés édes tokaji borban megpároltuk. A diót cukorral és kevés vízzel együtt egy serpenyőben megkaramellizáltuk, majd felaprítottuk.

9 hozzászólás a(z) “Kéksajt fagylalt” című bejegyzéshez

Mi is köszönjük a lehetőséget, és ha sznob, ha nem sznob, a vacsora az elejétől a végéig csillagos ötös volt. A fénypontja pedig részemről egyértelműen ez a fagyi!
Gratulálunk, kalapot le!
Zs+R

Én ettem már libamáj brülét a Gundelben, és nagyon finom volt, igaz 10 éve még jbb volt a Gundel! Valamelyik este a Mestreszakácsban is volt libamáj brülé, de egészen más, az sima hízott libamájszelet volt, barnacukorral karamellizálva, nagyon jó lehet az is.
Egyszer már említettél ilyen fagyit, amikor a kéksajtos sárgadinnye kapucsínót csináltad, azóta vágyok rá, most ki is fogom próbálni!

Kedves Eszter, Andrea és Dóra!
Voltam már pár borvacsorán, de egyik se volt soha ilyen személyes, jó hangulatú. Magam részéről nagyon sokat tanultam a borokról, a divatos kifejezésekről 🙂
A vacsora is és a borok is csillagos ötösek voltak, alig várom a következő alkalmat!

Vélemény, hozzászólás?