Kategóriák
Egyéb kategória

Cékla esszencia

Cékla esszenciát a Zemplénben ettem először, szarvas mellé kínálta a vadőr, aztán a Bűvös szakácson is lehetett olvasni valami hasonló receptet.
Mint minden esszenciának, ennek is fantasztikus íze van, és nem csak arról szól, hogy felerősödik a cékla íze, hanem erősen meg is változik, mert a földes íz szinte teljesen eltűnik.
Most is vad mellé készítettem, de egy kicsit csavartam a dolgon. Szeretem az őz mellé kínált hecsedlit és arra gondoltam az az is hozzájárulhatna a íz orgiához.
Szinte soha nem használom a gyümölcscentrifugát, az én konyhámban ez a leghaszontalanabb konyhai gép, évente egyszer van csupán beüzemelve, de most jó szolgálatot tett. A cékla ráadásul nagyon jól adja a levét, alig marad utána valami nagyon száraz gyümölcspép, a többi gyönyörűen kicsepeg.
Hozzávalók:
3 cékla
3 ek házi hecsedli (csipkebogyó lekvár)
1,5 ek hideg vaj
tengeri só
3 gerezd fokhagyma
2 szem boróka bogyó
4 levélke rozmaring
körömnyi fahéj darab

A céklát megpucolom és a lekvárral együtt a centrifugába teszem. Amit a selejt részen köp ki a gép, azt újra beleteszem, hogy az utolsó csepp hasznos anyag is hasznosítva legyen.
A felfogott lét a félbevágott fokhagymagerezdekkel, sóval, Tabasco-val, fahéjjal, rozmaringgal és borókával egy pici nyeles serpenyőben melegíteni kezdem.
Nagyon fontos, nem szabad forrnia, csak lassan párolognia! Kb. 1,5 óra alatt a felére sűrűsödik. Ekkor már elvileg jó, de lehet még egy picit sűríteni rajta.
Leszűröm. Amikor langyosra hűlt, botmixerrel beleturmixolom a vajat.
Ebből a mennyiségből picit több, mint 1 deci lett, ez hat főnek elég a húsra locsolva.

8 hozzászólás a(z) “Cékla esszencia” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?