
Mint minden esszenciának, ennek is fantasztikus íze van, és nem csak arról szól, hogy felerősödik a cékla íze, hanem erősen meg is változik, mert a földes íz szinte teljesen eltűnik.
Most is vad mellé készítettem, de egy kicsit csavartam a dolgon. Szeretem az őz mellé kínált hecsedlit és arra gondoltam az az is hozzájárulhatna a íz orgiához.
Szinte soha nem használom a gyümölcscentrifugát, az én konyhámban ez a leghaszontalanabb konyhai gép, évente egyszer van csupán beüzemelve, de most jó szolgálatot tett. A cékla ráadásul nagyon jól adja a levét, alig marad utána valami nagyon száraz gyümölcspép, a többi gyönyörűen kicsepeg.
Hozzávalók:
3 cékla
3 ek házi hecsedli (csipkebogyó lekvár)
1,5 ek hideg vaj
tengeri só
3 gerezd fokhagyma
2 szem boróka bogyó
4 levélke rozmaring
körömnyi fahéj darab
A céklát megpucolom és a lekvárral együtt a centrifugába teszem. Amit a selejt részen köp ki a gép, azt újra beleteszem, hogy az utolsó csepp hasznos anyag is hasznosítva legyen.
A felfogott lét a félbevágott fokhagymagerezdekkel, sóval, Tabasco-val, fahéjjal, rozmaringgal és borókával egy pici nyeles serpenyőben melegíteni kezdem.
Nagyon fontos, nem szabad forrnia, csak lassan párolognia! Kb. 1,5 óra alatt a felére sűrűsödik. Ekkor már elvileg jó, de lehet még egy picit sűríteni rajta.
Leszűröm. Amikor langyosra hűlt, botmixerrel beleturmixolom a vajat.
Ebből a mennyiségből picit több, mint 1 deci lett, ez hat főnek elég a húsra locsolva.
8 hozzászólás a(z) “Cékla esszencia” című bejegyzéshez
Én céklalevest csináltam eddig, de annak nem volt föld íze…
Ez csúcs! 🙂
Köszi szépen hogy megosztottad, ki fogom próbálni.
Igen, tél van, asszem sokunknál készül cékla 🙂
:)Én is pont ma írtam a cékláról, mert tegnap cékla levet ittunk :O
Én húsleves esszenciát ettem, az is valami fenomenális!!! Lehet ezt is kipróbálom, nagyon jól hangzik.
jajdejó, örülni fognak a vadak 🙂
Hát még mi
Igen, én is meglepődtem, mert először arra gondoltam, hogy a zempléniben csak eleve nem volt benne, de érdekes módon nem így van, hanem vagy eltűnik, vagy nem erősödik. Nagyon finom, érdemes elkészíteni.
Az előző esszenciádat is többször elkészítettük már annyira nagyon finom volt, ezt is kipróbálom. Tényleg eltünt a földes íz?