Kategóriák
Egyéb kategória

A mogyoróvaj, és az édeskömény esete

Be kell valljam, édesköményt most ettem másodszor. (Először pedig két napja.) Már többször megszagoltam, és megállapítottam, hogy 1, utálom az ánizst, 2, 7-800 Forint egy zöldség darabért borzasztóan drága! Aztán Chili annyira jókat írt róla, hogy gondolkodóba estem. De még ekkor se mertem megvenni, előbb jól leleveleztem a fent nevezett kolleginával, hogy valóban érdemes-e?! Meggyőzött, úgyhogy kimentem a piacra, és volt szerencsém 220ft/db áron hozzájutnom pár édesköményhez. Úgyhogy a hiperekben nem is próbálkozom többé.
A mogyoróvaj pedig egy külön történet: a kisfiam ugye kóser óvodába jár. Mivel Magyarországon meglehetősen rossz, és szegényes a kóser élelmiszer választék, de egy oviban azért mégis valamit enni kell a gyerekeknek, sok mindent esznek olyat, amit Izraelben, vagy Amerikában ennének. Ez azért is praktikus, mert sok gyerek jár oda a fent nevezett országokból, meg még ezer helyről. Így ismerkedtem meg a mogyoróvajjal. Kenyérre, és puffasztott rizs szeletre is kenik. Érdekes módón a magyar gyerekek nincsenek oda érte, pedig egy 1,5 éves bölcsisnek még annyira nincs kialakult ízlése, cserébe az amerikai gyerekek utálják a grízes tésztát. 🙂 Kenyérre mi se kenjük a mogyoróvajat, de hús mellé egy kis húslével, vagy tejszínnel hígítva nagyon megkedveltük. Kivéve a fiunkat, ő keményen ellenáll, így se, úgy se szereti.
Hozzávalók a körethez fejenként:
1 kisebb édeskömény
2 szál újhagyma
petrezselyem
vaj
só, bors
1 kk szezámmag olaj
Hozzávalók a mogyoróvajas húshoz:
1-1 szelet borjúkaraj
olívaolaj
só, bors
1 ek mogyoróvaj
2 ek húslé
1 ek feta sajt
Az édesköményt megtisztítottam az újhagymával együtt. Forró serpenyőben megpirítottam egy pici vajon, sóztam, borsoztam, mielőtt levettem a tűzről ráöntöttem a szezámolajat.
A húst kicsit megklopfoltam, majd olívaolajon megsütöttem. A borjút nem szabad túlsütni. Ízlés kérdése, de én csak 1-1 percet sütöm oldalanként. Miután kivettem a serpenyőből beleöntöttem a húslét, hozzáadtam a mogyoróvajat, és összeforraltam. A fetát csak a tálalásnál tettem bele, hogy ne olvadjon teljesen el.
Végső következtetés: a sült édeskömény isteni csemege!
A ShopRite mogyoróvaj kóser. Hiperben kapható.

12 hozzászólás a(z) “A mogyoróvaj, és az édeskömény esete” című bejegyzéshez

Sajnos ez a Fogarasi nekünk nagyon messze van. A Váci úti van közel, de ott nem is szokott lenni, én is az Auchanban láttam ilyen nagyon-nagyon drágán, mint valaki. Mindenesetre, a piaci 220/db árat ki tudom érte fizetni. Bár meg kell jegyeznem, hogy az Auchanban kb. 50%-al nagyobb volt darabja, de nem kilóra adták, hanem darabra.
Egyébként mikor van szezonja? Lehet, hogy most, és még olcsóbb lesz? Jó lenne.

Én ezt nem értem. Én is a múlt hétvégén szántam rá magam életem első édeskömény-vásárlására és a Fogarasi úti Tesco-ban 1 kg került 699Ft-ba. Ilyen nagy különbségek lennének az árakban, vagy elírták volna a cimkét?
Mindenesetre én a 2 db-ért kb 300 Ft-ot fizettem. 🙂

mint nagy édeskömény fan, elég sokat veszek, 400 Ft/db-nál drágábban viszont még sosem. Plusz info, hogy úgy általában, ha már itt tartunk, budaörsi tescoban sokszor messze a legolcsóbb minden ilyen szokatlan zöldség/gyümölcs, legalábbis saját tapasztalataim alapján ezt mondhatom. phujj, utálom a tescot hirdetni, de ez van.

7-800 forint egy zöldségdarabért? Hú, az tényleg nagyon drága, ennyiért (max 1000 Ft-ért) egy kilót adnak a hiperekben! A Culinarisban darabra láttam, szép termetes példányok, de ott is csak 400 Ft körül van egy darab.
Vagy így felment volna az ára, csak még nem vettem észre?

Eszter, jó ideje olvasom a blogodat és nagyon tetszik!( más főztem is a recaptjeidből)Moast viszont arra kérlek, áruld el, melyik hiperben láttad a mogyoróvajat, mert az én fiam viszont nyúz érte, és sehol sem találom!
köszönöm
Boglárka

Vélemény, hozzászólás?