Kategóriák
Egyéb kategória

Libacomb furminttal, fügével

A Márton nap mégiscsak Márton nap, nem maradhatunk liba nélkül!
Ma este 17.50-kor ezt az ételt készítem el a Hat órai teában az MTV1-en.
Gőzölt gerslivel, vagy főtt lencsével a legfinomabb!

Hozzávalók:

• 6 libacomb
• 3 nagy szál sárgarépa
• 3 fej hagyma
• 0,5 dl olaj (ha nagyon kövér a libacomb, akkor kevesebb is elég)
• 2 csomag szárított mini füge
• 5 dkg mazsola
• 3 dl édes, késői szüretelésű furmint, vagy szamorodni
• 1 nagy csokor petrezselyem
• só, bors
• 2 babérlevél
• 2 kk borókabogyó

A combokat bedörzsölöm sóval, majd borssal is. Vastag falú serpenyőben az olajon fél perc alatt megpirítom mindkét oldalát. Kiszedem őket, és amíg a hagymát dinsztelem, félreteszem. Mikor a hagyma megfonnyadt visszarakom a combokat, felöntöm a borral, fűszerezem, és beleteszem a fügéket is és a hosszú csíkokra reszelt sárgarépa felét is. Alacsony lángon párolom, néha megkevergetve, nehogy lekapjon. Az elpárolgott bort vízzel, esetleg borral pótolom. Mikor a comb annyira megpuhult, hogy szinte leesik a csontról, akkor teszem bele a petrezselyemzöldet és a sárgarépa másik felét. Az asztalnál aki kedveli a csípőset, megszórhatja egy kis chilivel.

24 hozzászólás a(z) “Libacomb furminttal, fügével” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!

Én is láttam, ahogy főzől, épp pár perccel a műsor előtt nyitottam meg a blogod, amit rendszeresen olvasok, ennek köszönhetem, hogy elcsíptem a műsort. Gratulálok, nagyon jó volt, finomat főztél! + Jó volt látni Téged! 🙂

Múltkor vettem egy zacskó gerslit, már régen kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen lehet, fura, de még sosem ettem. Elárulnád hogyan kell/lehet elkészíteni? Köszönöm szépen előre is a segítséged!

Viki

ha Márton nap, akkor ludaskása! ahogy Anyu is készíti, de most magam főztem.

órákig gyöngyözött a leves, mire jónak ítéltetett a folyamatos kóstolgatókat elkergetve az fazéktul.

másnap reggel zsír a tetejéről leszed, benne rizs opálosra, apróságok bele, zuza apróra vágva, lassan, nagyon lassan megfőtt.

a nagyon lassanról eszembe ötlött: igazi sólet, ahogy Eszternél olvastam, 12 órát a sütőben 80 fokon… még nem ettem.

na, de karácsony másnapján jönnek Anyuék hozzánk, merthogy első nap mi megyünk:-) lesz hozzá maceszgombóc leves, és egy autentikus édességgel ha kisegítesz, azt is elkészítem hozzá.

köszi,puszi,Böbi

Sziaaa!
Nagyon meg akarom nézni én is, kérlek segítsetek egy kicsit hol keressem??

Juj Eszter vagy két hete elizélte Simon a SIM kártyám, más a számom, mert nem találtam meg a PUK kódot.
Nem is ez a gáz, hanem szeretnélek felhívni, és a kártyán volt a számod:-(

Ott vagyok ma (munka) a József Attila művházban egész hatig. emailben küldöm az új számot, ha tudsz kérlek csörgess meg, hogy elmenthesselek.

Ja, és a libuci csodás, meg az is (hagy dicsekedjek) hogy ezt a fekete edényt én már láttam élőben is:-)Meg is fogdostam.

Én is megnéztelek, és a műsorvezetőket illetően csatlakoznék az előttem szólókhoz… (Főleg N.É.-t illetően.) Ami hangodat illeti: dehogyis szörnyű! Vagyis, mindenkinek szörnyű a sajátja, amikor kívülről hallja, mert ugye belülről nem ahhoz szokott. Az a liba pedig fenséges lehet(ett). Szóval, tulajdonképpen csak gratulálni akartam, jó voltál!

Én is megnéztelek, örülök, hogy szóltál róla, gratulálok. Jó volt látni Téged is, meg a főzés részleteit is. Nem csoda, hogy Csapó majd éhenhalt, mert én is. Izgalmas lehet, mindenképpen kipróbálom, mert a család jobban szereti a kacsát, száraznak találja a libát, de ez úgy látom, egyáltalán nem az. (Bár az is lehet, hogy én csináltam eddig rosszul.)

Szia Eszter, néztem a müsort 🙂 jó volt látni Téged "élőben", meg így mégis más, hogy már hangot is tudok kötni egy archoz. De egy kicsit felháborodtam, a müsor szerkesztő és a müsorvezetők azért vehették volna a fáradságot és kicsit készülhettek volna úgymond Belőled. Illet volna kicsit utánanézni a vendégüknek, nem? Szerintem igen. Ilyen alapadatokat, hogy jelent meg már könyved, nem is akármilyen 🙂 tényleg nem csak egy egyszerü szakácskönyv, hanem sokkal több annál, és akkor ez az információ elsiklik nekik. :S Hát szerintem ciki.
De mindegy, a libát akkor is elkészítem, hétvégén a kalsszikus cseh ételt készítettük, sült libát karamellizált piros káposztával és libamájas-zsíros lokše-val.(lokse)
Nagyon izgatja a fantáziám ez az aszaltgyümölcsös, na meg a gersli is. 😀
Gratula

Vélemény, hozzászólás?