Kategóriák
Egyéb kategória

Fordított meggyes-mákos

Egy éve megsütöttem ezt a fordított meggyest, azóta nem is változtatok a recepten, annyira bevált. Csakhogy, tegnap olyan meggyes-mákos pitét láttam egy fényképen, hogy azóta vörös és fekete színben látom a világot.
Volt még egy adag mák a mélyhűtőmben, különben is el kell használni, mert lassan jön a friss, és sajnos hamar avasodik. Egyébként nem tudom, hogy ez a fagyasztóban tárolás valóban késlelteti-e a megavasodást, vagy ez valami kitchen legend. Tavaly ugyanis egy pillanat alatt ehetetlenül avassá vált a mákom a mélyhűtés ellenére is, de idén tökéletes maradt, mintha most szedtem volna ki a mákgubóból.
Hozzávalók:
50 dkg meggy magozva
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 narancs leve
1 ek keményítő

Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl tejföl
1 tojás
1,5 dl olaj
2 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
1 zacskó sütőpor
A meggyet elkevertem a keményítővel, és a kivajazott, kiliszetezett forma aljára szórtam. Erre öntöttem a cukorral elkevert mákot, és megpróbáltam úgy nyomni rá a narancs levét, hogy mindenhová egyformán jusson.
Egy tálban összekevertem a tejfölt a tojással, és az olajjal, majd beleszórtam a cukrot, a lisztet, és a sütőport. Nokedli tészta sűrűségű tésztát kell kapni. Ráöntöttem a mákos meggyre, majd 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Tömény, igazi tej mellé való uzsonna.

18 hozzászólás a(z) “Fordított meggyes-mákos” című bejegyzéshez

A 7végén megsütöttem a feketeribizlist:o) Most akkor jön a meggyes-mákos, mert a tészta isteni, a tölteléket meg szereti az egész család. (És igen, fenn lesz a blogomon, mert én pl tejallergiás gyerekemnek módosítva csinálom, de természetesen be szoktam linkelni, hogy honnan jött az ihlet.)
Apósék csakis a mélyhűtőben tárolják a mákot,… elég sikeresen.

Kedves Eszter!

Sajnos ugyanez a recept megtalálható a következő blogon is:
http://ancsakonyhaja.blogspot.com/search/label/desszertek
Nincs feltüntetve, hogy honnan való a recept, de nemcsak a kép azonos, de még a leírás is… :((((
Azért figyeltem fel rá, mert megjegyeztem ezt a receptedet, mint hamarosan megsütni valót, és nagyon tetszett a leírás, miszerint "vörösben és feketében látni a világot" Ezért ismertem rá azonnal.
A többi receptet, ami azon az oldalon található még nem böngésztem át, de ezek után nem is fogom, gondolom úgyis megtalálom a többi kedvenc gasztrobloggerem oldalán..:(((((
Javaslom, hogy eztán te is lásd el felirattal a képeket, igy hátha nem lopják a recepteket!
Üdv: Lelkes olvasód: Erzsi

Eszter! darálva vagy darálatlanul tartod a mákot a hűtőben? nálam darálatlanul van a sima hűtőben, üvegben. átlagban minden második évben hozok csak újat, mert nem megy tönkre. (és nem is sok fogy, mert csak én szeretem)
Helga

Lassítja a mélyhűtő az avasodást, de meg nem állítja teljesen, sajnos. Igazad van, évenként változik, hogy mennyire hamar avasodik a mák, pedig mi magunknak termeljük a telken. Fene tudja mitől.
Nagyon jól hangzik ez a süti, és Lencsikének igaza van, az eredti recepted a világ legjobbja.
Csodálkoztam is, amikor megláttam a stahl magazinban 🙂

Vélemény, hozzászólás?