
Bevallom, gyerekkorom óta nem nagyon ettem kakaós csigát, pedig szeretem, de egyre több helyen futottam bele vacak csigákba, és leszoktam róla. Tokajban nem ettem még jó csigát, de rosszat se, sőt bevallom, félnék is megkóstolni egy olyan városban, ahol a gyrost zománcos kislábosban kevergeti egy bácsi, majd kiflibe (!) teszi, rak rá paradicsomot és paprikát, majd gyorsan kikever egy ezersziget öntetet porból és joghurtból a tetejére, miközben a Mónika show szól a tévében. Mindezt a főutcában.
Ezen én annyira meglepődtem, hogy kifizettem amit kaptam 🙂
Aztán egyik reggel álltam sorban az erdőbényei kisboltban, és azért imádkoztam, hogy legyen olyan kenyér, ami nincs előre felszeletelve és benylonozva, amikor a polcon furcsa dologra lettem figyelmes: GYROS KIFLI. Előre csomagolva a pékáruk között…
Na de visszatérve a kakaós csigákra. Gyerekkoromban még lehetett jóféle csigákat kapni, de azért a nyolcvanas években már oda kellett figyelni rendesen. Az Irányi utcában nyílt egy ún. Házi kenyeres, ahol egész korrekt kenyereket árultak, de a kakaós csigájuk vacak volt. Akkor kezdtem leszokni róla.
Kaptam a barátnőmtől egy receptet a csigára. Megsütöttem, és nem lettem tökéletesen elégedett. Rájöttem, hogy én inkább az enyhén leveles tésztából készült fajtát kedvelem. Minden esetre nagyon jó móka a gyerekkel kakaós csigát sütni. Arról nem beszélve, hogy most tele a mélyhűtő csigával, egy hónapra meg van oldva az uzsonna, az biztos. Csokisszájú gyerekek hajrá!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
2 kk szárított élesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 kk cukor
1 csipet só
porcukor
kakaópor
1,5 dl tej
5 dkg vaj
A hozzávalókból tésztát gyúrok, letakarom, és duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és hosszúkás téglalapot nyújtok belőle. Megszórom porcukor és kakaópor keverékével. Mi nem sajnáltuk belőle! Feltekerem, és 3 cm vastag karikákat vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem csigákat, szorosan egymás mellé.
180 fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percig, ekkor kihúzom a sütőből és gyorsan meglocsolom 1,5 dl tej és öt deka vaj keverékével. Tovább sütöm még 15 percig.
21 hozzászólás a(z) “Kakaós csiga” című bejegyzéshez
Igen, leveles tésztából jó a csiga – akkor tudtam, hogy megváltozott a világ körülöttem, amikor ilyet már nem találtam – mert nem készítenek pékségekben.
Egyszerre volt kívülről ropogós, belülről puha és ami a lényeg: kakaótól "szaftos".
Na ilyet tegyenek elém megint!
GYROS KIFLI:)))) De ez se semmi: Budapest, Belvaros, kinai bufe. Rizst kerek a kung-pao csirkehez, kozlik velem, hogy NINCS! Nincs rizs es kinai bufeben! Akkor mi van, kerdem? Sult krumpli es piritott teszta! Majdnem padlot fogtam.
Eddig életem legjobb kakaóscsigáját Balatonkenesén ettem. A színvonal változatlan, és a kenyerük is szenzációs. Na nem a parton van, hanem benn a faluban a templom mellett. Ha valaki arra jár érdemes kipróbálni.
A ledjbb kakaós csigát Balatonkenesén ettem. És a kenyereik is fantasztikusak. Na, nem a parton, hanem bennt a faluban a templom körül. Ja, és a színvonal se romlott, mindig ugyanolyan finomat sütnek.
Bár messze van mindentől, a legjobb csigát a békási piac bódé során lévő pékségben lehet kapni. Sőt még kelt csigájuk is van. De a leveles az igazi. Diós, kakaós, kókuszos és ROPOGÓS.
csak nagyon halkan susogok bele, a gasztropartvonalat is csak messziről látom, de kakaós csigát még én is:
http://www.pappito.com/2009/04/11/gastro-kakaos-csiga/
és finom is lett!
köszönöm szépen! az "enyhén leveles"-re dobbant egy nagyot a szívem, én is ezt szeretem 🙂
Helga
a két kk kb. 5 gramm.
Sima élesztőből is olyan 2 dekét tennék bele, de nem próbáltam.
Friss élesztőből mennyi kell? Nekem amúgy teljesen más receptem van, az is nagyon finom, de lehet, hogy holnap ezt próbálom ki… Annak a titka az, hogy nem kell a sütés felénél kihúzni megkenni, mert a tésztájában olaj van, és mert a kinyújtott tésztát locsolom-kenem meg tejjel. Nem szárad ki!
Rögtön azután, hogy szobahőmérsékletüre hűlt, már fagyasztottam is.
Melyik fázisában fagyasztottad le őket? Még kisütés előtt? Vagy kisütve és az újramelegítés a koncepció?
Köszi
Ági
Ez a kiflis gyros ez nagyon húzós! :)))
Ami hasonlóan húzós, hogy nálunk a dupla adag csigából jó, ha még 1-2 óra múlva akad 1-2 darab :(((
És még egy ötlet: én szinte ugyanezt a receptet csinálom évek óta, mint te (leszámítva a kettes szorzót – tényleg nagyon minimális eltéréssel), és a felét kakaósra szoktam csinálni, a másik felét pedig fahéjasra. Meglepő módon a kölykök azt még jobban szeretik.
Szép napot:
Anna
Gyros kifliből:-O
A csokisszájú lurkók nagyon édesek tudnak lenni!Főleg mikor puszit adnak a kakaós pofijukkal és csak úgy átcuppan a maszat a tiédre!!!!….ja,és nem veszed észre,és úgy jársz kelsz a városban!
a 2 kk szárított élesztő hány gramm? olyan különbözőek a kanalak.
a gyrosos elképesztő, vajon hogyan találták ki a kiflit hozzá? 🙂
köszi
Helga
Jaj, a tokaji gyroszos! Igen, nekünk is megvolt, konkrétan röhögőgörcs 😀
Köszi! Első dolgom lesz megsütni szombat reggel! 🙂
Niki
Jujj, de nagyon régen csináltam! Bár nálunk a diós csiga jobban csúszik. 🙂 A kép gyönyörű!! Köszönöm az ötletet!
Egy nagy gáztepsi lett tele vele, olyan 20 darb kb.
Szia Eszter!
Hány csiga lesz kb. ebből a mennyiségből?
Köszi!
Niki
Képzeld, megettük. Egy hideg februári napon semmi mást nem találtunk nyitva Tokajban.
Hát, köszönjük azt a csodás életképet a gyroskifliről 😀 Muhaha, nagyon jól szórakoztam! Megkóstoltad vagy a kukában landolt?