Kategóriák
Egyéb kategória

A bárány olcsóbb vége

Közeledik a bárányszezon, pár hét, és kicsit olcsóbb lesz talán, mondjuk húsvét után egy héttel. Még nagyon picik a magyar bárányok, amit most kapunk a hentesnél, az jó eséllyel valahonnan egy báránybarátabb klímáról érkezett, mondjuk Írországból vagy Új Zélandról ha fagyasztott.
Imádom a bárányt, ha tehetném, minden héten kerülne az asztalra, de hát vannak bizonyos okok, ami miatt sajnos nem tehetem 🙂 A báránygerinc mellett az oldalas a kedvencem, az jó zsíros, nem nagyon kell hozzá más, csak egy szelet friss fehérkenyér, betolunk pár darabot, és az egész család boldog.
Persze, jöhet a gerinc is, naná, hogy rozén, mellé mondjuk egy jó risotto, vagy az egyben sült comb valami salátával.
Apropó, ha már comb: életem első báránycombját sikerült úgy elrontani, hogy sírtam felette az asztalnál, amikor azt a méregdrága száraz kóróvá sült valamit kivettem a sütőből. Egyáltalán nem hasonlított arra a képre, ami egy angol főzőmagazin húsvéti számában volt, igaz, már annak fel kellett volna tűnnie, hogy az általam vásárolt comb se nem zsíros, se nem vastag, inkább egy nagy sovány nyúléra emlékeztet, de hát ha az ember szerelmes, ilyen dolgokat észre se vesz, csak nagyon ki akar tenni magáért és kész.
Tavalyelőtt pedig vettünk közösen egy növendékbirkát Erdőbényén a helyi juhászatból, de aztán kiderült, hogy 1, nem vagyunk hentesek, nem sokat tudunk kezdeni egy egész, bár megnyúzott birkával, 2, ha a szakértelem meglett volna, az éles kés akkor is hiányzott…
Úgyhogy bárányért szigorúan Józsihoz járok a csarnokba, most is nála kaptam gyönyörű oldalast. Neki éles kése és szakértelme is van, időközben pedig én is megtanultam jól elkészíteni.
Az oldalas viszont kezdőknek is nyerő, elrontani szinte lehetetlen!

Hozzávalók:
1 kg bárány oldalas felszeletelve a csontok között
1 ek apróra vágott friss rozmaring
1 citrom leve
1/2 citrom héja
1 kk friss kakukkfű levélke
1 kk cukor
frissen őrölt só és bors
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
20 szem fekete magozatlan olajbogyó
1 nagy csokor petrezselyem (ha piacról van, akkor kettő)

A hozzávalókkal az olajbogyó és a petrezselyem kivételével, jól bedörzsölöm az oldalas darabokat, majd egy lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és alacsony lángon, néha megforgatva addig főzöm, amíg a víz teljesen elpárolog.
Ekkor sütőpapírra borítom rászórom a petrezselymet és az olajbogyót, majd picit összehúzva a sötőpapírt, hogy ne száradjon ki az oldalas, 200 fokra előmelegített sütőbe tolom.
45-80 perc közötti ideig sütöm, néha átforgatva. Ha nagyon fiatal a bárány, akkor elég neki a kevesebb idő is, ha már kicsit nagyobbacska, akkor több idő kell neki. Akkor jó, ha leválik a csontról.
Azok is szeretni szokták, akik valaha ettek rossz birkapörköltet, és irtóznak a birkától.

4 hozzászólás a(z) “A bárány olcsóbb vége” című bejegyzéshez

A bárány bizony jó. A magyar bárány szerintem leginkább ragunak, levesnek, kissé idősebben birkapörköltnek jó, a húsfajták meg sültnek. Sajnos Mo-n igazi húsfajtát nagyon kevesen tenyésztenek, mert nem olyanok az adottságaink. Ha többen összefognak azért lehet venni egy bárányt/ birkát tenyésztőtől a.k. a. juhász. Nem olyan nagy művészet szétszedni, bár jó éles kés, estleg egy fűrész nem árt. Két család biztosan meg tudja oldani.

Vélemény, hozzászólás?