Kategóriák
Egyéb kategória

Matyi egy lóerővel szánt és nem sértődik könnyen

Régen volt már Erdőbénye híradó.
Kert saga I.

Pénteken nekiestünk a kertnek, vagyis jöttek az emberek nagy motoros fűrészekkel és kivágták a fák felét. Sajnos nagyon közel voltak ültetve egymáshoz így nem igazán kaptak napfényt, és terebélyesedni se hagyták egymást rendesen, aztán volt közöttük pár, ami az utóbbi években, amíg senki nem gondozta a kertet, el is pusztult.

Maradt így is alma, körte, a kedvenc naspolyám, szilva, egy nagyon klassz korai cseresznye, két dió, és a férjem nagy bánatára egy olyan körte, aminek hatalmas a koronája (ezért maradhat, ugyanis fantasztikus árnyékot ad), viszont a gyümölcse nagyon apró, és mire megérik, le is hullik, ahol megpuhulva szétplattyan a talajon.
Gondolom eddig pálinkát főztek belőle, most meg van az a rossz tulajdonsága, hogy cefreszagú tőle a kert, ami odavonzza a darazsakat, viszont amikor virágzik, és amikor vége a gyümölcshullásnak, akkor tényleg nagyon szerethető, főleg, hogy klasszul álá lehet teríteni egy nagy pokrócot, amin jó elheverészni ebéd után.

Már rügyeznek a fák, kezdenek magukhoz térni a méhfélék, és sajnos a darazsak és a legyek is napoznak a meleg falon. Az első, ami kibújt a kertben -a dudván kívül- a menta, aminek nagyon örülök, már most is jólesett volna egy pohár mentás limonádé, de húsvétkor egészen biztosan ihatunk majd belőle!
Túlélte a telet a kakukkfű is, de attól félek, hogy kifagyott a rozmaring.

Megpróbáltam összeszedni azt a rengeted energiaitalos dobozt, amit a szomszéd hülyegyerek hordott össze egy kupacba a hátsókert közepére, majd megpróbált elégetni egy locsolócső darab, pár cipőpaszta és egy fogkrémes tubus társaságában, de aztén inkább otthagyta az arany szívem. Nehéz elképzelni a szituációt, hogy miért pont az energiaitalos doboz nem fért bele a kukába, amit hetente elszállítanak, de gondolom ennek is olyan egyszerű a magyarázata, mint a kéménynek, amit újraépítettek, de a régit könnyebb volt a mi kertünkbe dönteni, mint lebontani. Na mindegy, nem borozgatunk esténként a kerítés mellett, főleg azért nem, mert energiaitallal nehéz koccintani. Különben is szomszédkoccintásra tökéletes partner a hátsószomszéd Attila, és a szembeszomszéd Norbi.

 

Miután az emberek kivágták a fákat, jött Matyi a ló, aki előbb kihúzta a földből a tönköket és a gyökereket, aztán beszántotta a kertet.
Matyi a Matyiii neeeee! vezényszóra feszül neki, és ha kevés az egy lóereje, akkor a gazdája beveti a varázsszót is:

Matyi neee, bazmeeeeg!

Ez beválik, Matyi érzi, hogy erősebben kell húznia, megmozdul a legnagyobb fa is utána.
Széplelkű városi Dávid fiamat meg is viselte, hogy Matyival ilyen csúnyán beszélnek, amikor ilyen kedves, hogy eljön nekünk segíteni a kertimunkába, vitt is gyorsan két almát neki, amivel reméljük helyrerakta Matyi lelki békéét. Meg is beszélték édesapámmal, hogy dédapámnak is mindig volt lova, nem is egy, hanem kettő, és annak valóban nem mondott öregapám ilyen szavakat, hogy bazmeeeeg, sőt, nem is lónak, hanem egyenesen lovacskának hívta őket, de az az igazság, hogy dédapám annyira jólelkű ember volt, hogy szerintem ez a szó nem csak a lovakkal szemben hiányzott a szókészletéből, hanem úgy ahogy van.

Miután Matyi végzett, gyorsan beszántotta még a területet, aztán elment, hogy folytassa kalandos lóéletét: tavaly amikor a régi temető helyén szántott egy másik kertet, beszakadt egy régi, elfelejtett sírba, ahol nyakáig ért a víz, és nagy szerencséje volt, hogy a tűzoltók ki tudták húzni. Utána hetekbe telt, amíg helyre jött a lólelke, de már minden  a régi, Matyi dolgozik mint előtte.

Persze feltettük a szokásos városi okos kérdéseket is.

Mi: meddig él egy ló?
Matyi magyar hangja: 20-25 évig, de meg lehet ölni 10 év alatt is.
Mi: És Matyi hány éves?
Matyi magyar hangja: 11.

Megnyugodtunk.

 

3 hozzászólás a(z) “Matyi egy lóerővel szánt és nem sértődik könnyen” című bejegyzéshez

Nekünk is egy évek óta elhagyott kertet sikerült tavaly rendbe vágni, a helyzet hasonló volt, mind a régi tulaj, mind a két szomszéd szemétégetőnek használta a hátsó részt. Ott is volt minden, szerintem még hulla is a kertben. Nagyon elszomorító. Remélem lekerítitek!

Vélemény, hozzászólás?