
Leginkább szakadt az eső, fújt a szél, de amikor elkészült a fedett verandán az ebéd, fél órára kisütött a nap is.
Kakas és tyúk pörköltöt főztünk a kakas tökével, és túrós csuszával. Annyi tökünk nem volt, hogy húszan jól laktunk volna csak a tökökkel, de belefőtt a pörköltbe, hogy aztán szedjen belőle, aki akart, mert nem mindenkinek volt mersze hozzzá.
Érdekes, hogy a férfiak többsége örömmel falta a “kollégák” tökét, a nők irtóztak tőle leginkább. Volt egy olyan érzésem, hogy a férfiaknál ez valami tudatalatti beavatási szertartás, vagy potencianövelő rítus. Ha megeszi más hím tökét, annak a férfiassága is rá száll. 🙂
A gyerekek vegyes érzelmekkel viseltettek eziránt a belsőség iránt: a nagyobbak, akiknek feltűnt a felnőttek megosztottsága a témában, vagy elszaladtak még a pörkölt közeléből is, vagy hencegve, hogy mindenki lássa vagány tettüket tolták a villát a szájukba, rajta a pici belsőséggel.
A picik se szó se beszéd megették. Nincs mese, tanuljuk az ételekhez való hozzáállásunkat is tanuljuk. Legalábbis a legtöbb esetben.
A kakastökének kicsit zselés az állaga, leginkább a májhoz tudnám hasonlítani.
Ritka csemege, gondoljunk csak bele, egy kakasnak csupán két pici töke van. Ha tisztán a tököket használjuk a pörkölthöz, akkor meg kell mosni, a felesleges hártyákat leszedni róla, majd alaposan leöblíteni. Ugyanúgy készül mint a hagyományos pörkölt, de szerintem a resztelt májhoz hasonló eljárással is finom.
Ha pörköltbe főzzük, akkor arra kell figyelni, hogy kevesebb időre van szüksége, mint a húsnak, ezért csak később tegyük a fazékba, főleg ha ilyen öreg tyúkok és kakasok társaságában készül, mint a mostani ebédünk.
Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egy kétéves, kertben kapirgált tyúknak sokkal jobb íze van, mint egy fiatal csirkének. Mondhatnám, hogy a tapasztalt nők jobbak! 😉
A tyúk pörkölt zsíros. Ennek pl. férfiujjnyi zsír állt a tetején, volt mit felszívnia a lebbencstésztából készült túrós tésztának.
Csípős almapaprikával ettük. Mikor befejeztük újra elkezdett esni az eső, a forralt bort már bent ittuk a házban.
A gyerekek vegyes érzelmekkel viseltettek eziránt a belsőség iránt: a nagyobbak, akiknek feltűnt a felnőttek megosztottsága a témában, vagy elszaladtak még a pörkölt közeléből is, vagy hencegve, hogy mindenki lássa vagány tettüket tolták a villát a szájukba, rajta a pici belsőséggel.
A picik se szó se beszéd megették. Nincs mese, tanuljuk az ételekhez való hozzáállásunkat is tanuljuk. Legalábbis a legtöbb esetben.
A kakastökének kicsit zselés az állaga, leginkább a májhoz tudnám hasonlítani.
Ritka csemege, gondoljunk csak bele, egy kakasnak csupán két pici töke van. Ha tisztán a tököket használjuk a pörkölthöz, akkor meg kell mosni, a felesleges hártyákat leszedni róla, majd alaposan leöblíteni. Ugyanúgy készül mint a hagyományos pörkölt, de szerintem a resztelt májhoz hasonló eljárással is finom.
Ha pörköltbe főzzük, akkor arra kell figyelni, hogy kevesebb időre van szüksége, mint a húsnak, ezért csak később tegyük a fazékba, főleg ha ilyen öreg tyúkok és kakasok társaságában készül, mint a mostani ebédünk.
Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egy kétéves, kertben kapirgált tyúknak sokkal jobb íze van, mint egy fiatal csirkének. Mondhatnám, hogy a tapasztalt nők jobbak! 😉
A tyúk pörkölt zsíros. Ennek pl. férfiujjnyi zsír állt a tetején, volt mit felszívnia a lebbencstésztából készült túrós tésztának.
Csípős almapaprikával ettük. Mikor befejeztük újra elkezdett esni az eső, a forralt bort már bent ittuk a házban.

25 hozzászólás a(z) “A kakas töke” című bejegyzéshez
Vén tyúk vagyok már és ettem kakasherét is.Lakodalora többet is vágnak.Egyszer voltam segíteni tyúkot, kakast pucolni, rokonokhoz. El akarták dobni, és összegyűjtöttem, pörkölt lett belőle. Mindenkinek ízlett a családban.
Az a töltelék jó lehet!!
Nagyobb baromfi boltokban már lehet kapni.Még tyúk tojástartóját, meg a pici sárga tojás kezdeményeket is árulják. A tojástartója is nagyon finom pörköltbe, levesbe is.!!!
Ma vásárlás közben belenéztem Bangó Margit szakácskönyvébe. A romák is készítenek kakas here pörköltet. Több olyan ételt is találtam, amiket gyerekkoromban ettem cigány szomszédaimnál.
Hát az öreg tyúkok is jók, de a kakasok még jobbak. Azé' mert csak kettő van neki már le is szóljuk szegényeket, számoljuk csak ki az élősúlyának mekkora része is az, úgy már nem semmi a kakas uraság! Beavatott akarok lenni ahányszor csak kakas fő!
medvedr
Lili drága, egy úrinő mindig lenyeli. Elnézést kérek mindenkitől, de a nick kötelez. 😀
jaja, hátsó baromfisnál a csarnokban szinte mindig van.
Köszi, Böbe!
Vásárcsarnokban reggel korán gyakran látok a "hátsó" baromfis fertályon. aki nem ismeri: kb. úgy néz ki, mint egy színehagyott rövid virsli 🙂
Hát, nem túl valószínű, hogy lesz, de ha ismerős a hentes, akkor biztosan tud szerezni neked.
Még soha nem ettem, de most annyira megkívántam. Vajon a hentesnél mekkora eséllyel szerezk kakastökét?
Igen, a kakasnak valóban sok idő kell. Ha nem eszel húst, akkor hiába írom, hogy mennyivel jobb az íze a csirke húsánál, de ez valahogy hús ízűbb.
Tavaly névnapomra kaptam egy 2kg-os tyúkot egy falusi rokonomtól. Zsíros húsa volt. Elkészítettem, de nem ettem belőle egy falatot sem. A felét odaadtam egy házmester családnak. Kakast is főztem már, az exapósomtól kaptuk. Fél napba beletellett, míg valamicskét puha lett. Rágós, öreg húsa volt, tehát nem nyert.
Sokan a bárány és a sertés tökét is kedvenc csemegének tartják. Mindenkinek elismerem az ízlését. Én vega vagyok, végig sem tudtam olvasni a cikket.
Kedves Eszter! A tölteléknél elfelejtettem leírni, hogy a töksziből a felvert tojással rántottát készítek, s ezzel töltöm meg a husikat. Egyébként marhahúsba töltve az igazi. Bocs.
jaj, dehogy! Aranyos vagy!
Akkor majd nagyon fogtok utálni, mert az utolsó szöget is lefotózom majd és mind kirakom ide 😀
ez az a ház? akkor már gratula? Ági
Egy dunakeszi ház verandájáról.
ööööö – melyik ház fedett verandájáról is van szó? 🙂 Ági
Soha nem tudnám megenni, pedig férfi vagyok, de a fotó eszméletlen gusztusos!
Jöhet a tyúkpörkölt!
Egyébként ez valószínüleg nem vicc, mármint a rituálé: a kannibálok is azért ették ez emberi agyvelőt, hogy a tudás rájuk szálljon.
Sőt, az ősemberek tudat alatt azért kezdtek el agyvelőt enni, mert abban volt omega3 zsírsav, ami nagy mennyiségben csak a tengeri halakban van meg, de kell az agy fejlődéséhez. A kontinensek belső országaiban viszont nem jutottak az emberek omega3-hoz.
Hú, ez a töltelék jól hangzik! Nem hallottam még hasonlót.
:DDD Csorog a könnyem a nevetéstől.
Én még nem kóstoltam, de egyelőre úgy érzem, jó ez így nekem.
Kedves Eszter! Én a kakastökét töltelékbe szoktam használni. Olajon hirtelen átforgatom, tojásokat felverek, fűszerezem (ízlés szerint: só, bors, kakukkfű stb.) + zöldségzöldje. A kiklopfolt húsokat ezzel töltöm meg, de nem rántom ki, hanem lisztbe forgatom, hirtelen átsütöm, utána párolom s végül zsírjára sütöm. Pürével az igazi.
Lili, erre most válaszolnék egy tizenynyolcas karikásat, de nem merek! 😀
Soha nem tudnám megkóstolni! Ha esetleg az életem múlna rajta, akkor egyben lenyelném, de el nem rágnám!
Királylány vagy Eszter!!!
Köszi ezt az írást, át is küldtem a feleségemnek, hogy lássa milyen potens vagyok! 🙂
Tömören, imádom a kakas tökét.