Kategóriák
Egyéb kategória

A fröccsökről

Tegnap este kiderült, hogy nem vagyok jó fröccs nevekben.
Itt egy gyorstalpaló:

Fröccsök szódával

Kisfröccs
1 dl bor + 1 dl szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy “füttyre” ihatta meg a szomjazó, József Attila szerint.

Nagyfröccs
2 dl bor + 1 dl szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni, írta Móra Ferenc.

Hosszúlépés
1 dl bor + 2 dl szódavíz. Más néven Fordított.

Házmester
3 dl bor + 2 dl szódavíz.

Viceházmester
2 dl bor + 3 dl szódavíz.

Háziúr
4 dl bor + 1 dl szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagy házmester, máshol Tömbházmester.

Lakófröccs
1 dl bor + 4 dl szódavíz. Másként Kis házmester.

Krúdy-fröccs
9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz “megnevetteti” a bort.

Sóherfröccs
1 dl bor + 9 dl szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 dl szódához az 1 dl bor megy “ízesítőnek”.

Deák bólé
A Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.

Góré fröccs
Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.

Polgármester
6 dl bor + 4 dl szóda.

Diákfröccs
A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.

Színészfröccs
Igen szegény ital, Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is “langyosan”.

Mafla vagy Maflás
0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.

Csattos
1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi – így könnyen haza lehetett vinni.

Lámpás
1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát – írta róla egy elbeszélésében Babay József.

Magyar-Angol
6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek, vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.

Fröccsök kicsit másképp

Újházy fröccs
Szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort. Egyesek szerint a macskajaj hatásos gyógyszere, mások azért választották, mert ezzel szerintük több bort lehet meginni a berúgás kockázata nélkül. Ezek szép legendák, igazságtartalmuk vajmi kevés.

Málnás fröccs
Fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál.

Kagál
A fröccs legfontosabb karakterét, üdítő savanykásságát enyhítendő találták fel az egy teáskanál málnaszörppel való dúsítást. Sokféle neve van, az egyik a Kagál. Nevét annak az század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként. Az asztaltársaság tagjai a Borsszem Jankó című élclap szerkesztőségéből kerültek ki.

Kass vagy Tisza fröccs
Szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.
Matrózfröccs
Semmi köze a borhoz- korsó sör mellé 1 dl rumot szervíroz a pincér.

Postásfröccs
Ehhez sem kell a bor: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.

22 hozzászólás a(z) “A fröccsökről” című bejegyzéshez

a Fecske teraszon két éve dolgozott egy pultos, aki "pángalaktikus gégepukkasztó" néven árult fröccsöt bodzaszörppel keverve.
elkötelezett vbk ellenes volt, és azt mesélte, mindenkinek inkább ezt ajánlja, mint a kólás löttyöt! 🙂

A Góré fröccs extrém változata a Harmatfröccs. Ilyenkor nem is a pohárba kell spriccelni, hanem a pohár felett el, és ami mégis belehullik annyi lesz benne a szóda.

Kb. mint a bor, de szépen hangzik.

Fröccs!
Ott árválkodik egy egész 15 L-es kanna villányi bor,amit karácsonyra kaptunk az egyik építésvezetőnktől,még a zárjegy is rajta van!
Teljesen meghoztad a kedvemet egy pohár hideg deák bólére!!!!!

Ifjúkori emlékem a "nagycsé" és a "kicsicsé", amely a legodaadóbb fogyasztójáról (azt nem írnám, hogy feltalálója), Cséről kapta a nevét. Kicsicsé: 1 dl fehérbor+1 dl almalé, nagycsé: 2 dl bor+1 dl almalé.
Lehetett volna hosszúcsé is, de azt sosem ittunk…

Szép fröccslap lehetne egy kocsmában;) Néhány évvel ezelőtt belefutottam már ebbe, szüleimnél megvan még ez a lista valahol.

Egy fontos dolog kimaradt: nem mindegy, hogy a borra öntjük a vizet (s ezáltal felhígítjuk a bort), vagy a vízre öntjük a bort (s ezáltal megnemesítjük a vizet) 😉

Boldogult gimnazista koromban járta az álcafröccs. Egy nagyfröccs kupica jaffával megfestve. Látszókag jaffa volt, így ha lebuktunk a krimóba betérő valamelyik tanárunk előtt, modhattuk, hogy csak egy jaffára ugrottunk be a nagy melegben 🙂

Vélemény, hozzászólás?