Hozzávalók:
• 6 libacomb
• 3 nagy szál sárgarépa
• 3 fej hagyma
• 0,5 dl olaj (ha nagyon kövér a libacomb, akkor kevesebb is elég)
• 2 csomag szárított mini füge
• 5 dkg mazsola
• 3 dl édes, késői szüretelésű furmint, vagy szamorodni
• 1 nagy csokor petrezselyem
• só, bors
• 2 babérlevél
• 2 kk borókabogyó
A combokat bedörzsölöm sóval, majd borssal is. Vastag falú serpenyőben az olajon fél perc alatt megpirítom mindkét oldalát. Kiszedem őket, és amíg a hagymát dinsztelem, félreteszem. Mikor a hagyma megfonnyadt visszarakom a combokat, felöntöm a borral, fűszerezem, és beleteszem a fügéket is és a hosszú csíkokra reszelt sárgarépa felét is. Alacsony lángon párolom, néha megkevergetve, nehogy lekapjon. Az elpárolgott bort vízzel, esetleg borral pótolom. Mikor a comb annyira megpuhult, hogy szinte leesik a csontról, akkor teszem bele a petrezselyemzöldet és a sárgarépa másik felét. Az asztalnál aki kedveli a csípőset, megszórhatja egy kis chilivel.
24 hozzászólás a(z) “Libacomb furminttal, fügével” című bejegyzéshez
Na jó, legyen: flódni fagyi
mák és diófagylalt, borban főtt aszaltszilvával,kekszmorzsával.
🙂
ejnye, Eszter! pont ezzel nem akartam macerázni, aztán most majd mégis 🙂 sólet után valami könnyebbre gondoltam. de látom, nem menekülök 🙂
Böbe, csakis flódnit! 🙂
Viki, a gersli mehet sóletbe, töltött káposztába a töltelékbe, készíthetsz belőle levest, vagy ilyet is:
http://www.fuszereslelek.hu/2009/08/kacsazsiros-gersli.html
http://www.fuszereslelek.hu/2008/12/gerslis-spentos-pite.html
Kedves Eszter!
Én is láttam, ahogy főzől, épp pár perccel a műsor előtt nyitottam meg a blogod, amit rendszeresen olvasok, ennek köszönhetem, hogy elcsíptem a műsort. Gratulálok, nagyon jó volt, finomat főztél! + Jó volt látni Téged! 🙂
Múltkor vettem egy zacskó gerslit, már régen kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen lehet, fura, de még sosem ettem. Elárulnád hogyan kell/lehet elkészíteni? Köszönöm szépen előre is a segítséged!
Viki
Nem! 🙂
Eszter,
Filozofikus kedvem támadt. Szted létezik étel, ami ne lenne jó egy jó furminttal…? :-))
zp
ha Márton nap, akkor ludaskása! ahogy Anyu is készíti, de most magam főztem.
órákig gyöngyözött a leves, mire jónak ítéltetett a folyamatos kóstolgatókat elkergetve az fazéktul.
másnap reggel zsír a tetejéről leszed, benne rizs opálosra, apróságok bele, zuza apróra vágva, lassan, nagyon lassan megfőtt.
a nagyon lassanról eszembe ötlött: igazi sólet, ahogy Eszternél olvastam, 12 órát a sütőben 80 fokon… még nem ettem.
na, de karácsony másnapján jönnek Anyuék hozzánk, merthogy első nap mi megyünk:-) lesz hozzá maceszgombóc leves, és egy autentikus édességgel ha kisegítesz, azt is elkészítem hozzá.
köszi,puszi,Böbi
Sziaaa!
Nagyon meg akarom nézni én is, kérlek segítsetek egy kicsit hol keressem??
Juj Eszter vagy két hete elizélte Simon a SIM kártyám, más a számom, mert nem találtam meg a PUK kódot.
Nem is ez a gáz, hanem szeretnélek felhívni, és a kártyán volt a számod:-(
Ott vagyok ma (munka) a József Attila művházban egész hatig. emailben küldöm az új számot, ha tudsz kérlek csörgess meg, hogy elmenthesselek.
Ja, és a libuci csodás, meg az is (hagy dicsekedjek) hogy ezt a fekete edényt én már láttam élőben is:-)Meg is fogdostam.
Eszter, én is láttalak, gratulálok! Az étel remek lehetett, a műsorvezetőkről pedig már majdnem mindent leírtak, kivéve azt, hogy hagyhattak volna téged is többet szóhoz jutni…
Dominika, a könyvem elfogyott, nincs mit dedikálnom 🙂
A bookline-on és a libriben van még pár darab, de a librik kétharmadában már nincs.
És egyébként TE hogy érezted magad a stúdióban? Volt már ilyen jellegű felkérésed? Egyszer jöhetnél Szegedre dedikálni… Esetleg…
Dominika
A libacombos étel fényképe szenzációs…
🙂
Én is megnéztelek, és a műsorvezetőket illetően csatlakoznék az előttem szólókhoz… (Főleg N.É.-t illetően.) Ami hangodat illeti: dehogyis szörnyű! Vagyis, mindenkinek szörnyű a sajátja, amikor kívülről hallja, mert ugye belülről nem ahhoz szokott. Az a liba pedig fenséges lehet(ett). Szóval, tulajdonképpen csak gratulálni akartam, jó voltál!
Én is megnéztelek, örülök, hogy szóltál róla, gratulálok. Jó volt látni Téged is, meg a főzés részleteit is. Nem csoda, hogy Csapó majd éhenhalt, mert én is. Izgalmas lehet, mindenképpen kipróbálom, mert a család jobban szereti a kacsát, száraznak találja a libát, de ez úgy látom, egyáltalán nem az. (Bár az is lehet, hogy én csináltam eddig rosszul.)
Köszönöm a lányok!
A hangom szörnyű! 🙂
Szia Eszter!
Én utólag a neten néztelek meg, és bár pár kérdés tényleg bárgyú volt, jó volt téged látni. Mostmár ha olvaslak, hallom a hangod is.
Dominika
Aranyosak vagytok, de nem én voltam a főszereplő hanem a liba, abból nagyon jól felkészültek 🙂
Egyébként a műsor szerkesztője Torma Tamás nagyon jól felkészült, de hát nem ő vezeti a műsort.
Szia Eszter, néztem a müsort 🙂 jó volt látni Téged "élőben", meg így mégis más, hogy már hangot is tudok kötni egy archoz. De egy kicsit felháborodtam, a müsor szerkesztő és a müsorvezetők azért vehették volna a fáradságot és kicsit készülhettek volna úgymond Belőled. Illet volna kicsit utánanézni a vendégüknek, nem? Szerintem igen. Ilyen alapadatokat, hogy jelent meg már könyved, nem is akármilyen 🙂 tényleg nem csak egy egyszerü szakácskönyv, hanem sokkal több annál, és akkor ez az információ elsiklik nekik. :S Hát szerintem ciki.
De mindegy, a libát akkor is elkészítem, hétvégén a kalsszikus cseh ételt készítettük, sült libát karamellizált piros káposztával és libamájas-zsíros lokše-val.(lokse)
Nagyon izgatja a fantáziám ez az aszaltgyümölcsös, na meg a gersli is. 😀
Gratula
Láttalak ám 🙂 és csorog a nyálam… hmmm lennék én a te vendéged 🙂
Sziasztok!
Nahát Eszter, most vagy a tévében. 🙂
Sajnos azt észre kell vennem, hogy mennyire nem készültek fel belőled…
:S
Üdv, Viki
Nem egy nap készült ám! 🙂
Micsoda nap! Kakastöke, libacomb!
Fogadj örökbe!
Kedves Eszter!
Ezt szerinted pataki tálban, sütőben is el tudom készíteni?
nincs olyan nagy, nem letapadós fazekam, amibe belefér 4 libacomb…
Köszönöm szépen! 🙂
@saskamacska: szerintem simán! Akkor pirítsd le egyesével a combokat, majd a hagymát, és utána mehet a patakiban be a sütőbe.