Kategóriák
Egyéb kategória

Amikor a férjem kedvében járok

hamburger lepény lenyér10.jpgPersze, mindig a kedvében szeretnék járni, de mégse ehetünk húst-hússal. Valamelyik nap, amikor csajos délelőttöt tartottunk Dóra barátnőmmel, elmentünk sütizni, és ha már nem messze jártunk, benéztünk Józsi új üzletébe is. Amikor megláttam a hamburger pogácsákat, már tudtam mi lesz a vacsora, úgy is majdnem gyerekmentes esténk volt, Dávid a nagymamánál kényeztetődött, Zálikánk pedig még “nem sok vizet zavar”, eszik, alszik. Ilyenkor mindig vagy nagyon csípőset vacsorázunk, vagy nagyon “szagosat”, vagyis valami olyat, amiben jóféle sajtok vannak. Ezeket Dávid még nem igazán kedveli, bár a csípős már kezd tetszeni neki, de egy érettebb sajttal még ki lehet kergetni a világból.
Bevallom, egy pillanatra elcsábított a gondolat, hogy veszek bolti hamburger zsömlét, de aztán inkább nem rontottam el vele a jó húst, és a még jobb házi kéksajtos mártásokat. Viszont már nem volt időm megsütni a kedvenc puffancsunkat, így az előző napról maradt lepénykenyérbe tettem a húspogácsákat. A kenyeret meggrilleztem előbb, és most erősen gondolkodunk, hogy mivel szeretjük jobban a hamburgert: puffanccsal, vagy lepénykenyérrel? Ez egy kicsit hosszadalmasan elkészíthető kenyér recept, de szerintem megéri ráfordítani az időt.

Lepénykenyér:
A kovászhoz:
12 g friss élesztő
10 dkg simaliszt
1/2 dl langyos víz
Összekeverem a hozzávalókat,  majd szobahőmérsékleten hagyom duplájára kelni, kb. negyven perc alatt. Aztán géppel hozzákeverem a következőket:

60 dkg kenyérliszt
1/2 dl étolaj
1 ek só
1 kk cukor
3,5 dl langyos víz

Letakarom, és újra a duplájára kelesztem, kb. egy óra alatt. Lisztezett deszkára borítom, és négy részre osztom. Vastagabb lapokká nyújtom, meghintem liszttel, és letakarva újabb máfél órát hagyom kelni, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöm.

Leírom a kéksajtos mártást is, hátha valakinek pont ehhez lenne kedve:

10 dkg kéksajt villával összetöve
1 marék dió durvára vágva
1 marék dió ledarálva
1 kk zöldbors (a konzerv, nem a szárított)
2 dl tejföl

És ha mégis puffanccsal ennéd, íme a recept!
hamburger lepény lenyér03.jpg

10 hozzászólás a(z) “Amikor a férjem kedvében járok” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,
Amikor kakaóra vágytam te leírtál egy forrócsokis receptet.
Ma úgy keltem, hogy minden vágyam egy igazi hamburger. Erre ezzel rukkolsz elő.
Köszönöm 🙂

Kérdés: több receptedben is szerepel a “konzerv zöldbors”.
A zöldborsot még nem láttam konzerv változatban. Az miért jobb, mint mondjuk a tasakos vagy üvegcsés? Vagy valamit félreértek?

Vélemény, hozzászólás?