Kategóriák
Egyéb kategória

A kakas töke

Vasárnap közös főzéssel próbáltuk feldobni a napot.
Leginkább szakadt az eső, fújt a szél, de amikor elkészült a fedett verandán az ebéd, fél órára kisütött a nap is.
Kakas és tyúk pörköltöt főztünk a kakas tökével, és túrós csuszával. Annyi tökünk nem volt, hogy húszan jól laktunk volna csak a tökökkel, de belefőtt a pörköltbe, hogy aztán szedjen belőle, aki akart, mert nem mindenkinek volt mersze hozzzá.
Érdekes, hogy a férfiak többsége örömmel falta a “kollégák” tökét, a nők irtóztak tőle leginkább. Volt egy olyan érzésem, hogy a férfiaknál ez valami tudatalatti beavatási szertartás, vagy potencianövelő rítus. Ha megeszi más hím tökét, annak a férfiassága is rá száll. 🙂
A gyerekek vegyes érzelmekkel viseltettek eziránt a belsőség iránt: a nagyobbak, akiknek feltűnt a felnőttek megosztottsága a témában, vagy elszaladtak még a pörkölt közeléből is, vagy hencegve, hogy mindenki lássa vagány tettüket tolták a villát a szájukba, rajta a pici belsőséggel.
A picik se szó se beszéd megették. Nincs mese, tanuljuk az ételekhez való hozzáállásunkat is tanuljuk. Legalábbis a legtöbb esetben.
A kakastökének kicsit zselés az állaga, leginkább a májhoz tudnám hasonlítani.
Ritka csemege, gondoljunk csak bele, egy kakasnak csupán két pici töke van. Ha tisztán a tököket használjuk a pörkölthöz, akkor meg kell mosni, a felesleges hártyákat leszedni róla, majd alaposan leöblíteni. Ugyanúgy készül mint a hagyományos pörkölt, de szerintem a resztelt májhoz hasonló eljárással is finom.
Ha pörköltbe főzzük, akkor arra kell figyelni, hogy kevesebb időre van szüksége, mint a húsnak, ezért csak később tegyük a fazékba, főleg ha ilyen öreg tyúkok és kakasok társaságában készül, mint a mostani ebédünk.
Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egy kétéves, kertben kapirgált tyúknak sokkal jobb íze van, mint egy fiatal csirkének. Mondhatnám, hogy a tapasztalt nők jobbak! 😉
A tyúk pörkölt zsíros. Ennek pl. férfiujjnyi zsír állt a tetején, volt mit felszívnia a lebbencstésztából készült túrós tésztának.
Csípős almapaprikával ettük. Mikor befejeztük újra elkezdett esni az eső, a forralt bort már bent ittuk a házban.

25 hozzászólás a(z) “A kakas töke” című bejegyzéshez

Vén tyúk vagyok már és ettem kakasherét is.Lakodalora többet is vágnak.Egyszer voltam segíteni tyúkot, kakast pucolni, rokonokhoz. El akarták dobni, és összegyűjtöttem, pörkölt lett belőle. Mindenkinek ízlett a családban.
Az a töltelék jó lehet!!
Nagyobb baromfi boltokban már lehet kapni.Még tyúk tojástartóját, meg a pici sárga tojás kezdeményeket is árulják. A tojástartója is nagyon finom pörköltbe, levesbe is.!!!

Ma vásárlás közben belenéztem Bangó Margit szakácskönyvébe. A romák is készítenek kakas here pörköltet. Több olyan ételt is találtam, amiket gyerekkoromban ettem cigány szomszédaimnál.

Hát az öreg tyúkok is jók, de a kakasok még jobbak. Azé' mert csak kettő van neki már le is szóljuk szegényeket, számoljuk csak ki az élősúlyának mekkora része is az, úgy már nem semmi a kakas uraság! Beavatott akarok lenni ahányszor csak kakas fő!
medvedr

Tavaly névnapomra kaptam egy 2kg-os tyúkot egy falusi rokonomtól. Zsíros húsa volt. Elkészítettem, de nem ettem belőle egy falatot sem. A felét odaadtam egy házmester családnak. Kakast is főztem már, az exapósomtól kaptuk. Fél napba beletellett, míg valamicskét puha lett. Rágós, öreg húsa volt, tehát nem nyert.

Egyébként ez valószínüleg nem vicc, mármint a rituálé: a kannibálok is azért ették ez emberi agyvelőt, hogy a tudás rájuk szálljon.
Sőt, az ősemberek tudat alatt azért kezdtek el agyvelőt enni, mert abban volt omega3 zsírsav, ami nagy mennyiségben csak a tengeri halakban van meg, de kell az agy fejlődéséhez. A kontinensek belső országaiban viszont nem jutottak az emberek omega3-hoz.

Kedves Eszter! Én a kakastökét töltelékbe szoktam használni. Olajon hirtelen átforgatom, tojásokat felverek, fűszerezem (ízlés szerint: só, bors, kakukkfű stb.) + zöldségzöldje. A kiklopfolt húsokat ezzel töltöm meg, de nem rántom ki, hanem lisztbe forgatom, hirtelen átsütöm, utána párolom s végül zsírjára sütöm. Pürével az igazi.

Vélemény, hozzászólás?