Kategóriák
Egyéb kategória

Uzsonna a szőlőskertben

Szívemnek kedves poszt következik, ugyanis mindig nagyon örülök, ha valamilyen hegyaljai dologról írhatok. A történet számomra jó pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor felbukkant Zsóka Erdőbényén. Akkor még Budapesten élt, de nem sokáig kellett várni, és már meg is vették az akkor még Fatábor, ma már Füveskert néven működő ifjúsági szállást a faluban, és ugye egy ilyet nem lehet Budapestről működtetni, egyszercsak erdőbényei lakosok lettek. Zsóka egyébként imád főzni, van is egy szunnyadó gasztroblogja, amire mondjuk érthető okokból nincs ideje, ugyanis elhelyezkedett a közeli Patricius borászatnál.

Aki jár mifelénk, az mindig elmegy a borászat előtt, Miskolc felől baloldalon, messziről egy földszintes épületnek tűnő, fehér kúria, közelről azonban kiderül a turpisság, a feldolgozó rész, és maga a borászat mind a föld alatt van, így nem látszik.
Az épület előtt van egyébként egy szőlőültetvény (ez mondjuk egy szőlőbirtokon nem olyan meglepő) amiben régi hegyaljai fajták is vannak, többek között vörös furmint, amit én évek óta szeretnék termésként látni, de vagy tavasszal vagy télen járok ott, így erről eddig mindig lemaradtam, de talán idén sikerül.

Szóval mindnyájunk nagy szerencséjére a Patricius csapata egy olyan taggal gazdagodott, aki imád főzni, és nem sok időnek kellett eltelnie, amíg kitalálta, hogy milyen jó lenne, ha készülnének kifejezetten az ő boraikhoz ételek.
Nem is akármilyenek, olyanok, amik beleférnek a finger food kategóriába, vagyis nem kell hozzájuk evőeszköz, egy tányérról akár állva is tökéletesen elfogyaszthatóak.
Nem tudom az okát, hogy miért pont erre az ételfajtára esett a választás, de azt tudom, hogy miért is jó ez.

Egy régebbi Decanterben olvastam egyszer, hogy mi az a talán tíz dolog, amit mindenképp ki kell próbálni egy szőlőbirtokon. És az egyik ilyen dolog a hosszú uzsonna volt, kockás pléden, miközben a borospalackot a szőlőtőke alá állítva óvjuk a melegtől. (A másik a szeretkezés volt a szőlőlugas takarásában, de ez egyéni ízlés kérdése.)

Tehát, piknik a szőlőskertben=finger food.

És akkor jöjjön a lényeg! Recepteket várunk a témában, adott borokhoz párosítva. A borokat természetesen ingyen eljuttatjuk azokhoz, akik vállalják, hogy készítenek mellé egy ételt, majd a közeli Sárga Borház séfje minden héten kiválasztja a nyertest, aki egy nagy karton bort kap ajándékba és…

Most jön a lényeg, legalábbis szerintem:
Hatalmas buli májusban!

Fagyosszentek engesztelése május 12-én  ingyenes borkóstolókkal
és más színes programokkal! Lesz tematikus borkóstoló, új évjárat, dűlős tételek, házasítások, borfalatok (közreműködnek a bloggerek, naná) Tervezd újra! kreatív sarok, koncert: Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, kiállítás: Horváth Judit „Zöld” festmények.

És akkor a részletek:

 

Kedves Gasztroblogger!

 

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot! Minden héten másik borhoz várunk recepteket, azt pedig hogy milyen borhoz szeretnél főzni, Te határozhatod meg.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:

·       ízvilágában legyen az adott borhoz illő

·       legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)

·       szezonális hozzávalókat is használj

Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:

1.      Írd meg MÁRCIUS 26-ig az  info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként összesen 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük.

 

2.     Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

 

3.     Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

 

4.     Növeld a nyerési esélyeidet és  posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!

A recepteket a Sárga Borház Étterem séfje, Soltész Gábor bírálja el a versenyhetet követő hétfőn. Az eredményekért áprilisban minden kedden látogass el a Fűszer és Lélek blogra, ahol inspirációs receptet is találsz majd az adott heti borhoz.

A győztesek további jutalma a nyereményboron kívül, hogy receptjük felkerül a Patricius Borház weboldalának gasztronómiai ajánlójába, valamint Fűszeres Eszterrel és Gáborral együtt készíthetik el a győztes recepteket a Patricius Borház május 12-ei Fagyosszentek engesztelése elnevezésű nyílt napjára. Íme egy kis ízelítő az egész napos programból:

·       tematikus borkóstolók több helyszínen

Új évjárat * Dűlős tételek* Házasítsd magad!* Borfalatok

·       közreműködnek: Fűszeres Eszter és a bloggerek

·       teraszon a Sárga Borház Étterem

·       gyerekeknek: Tervezd újra! kreatív sarok,állatsimogató, mesekuckó

·       koncert: Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa

·       kiállítás: Horváth Judit „Zöld” festmények

·       kézműves sajtok vására

Részletes program a rendezvényről a borászat Facebook oldalán!

Versenyhét                        Bor                                                                                                                        

Április 2 – Április 8.          Patricius Tokaji  Furmint 2010 /száraz                                                 

Április 9 – Április 15.        Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz                                     

Április 16 – Április 22.      Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes                              

Április 23 – Április 29.      Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes                                      

Minden borhoz sós és édes borfalat kategóriában is küldhettek recepteket. A játékban csak 18 éven felüliek vehetnek részt!

Bízunk benne, hogy kaptál a főzéshez és ha így van, akkor versenyre fel!

Üdv,

Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

Szerintem nagyon klassz, várjuk nagyon a ti receptjeiteket, hajrá!

És ne feledjétek gyorsan megrendelni a borokat!

3 hozzászólás a(z) “Uzsonna a szőlőskertben” című bejegyzéshez

Nagyon klassz kezdeményezés! Az jutott róla eszembe, hogy itt a Bakonyban is nagyon sokat köszönhetünk a “betelepülőknek”. Egész máshogy látják a vidéket, tudják mi az, ami miatt odajöttek, és mi az, ami miatt még jobban tudnák szeretni. Így egy csomó lelkesedés van bennük, egy csomó tenni akarás, ami bennünk nincs meg, mert mi nem látjuk a lehetőséget a saját szülőhelyünkön. Jó lenne, ha az emberek legalább 20%-a folyamatosan költözésben, mozgásban lenne, az nagyon jót tenne a magyar vidéknek.

Vélemény, hozzászólás?