Kategóriák
Egyéb kategória

A Kaja Krónikája

Hétfőtől rendes ütemben funkcionál tovább a blog, vége a nyaralásnak, elkezdődik az iskola, jönnek a hétköznapok.
Addig is egy elgondolkoztató videó. Közel hat perc, de a felirat miatt némán is nézhető annak, aki még mindig a munkahelyén kénytelen ülni.
Vajon Magyarországról hány gyümölcs és zöldség fajta tűnt el az utóbbi években?

6 hozzászólás a(z) “A Kaja Krónikája” című bejegyzéshez

Nyilván nem nekünk készült, de ettől még hasonlít a mi problémáinkra. (Aprócska jelzés: nem a földbirtokos művelte abban a korszakban sem a földet, amit ugye szétosztottak azoknak, akik megművelték, aztán elvették tőlük, hogy szövetkezeti tagként megint ők művelhessék… "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?")
A Hass, alkoss, gyarapíts-szellemiségben nekem pont a tanácsokkal volna a leginkább problémám: siránkoztunk itt már a gyatra piacokon (nagybani áru kicsit drágábban, őstermelők, akik szennyvízzel telenyomott földből szedik ki a sárgarépát, egysíkú fajta választék, stb.)gyatra boltokon, kicsin és nagyon. Szerintem megint, ismét, sokadjára fel lehetne eleveníteni a listákat, hogy mit, honnan érdemes beszerezni. Az internet a kistermelőknél nem az a piac, ahol vásárolni is lehet, de lehet az az agóra, ahol információt kapsz honnan érdemes.
Alapvetően a bolt szolgálna erre, de találjuk meg a közösségi beszerzési formákat (ha már a piac nem hajlandó igényeket kiszolgálni), nekem egy időben tetszett a szatyor közösség, ígéretesnek indult a veddvelem, sajnos a facebook-os barack akcióról nem tudtam, lemaradtam. De én már elérhetőségekkel is megelégszem! 🙂

Mostanában volt szerencsém pár hónapig Kanadában élni. Félelmetes, hogy milyen mennyiségű árut kínálnak az üzletek zöldség- és húspultjain. Mindezt persze állandóan friss vízzel permetezik, mert így még jobban hívogatja a vásárlót. Miközben egy 90.000 ezer lelkes városban nincs egy állandóan működő piac. Május végétől augusztusig heti egy alkalommal tárja ki a kapuit a farmer's market, ahová a zöldségeket gyakran a hipermarketből szállítják. Ezért is készülhetett ez a videó.
Az emberek a boltban veszik a félig kész vacsorát,a kész süteményt, mert gyorsabb és olcsóbb vagy a Kentuckyban vásárolt csirkét viszik magukkal piknikezni, nem is meglepő, hogy a legtöbb ember túlsúlyos… Félelmetes, remélem ránk nem ez vár…
Ja, és persze mindenen azt olvashatjuk, healthy and light:)))

A nagybirtokosok vagy nyugatra menekültek, vagy elvették a földjüket és sokszor az életüket is.
A kisbirtokosok közül a hozzáértőket (akik eredményesen gazdálkodtak) kuláknak minősítették és elvették a földjüket és sokszor az életüket is.
A földet persze a többiektől is elvették.
Csoda, ha nálunk nincs sok generációs hagyománya a gazdálkodásnak?

Az egyetemen évek óta tanítják, hogy pl. a magyar burgonyafajtákat (Ella, Rózsa) teljesen elpusztította a burgonyavírus. Helyette a francia Desirée-t árulják és váltig állítják, hogy olyan, de ez nem igaz! :o/

A másik, hogy szerintem a magyar mezőgazdaságból származó termékeknek más a baja, mint a Kanadainak, szóval a videó elgondolkoztató, de nem húzható rá a magyar viszonyokra, noha az organikus és magyar eredetű termékek vásárlását én is támogatom. :o)

Na jó, leírom: A magyar termelők mögött (tisztelet a kivételnek), nem áll 10 000 év tapasztalata. Gyakran a vetésforgót se alkalmazzák a földjeiken, mert műtrágyázni egyszerűbb. Amikor a földet elvették az arisztokrációtól, aztán szétosztották, újra elvették és újra szétosztották, annyiszor bolygatták meg a rendszert, hogy ma már kevés az igazán elhivatott és hozzáértő gazda. Nem mondom, hogy nincs, de nagyon kevés.

A német parasztok ebben az időben tárcsáznak és az érett trágyát beleforgatják a földbe egyúttal. A lekaszált szénát forgatják és bálázzák. Ahol lehetséges, a betakarított termény helyére most vetnek télálló spenótot, madársalátát és még amiket lehet. Ahogy jöttem haza nem láttam káposzta- vagy tökföldet, pláne nem fűszernövény ültetvényeket (mint Nürnberg környékén), nem éreztem trágyaszagot és nem láttam rendesen előkészített (tárcsázott) földet csak gazosat. És nem láttam olyat, akit kivételnek nevezhetnék. Ettől még lehet, hogy van ilyen.

Vélemény, hozzászólás?