Kategóriák
Egyéb kategória

Mandulás fánk Chanukkára

Talán a legismertebb, leggyakrabban fogyasztott étel Chanukkakor a fánk. Fánk lekvárral, fánk porcukorral, fánk csokival, fánk zselével, fánk magában, fánk tejjel, és még ki tudja hogyan. Sajnos én egy fánktól is gyomorégést kapok, de azért minden évben lenyomok párat, hátha mégsem… Ez a fánk annyiban különbözik a többitől, hogy a tésztában van 2 ek mandula liszt, és egy ek. keserűmandula aroma, amitől fantasztikusan mandulás illata, és íze van. Szerintem nem is kell hozzá lekvár, mert csak elnyomja ezt a csodás aromát!
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 ek mandula liszt (kávédarálón nagyon alaposan megdarált mandula),
1 ek keserűmandula aroma,
3 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 ek porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
0,5 dl rum.
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztok, majd fél órát meleg helyen pihentetem. Kiborítom, és lisztes deszkán kb. 1 cm vastag lappá nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és letakarva duplájára kelesztem őket.
Egy edényben olajat forrósítok, (kb. 10 cm magasan) majd beleteszem a fánkokat. Nem szabad egyszerre túl sokat sütni! Gyorsan lefedem. Pár perc alatt meg is sül az egyik oldala, figyeljünk rá, könnyen megég! Legjobb üvegfedő alatt sütni. Megfordítjuk, de a tetőt már nem tesszük rá. Így lesz a fánk szalagos. Eredetileg a Judapesten.

12 hozzászólás a(z) “Mandulás fánk Chanukkára” című bejegyzéshez

Szia Eszter! Nem vagyok zsidó..és igazán semmilyen vallást nem gyakorlok…de nagyon érdekel az ismeretlen kultúra…..a konyhában szeretek mindent kipróbálni…ami finom…és más módon készül amit én ismerek…most kel a fánkom…:))) írj …írj …mindenről hogy ismerjük jobban a hagyományotok!!!! Marika

Szeretek a blogodon császkálni:),igyekszem hasznosítani is az itt látottakat((bár a lépesméz tortám ilyen szép lett,mint a Tiéd,a család idegenkedett tőle:()A lányom az UK-ban babysitterkedik egy zsidó családnál,ezzel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni!Mondjuk,ha Channukára szeretné meglepni Őket valamivel,mit ajánlanál,ami hagyományos és a lényeg!!egyszerű elkészíteni!?Ezt a fánkot szerintem meg sem próbálná(annyira azért nem járatos a konyhaművészetben).Melyik napra kéne,hogy elkészüljön,ha rászánja magát?Remélem nem haragszol,amiért ilyen kéréssel zavartalak!
Köszönöm!
Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?