Kategóriák
Egyéb kategória

Borvacsora ajánló a Princessin étteremben (x)

Egy újabb borvacsora ajánlat, ami nagyon izgalmasan hangzik, mind a borok, mind az ételek tekintetében!

Szebbnél szebb menüket és hozzájuk kapcsolódóan borajánlatokat tesznek közzé az éttermek a borkostolok.bor.hu oldalon. A műsorújságszerű szolgáltatás a minőségi magyar borok és a gasztronómia kedvelői számára könnyíti meg a választást. Az étteremlátogatók időpont, település és helyszín szerint is megtalálhatják a számukra legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. A regisztrált éttermek séfjei által megálmodott menüket a vendégek értékelhetik is az étteremkereső Facebook – oldalán, a facebook.com/borkostolok címen.

A Budapest belvárosában található Princessin Étterem és Kávéház „Borvacsorák” névre keresztelt étel-bor menüsorát Horkay András sommelier értékelte.

Előétel
Prosciutto crudo nyárson, borsos dinnyegyöngyökkel – ez fogadja a vendéget, kísérőként pedig a Csillagvölgy Pincészet 2010-es villányi merlot rozéja.

Könnyű, tradicionális mediterrán jellegű előétel, amelyhez általában könnyű pezsgőt, habzóbort vagy fehérbort szoktak felszolgálni, mert ezek egyaránt jól illenek a szárított sonka sósságához és az édes dinnyéhez. A mi esetünkben azonban a séf a gyümölcsös rozé mellett teszi le voksát. A villányi Csillagvölgy Pincészet merlot rozéja valóban a friss, gyümölcsös ízekre épít, így megfelelő kiegészítője a könnyedebb előételnek. Ha lehet, még jobbnak tartanám a következő, 2011-es évjáratot, ami frissebb ízjegyeivel még szebben harmonizálna az előétellel.

Leves
Cukkinikrém-eszencia a második fogás, az ajánlott bor pedig egy 2009-es évjáratú pázmándi juhfark a György-Villa Pincészettől.

Állandó dilemma, érdemes-e leves mellé bort ajánlani. Bizonyos paprikás, fűszeres levesek mellé – és néha krémlevesekhez – ajánlható bor. A krémlevesek mellé leginkább krémes textúrával rendelkező, esetleg enyhén fahordós bort érdemes párosítani. A Princessin séfje a cukkinikrém-eszencia mellé a György-Villa pázmándi juhfarkját ajánlja az Etyek-Budai borvidékről. Maga a juhfark mint fajtabor magas savszerkezetű, lendületes nedű, tele citrusos, vegetális, virágos aromajegyekkel, amelyek általában ásványos karakterrel keverednek. A György-Villa juhfarkja is ezeket a jegyeket viseli magán – szokatlan párosításként újfajta ízélményt jelent majd a vendégeknek.

Főétel
Főételként rozéra sütött kacsamell és paprikakrémes kerül az asztalra. Hozzá Gere Attila 2010-es villányi portugieserét kínálja a séf.

A rozéra hagyott kacsamell pinot noirral párosítható a legszebben, mivel azonban itt a kacsamell paprikakrémessel van körítve, talán valamilyen közepesen testes, fűszeres karakterű vörösborral – például kékfrankossal vagy a kicsit testesebb szekszárdi kadarkával – lehetne párosítani. A főfogás mellé ajánlott 2010-es villányi portugieser könnyedebb, alapvetően gyümölcsös karakterével merész választás. Gere Attila kiváló boránál az évjáratot is érdemes figyelembe venni, hiszen a 2011-es portugieser még a frissebbik arcát mutatja a bornak.

Desszert
Epres-mascarponés-aranymazsolás kalács a különleges menüsor különleges záróakkordja. Hozzá egy karakteres desszertbor, Simkó Gábor 2009-es „New Generation” tokaji hárslevelűje kerül a pohárba.

A desszerthez kitűnő választás az ifjú borász által készített tokaji hárslevelű. Kellemes félédes bor, mézes, virágos, mazsolás jegyeivel szép kiegészítője mind ízben, mind súlyban a desszertnek.

Vélemény, hozzászólás?