Kategóriák
Egyéb kategória

Chipotle

Valamikor a meleg őszi időben voltunk vacsorázni Annánál, és akkor kaptunk tőle pár szem szárított Chile Ancho-t. Állítólag itthon is lehet kapni, de ami sokkal érdekesebb benne szerintem, az maga az eljárás, amivel a paprika tartósítva van.
Szárítással, és füstöléssel tartósítják, ettől más nevet is kapnak ezek a paprikák: chipotle.
Azt az ételt készítettem belőle, amit Anna javasolt, de utána néztem a dolognak, és rengeteg mindenre lehet használni egy ilyen füstös, csípős paprikát. Én nem dohányzom, de ennek olyan kellemesen dohányos illata volt, hogy alig vártam, hogy elkészüljön!
Készítenek belőle mártást, BBQ fűszert, sőt édességeket is. Lehet egészben kapni, és paradicsommártásban eltéve is.
Szerintem a magyar fűszerpaprika és a kápia is alkalmas lenne ilyesmire, kár hogy már lekéstem róla, jövőre mindenképp kipróbálom.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók 4 személyre12 db chipotle paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olívaolaj
20 dkg mazsola
2 doboz felaprított paradicsom konzerv
1 kk fahéj
só, bors
0,5 kk koriander mag
30 dkg cheddar sajt

A paprikákat egy éjszakára húslevesbe áztattam. Másnap óvatosan felvágtam hosszában a paprikát, és kikapartam a magokat. Mindegyikbe egy darab cheddar sajtot rejtettem.
A hagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rádobtam a mazsolát. Végül felöntöttem a paradicsommal. Fűszereztem, és picit rotyogtattam.
Végül óvatosan beletettem a sajttal töltött paprikákat, lefedtem, és addig pároltam, míg a sajt megolvadt a paprikában.
Nem volt otthon, de mehetett volna bele friss koriander is, és egy kanálka tejföl se rontotta volna el talán. Kuszkusszal ettük, ami egyáltalán nem autentikus 🙂

12 hozzászólás a(z) “Chipotle” című bejegyzéshez

Ámerikában, Virginia államban van egy Chipotle Mexican Grill nevű étteremlánc. Nagyon finom mexikói kajájuk van, nem nagy a választék, de pl. odafigyelnek arra, hogy csak a környékbeli gazdaságok húsait vásárolják, ráadásul olyan húsokat, amelyek organikusak… Tehát egy szimpatikus étterempolitika és még szimpatikusabb ételek. Ha valaki arra jár, próbálja ki! 🙂

Pappito, ha jót akarsz :-), akkor szitára teríted az hideg vízzel leöntött kuszkuszt, és a fővő hús felett meggőzőlöd, néha megkeverd.
Hát így én évente egyszer készítem.

Különben fél kiló kuszkuszt elkeverek 6-7 dl vízzel, 10 dkg vajjal, némi sóval, és 200 fokos sütőben meggőzölöm olyan 20 percig.

Eszter, a kuszkuszt hogy kell klasszra csinálni? Van nekem egy dobozzal, egy gyenge pillanatomban vettem, azóta meg csak nézem, ahelyett, hogy enném.

jó,tudom, guglizhatnék is, de authentikus infóra vágyom 🙂

Finom lehetett! Füstös ízről jut eszembe: Eszter, ismered a lengyel füstölt aszalt szilvát? Az ám a rusztikus csemege! Ők a káposztába, a bigosba is tesznek ilyet. És itt elindulhat a fantáziánk…
Köszönt: Podruzsik

Vélemény, hozzászólás?