Kategóriák
Egyéb kategória

A tökéletes forrócsoki

forrócsoki1.jpgNem lehet a forrócsoki titka a jó csokoládé, hiszen benne van a nevében is, hogy csokoládéból készül, akkor meg hol a titok?! Az, hogy ki milyen miőségűt vásárol hozzá, és az hány százalék kakaót tartalmaz, lássuk be, erősen pénztárca és ízlés kérdése.
Maga a forrócsoki az Agymenők egyik részéről jutott eszembe, amikor Sheldon Cooper megemlíti, hogy azokban a hónapokban iszik forrócsokit, amelyiknek a nevében benne van az R betű.
Úgyhogy a mai időjárásra, és az R betűs hónapra való tekintettel én is főztem egy forrócsokit.
Méghozzá szigorúan botmixerrel készítve! Szerintem ugyanis meg ez a titok!
Kézi habverővel soha nem lesz ennyire krémes, pont megfelelően habos a forrócsoki. Egyszer volt szerencsém Szántó Tibinek segétkeznem egy forrócsokizós napon, és aki ismeri Tibi csokoládéit, azt tudja, hogy komoly dolgokról beszélek. Mindenféle fűszerrel dobtuk fel a csokikat, csepegtettünk bele illóolajat, öntöttünk hozzá pár csepp pálinkát, és tényleg elképesztően finomakat kevertünk a vendégeknek, de nekem ott is eszembe jutott, hogy már csak egy botmixer hiányozna, és a tökéletes forrócsokit önthetnénk a poharakba.
Állítólag cukrot nem szokás bele tenni, de nekem úgy ízlik a legjobban, ha nagyon magas a csokoládé kakaótartalma, és utólag mégis kerül bele pici cukor, hogy édesebb legyen.
És a csokoládé és chili még mindig nem unalmas, de azért érdemes mást is kipróbálni!

sheldon-cooper-sheldon-cooper-16368553-262-394.jpgForrócsoki egy hideg őszi napra két személyre, felnőtteknek:

15 dkg étcsokoládé (nekem 80% kakaótartalmú)
1 dl tejszín
5 dl tej
cukor ízlés szerint
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt chili
1/2 kk reszelt narancshéj
2 csepp narancs illóolaj
1 ek barackpálinka

A tejet felforralom, majd elzárom alatta a lángot, és előbb az apróra tördelt csokoládét, majd minden más hozzávalót belekeverek. Gyorsan, de alaposan összedolgozom a botmixerrel, és két előre melegített bögrébe töltöm.

7 hozzászólás a(z) “A tökéletes forrócsoki” című bejegyzéshez

Hú, én nem bonyolítom ennyire, mert a narancsolajat utáljuk. Nálam a forró csoki szimplán 15 dkg csoki, 3 dl tejszín, 2dl tej, csili, esetleg fahéj, melegít, felold, átkeverget (ettôl lesz sûrû), elfogyaszt. A szerecsendiót viszont kipróbálom, köszi az ötletet.

egyetertek a botmixer ajanlasaval! mar egy kozonseges instant kakaot is mas dimenziokba tud vinni. a helyes modszer a por, plusz igen keves folyadek (tej, vagy ami kell) teljes emulgealasa es ezutan a felontes. (a sima palacsintatesta is igy keszul helyesen).

A citrusokat én is ki szoktam hagyni, tlejesen megváltoztatják a “kakaó-élményt”. Étcsoki jelyett én szimpla sötét kakaóport használok:)) Jó sokat. A fekete(=füstölt)kardamom pedig csodát tesz.

A forró csokoládé (más néven: forró kakaó – ami nem tévesztendő össze a nesquick verzióval, mert ez valóban kakaóból készül…) alapanyaga egyaránt lehet csokoládé, vagy kakaó. A klasszikus forrócsoki érzést a krémesítés hozza meg. A botmixer lehet, hogy egy kicsit túlzás, de ha valaki magabiztosan használja, akkor jó is lehet. A finom összekeveréssel is kitűnő eredményt lehet elérni. Leginkább porcelán kanállal 🙂

A fűszerezésre szerintem nincs egységes álláspont 🙂

Vélemény, hozzászólás?