Kategóriák
Egyéb kategória

Az olívaolaj hamisítás nagyobb üzlet, mint a heroin

Nem lepődtem meg, amikor Tóth Gusztáv egy spanyol vacsorán azt mondta, hogy az olívaolaj hamisítás több pénzt hoz mint a heroin kereskedelem. Néha olyan érzésem van, hogy csak Jamie Oliver ellocsol annyi extraszűz olívaolajat, amennyit Európában megtermelnek. Pont ezt ne hamisítanák?
 
A cikket az Igazi Oliva cég tulajdonosa írta, holnap folytatjuk.
 
„Én csak extra szüzet használok…” – hallom gyakran a némi sznobizmussal és  büszkeséggel panírozott mondatot a „tudatos vásárlótól”. Pedig ebben sajnos még semmi tudatosság nincs. De mitől is nem olívaolaj az, amire az van írva, hogy „Extra Virgin ”?
Ne legyenek illúzióink az olívaolajjal kapcsolatban.
A borhoz, a sajthoz és egyéb élelmiszerekhez hasonlóan számtalan módon hazudnak róla és hamisítják. Egy hónapja sincs, hogy az egyik spanyol olívász barátom (akinek az olaja egyébként a világ élvonalában mozog) kendőzetlenül és tömören mondta, hogy az „otthon” kapható EVOO-k (Extra Virgin Olive Oil, a szakmában ez a hivatalos rövidítése az extra szűz olívaolajnak) kb. 70 %-a alacsony minőségű, pancsolt, de minimum bizonytalan eredetű.  Olaszországban még rosszabb a helyzet, és ez főleg az exportnál derül ki – friss felmérések szerint öt olasz (értsd: olasz címkéjű…) olajból négy átverés, így vagy úgy (http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/europe/made-in-italy-olive-oil-investigations/23505). Mi pedig itthon leemeljük a polcról a bevált márkánkat, és elégedetten sóhajtunk: megint az egészségünkre áldozunk.  Tévedés. Csak pénzt raktunk egy igen kiterjedt, maffiaként tevékenykedő hálózat zsebébe.
 
A szakmában teljesen hétköznapi tény, hogy a világpiac erősebb olasz márkái régóta alacsony minőségű spanyol tömegolajból dolgoznak, amit olasz címkével látnak el. Ha a hétköznapi ember ezt megtudja, a spanyol olajat ócska tömegárunak gondolja. Azonban az általánosítás ebben az esetben is helytelen. Az évi 1,2 millió tonna olívaolajat előállító és ezzel a mennyiséggel világelső Spanyolország − pont a nagy számok törvénye miatt − számtalan olyan kisebb-nagyobb termelővel is büszkélkedhet, akik könnyedén jutottak be a bolygó 200 legjobb EVOO-ját felvonultató és évente friss adatokat közlő Flos Olei kézikönyvbe – amit olasz szakértők írnak. A kötetben nem ritkák a 95-97 pontos spanyol olajok. 98 pontot, ha jól tudom, még nem adtak ki senkinek. Tehát városi legenda, hogy „a spanyol olaj nem olyan jó, mint az olasz”. Másrészt ha valaki azt hiszi, hogy nagy olasz márkák közül válogat a boltban, akkor jó eséllyel spanyol (lassan inkább afrikai…) olajat fogyaszt. Mind a spanyol, mind az olasz oldalon vannak piacvezető „nagymárkák”, én mindenkit intenék tőlük. Ha jó olasz olívaolajat szeretnénk, itthon is válogathatunk egy olasz úr kínálatából.

Mindig hangsúlyozom, hogy keressük a csomagoláson a termelőt, a termőhelyet és a bogyó típusát (3T szabály). Régen rossz, ha valahol ez szerepel: Származási hely: EU. Ez mindenképpen gyanús, hiszen ebben az esetben nem minden ok nélkül van elhallgatva a termelő, a hely és a fajta, tehát a termék valószínűleg pancsolt és több helyről összevásárolt.

174 hozzászólás a(z) “Az olívaolaj hamisítás nagyobb üzlet, mint a heroin” című bejegyzéshez

@Fuszeres Eszter:

Tény, hogy kell egy fajta “nagyvonalúság”, ami a süteményeket illeti, ha kicsit egészségesebben akarom elkészíteni őket.:)
Csináltam már almás muffint tönkölybúzából, olivaolajjal és tojás nélkül sima vízzel, pl. Aznap még szétesett. Másnapra viszont kifejezetten finom összeállt süti lett belőle.:) Persze a szokásoktól nagyon nehéz elvonatkoztatni. A megszokott ízektől is.:)

Alapvetően ez egy üzleti és nem gasztronómiai probléma.

Az ember vesz nyersen fogyasztásra egy jó minőségű, kézműves olajat egy kistermelőtől, ami drága ugyan, de fenomenálisan gyümölcsös és egyszerre csak kevés kell belőle.

Főzéshez, meg jó a diszkontos extra szűz is, mert lehet, hogy kevert, de olivából van, és az objektív adat, vagyis a savtartalom miatt biztosan a megfelelő eljárással préselték. Még jó is, hogy nem annyira gyümölcsös, hiszen főzni fogsz vele, amúgy meg csak a teljesen hülye sznobok löttyintenek egy deci csúcsolajat a hagyma alá…

Na ezt nem is gondoltam volna, hogy még az olívaolajat is hamisítják. Gyorsan elővettem az enyémet, megnéztem, de csak annyit ír rajta, hogy hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj, termelői hely:Olaszország. Mivel én romániai vagyok, Bukarest az importálója ennek az olajnak. A márkája Pura Vita.
Vajon ez is hamisítvány?

Meglepett volna, ha a nagy olíva-mánia igényeit nem szolgálják ki készséggel az ügyeskedők és a hamisítók. 🙂

Egyébként mi a baj pl. a napraforgóolajjal? A szotyi elvileg egészséges, gondolom, az olaja sem sokat árt… mondjuk én napraforgót és olívát is használok (gyorsan meg is nézem, hamis-e 😀 )

Szóval az extra szűz olajat hamisítják, mert nem olasz, hanem spanyol, és nem egyféle olaj, hanem keverék? Igaz, hogy tulajdonképpen olivából készül, és extra szűz is, de ez egyeseknek már elég ok, hogy fanyalogjanak. Fura. Illetve nem is.

Nem újság.Görögöktől is vesznek és “rárakják az olasz dizájnt”, oszt jónapot! 😀
Aki nyáron elmegy Görögországba (kocsival sincs messze), az keresse a kistermelői hálózati boltokat,ott garantáltan jó minőséget kap.
Pesten is vannak boltok,kereskedők, akik görög sajtokat,olajbogyót, olívaolajat árulnak, 5 literes “kannás” kiszerelésben is,azon fel van tüntetve hogy honnan származik az olaj.Nem is szeretem a más országokból származó olajok ízeit, olyan üresek,semmilyenek.

@Fuszeres Eszter: A napraforgóolajban sült étel nem esik olyan jól, érezni a különbséget, merthogy most olivát használunk. Persze leírták ezerszer, hogy miért nem igazán jó az olivaolaj sütésre, de sosem teszik hozzá, hogy akkor mit ajánlanak helyette. Vannak olivaolajok, ahol a címkén ajánlják sütéshez is, azt használjuk. Az sem jó?

@kötözködő:

Pont ezt akartam mondani.

A hamisítás elég tág fogalom. Ez a cikk nem arról szól, hogy olcsó napraforgó vagy más olajakat aromával “olivásítanak” és extra szűz olivaolajként adják el, hanem arról, hogy az olaszok olaszként árulnak más országokból származó olivaolajokat.

Szerintem, aki elhitte, hogy az ezer forint per liter árú tesco gazdaságos extra szűz olaj termőhely és fajtaszelektált kézműves termék, az azt is elhiszi, hogy miután a farkas megette a nagymamát és piroskát, a hasából sértetlenül kerülhettek elő…

A legtöbb olasz cég neve alatt forgalmazott diszkont/szupermarket olaj üvegén nem is állítja, hogy olasz, hanem az van rájuk írva, hogy Olaszországban palackozva.

Sziasztok! Ha javasolhatom én kizárólag Linom olajat használok. Ez nagy olajsavas napraforgó és lenmagcsíra olaj hidegen sajtolt keveréke.Magyar termék,tehát biztosan tudom a származását, magas E-vitamin tartalmú,finom és mág az ára is elfogadható.
Sütéshez,főzéshez szuper! Lehet kapni az ízesített változatát is (fokhagymás-citromos). Salátákhoz isteni. Semmilyen fűszer nem kell hozzá! Ajánlom mindenkinek!

Kicsit olyan ez, mint az eperfagyi/jégkrém: ha olcsó, akkor tutibiztos, hogy a gyümölcstartalma az nem eperből van, hanem valamilyen más gyümölcsből, például almából.
Ami viszont a modern fogyasztó, és a modern élelmiszeripar felelőssége: mindenki egyforma minőséget vár el, de az, hogy mondjuk egy olajbogyó milyen lesz, nyilván függ az évi csapadéktól, meg a napsütéstől, meg mittomén. Ezt egy kistermelő még tudja mondani a törzsvásárlójának, hogy “most nem annyiraédessóskeserűbársonyos” mint tavaly, mert sokat esett-nem esett stb. viszont a plázában a szupermarketben az azonosan címkézett egyforma üvegekben ugyanazt szeretné kapni a vásárló, bármelyik üveget is veszi le az azonosak közül a polcon.

De jó kis semmitmondó cikk.

Minden krétai hazudik, mondja egy krétai.

Minden ujságíró hazudik, mondja egy ujságíró.

Rajtam kívül minden más forgalmazó hamis olajat árul, mondja minden forgalmazó :-))

igazi ‘nesze semmi fogd meg jól’ cikk, csak kilór készült. tartalma semmi, csak fikázás. egyetlen használható tipp nincs benne, hogy mégis mit kellene venni. valószínűleg az író ugyanúgy nem ért az olivaolajokhoz, mint bárki más, csak okosabbnak akar tűnni. nem sikerült. ez szerintem inkább szegénységi bizonyítvány.

@Arentiro: Vaj.

Amúgy extraszűz olajat nyers ételekhez – salátákhoz ilyesmihez érdemes használni, esetleg főtt kajába a végén, amikor már nem főzzük tovább. Sütéshez, főzéshez eléggé értelmetlen szűz olajat használni, mert a magas hő tönkreteszi, így semmivel sem egészségesebb / ízletesebb, mint a “nemszűz”, olcsóbb olajok.

A nyáron Horvátországban, az Isztrián vettünk olajat, a termelő cég bemutató termében, adtak kóstolót is, drága is volt, meg finom is, remélem, valamennyire extra szűz is volt. Láttuk az eszközöket, meg láttuk a fákat is, amik nagyon jól gondozottak voltak nem messze az üzemtől.

– A finomított étolaj – az vegyipari méreg. Beleértve a margarint is – ami valójában színtiszta, hidrogénezett étolaj.
Kivéve a zsírszegényt – mert az nem színtiszta, ugyanis ott síma csapvizet veszel margarin-árban.

– A nem-finomított étolaj viszont – az emberi fogyasztásra alkalmatlan – egyrészt mert szintén méreg, másrészt mert hányadékul rossz ízű.

De ha majd a disznózsír-maffiának is lesz annyi összerabolt pénze, hogy főműsoridőben, celebek részvételével azt pofázza minden csatornáról, hogy “A disznózsír az egyedüli természetes zsiradék – a többi csak vegyi-hulladék” – akkor a sok Kiskegyeden nevelkedett, úgymond “háziasszony” kizárólag disznózsírral fog főzni – és étolajat (pláne a gyereknek) meg szigorúan nem fog adni – mert az mérgező.

Kevés akkora átverés van, mint az étolaj, mint olyan.

Az olívából meg a finomítatlan (extra-szűznek mondott, hidegen-préselt) az meg olyan rossz ízű, hogy hányni lehet tőle.

Apropó: ti tudtátok, hogy az étolajgyártás utolsó kinyerési szakaszában folttisztító-benzinnel mossák ki a maradék olajat a kipréselt pogácsából… aztán a benzint kidesztilálják az olajból – nyam-nyam.

Előtte persze átnyomják egy spéci földön (ugyanazon, amit a dinamit-gyártáshoz is használnak… csak ott nitroglicerint nyomnak bele, nem étolajat.

És ezután a sok marha, meg mindezt ezt megeszi. Drága pénzen.
Mert hogy ezt látta a (jól megfizetett) reklámokban?
.

3T szabály?
Terminator, Transformers, Tremors!
Tízen Túliak Társasága!
Takarómban Tormát Tárolok!
Tombolva Tortát Termelek!
Tüskés Tárogatóval Tüsszentek!
Trehány Trombitás Tivornyázik!

eltaláltam?

Mért van az az érzésem, hogy valami unatkozó újgazdag sznob sirámait/összeesküvés elméletét hallom?

Az ezerforintos Bertolli az gagyi: az extraszűz oliva nyilván 10ezernél kezdődik …nyilván!

Mindent azért nem kellene elhinni: pl. gyanítom ezt a lebilincselő sztorit sem..

Megjegyzem: 5 perc alatt tudnék hasonlót kanyarítani kávékról, barnacukorról, esetleg -stílszerűen- motorolajról..

háááát akkor lassan már vissza kell térni a régi jól bevált zsírokhoz…..libaháj-kacsaháj, libabőr-kacsabőr kisütve…..ez legalább eredeti , NEM HAMIS ZSÍRT AD ÉS EREDETI TEPERTŐT !….ezektől élnek 80-90-106 évig a magyarok…..

a sok hamis ételtől meg sorra dobják fel a talpaikat már 50-60 évesen a “nagyon egészségesen étkezők” ! 🙂

Ronald, kedves, ha jól látom, te pedig a disznózsír lobbi elkötelezett munkása vagy: “minden olaj méreg, csak a disznózsír egészséges” – azért ez is elég viccesen hangzik- már ne is haragudj..

Talán kifejthetnéd milyen értelemben méreg a sütéshez használt olaj (mondjuk az extraegészséges disznózsírral összevetve..)

@kötözködő:
Szerintem is felháborító! Sőt, én arra is rájöttem, hogy a bikavért is hamisítják. Először majdnem elhittem, hogy eredeti, de szerencsére megfordítottam a palackot és onnantól fény derült a turpisságra! Azt vártam, hogy világosan oda lesz írva, hogy ez egy holstein-fríz, ayrshire vagy esetleg egy szürkemarha vére. Képzelhetitek a csalódásomat, amikor ehelyett mindenféle szőlőfajták voltak felsorolva. Bikavér. Na persze. Azonnal tilcsákbe!

@Arentiro: A hússütést vajban mindenképpen ajánlom, pl marha-steak is elképesztően jó tud lenni vajban sütve, de zöldségeket párolni vagy rántotta alá is fincsi. A sültkrumpli, meg tipikusan nem az a műfaj, ahol számítana, hogy milyen olajat használsz, mert így is – úgy is egészségtelen, szerintem annak a teszkós olaj is tökéletesen megfelel 🙂

@Ronald: Sok igazság van ebben. Én is pártolom a disznózsírt. Meg aztán sülthús-zsír, sültmáj-zsír kenyérre kenve igencsak jó dolog. Pörkölt alá, hagymát pirítani, pedig a szalonnazsír a legjobb.

Akkor lehet, hogy ez a megoldás arra a problémára, amivel már régóta szembesülök? Tekintve, hogy a boltok 99%-ában az extra szűz és a sansa között semmit nem lehet kapni, mintha középkategória nem is létezne.

@isssti:
Nem, kérlek – ott tévedsz, hogy “disznózsír-lobbi” márpedig NINCS.

Ugyanis a disznózsír az egy 100%-ban természetes, ősi élelmiszer, semmilyen feldolgozásra nem szorul – ezért hamisítani is lehetetlen.
Emiatt nincs benne akkora extraprofit, mint az étolajban.

Ugyanis reklámozni (az eszement költségek miatt) csak olyat lehet, ami 10 Ft-ba kerül…és 100Ft-ért adják.
Lehet sokan nem tudják, de 5 mp. reklám főmüsoridőben az közel 1 millió Ft-ba kerül – egy csatornán és 1(egyetlen) sugárzásra.
Minden este lemegy vagy 4-szer, több csatornán is – ez azt jelenti, hogy esténként elszórnak kb. 10 millát – reklámra.
Hány liter olajat kell eladni ezért… és mennyi lehet rajta a haszon, hogy erre fussa?

Egyébként, az olajipar (vegyészeti szempontból) a cukorgyártás után a legkomplikáltabb kaja-iparág.
Hihetetlen kémia áll mögötte… de aztán ontja a profitot.

Tessék sok reklámot… aztán meg sok étolajat fogyasztani – elvégre a milliárdos nagyiparosoknak is meg kell éljenek valamiből, nem igaz?

@ifsz: A sültkrumplival mi a baj? Két dolog kell hozzá, olaj és krumpli. A krumplival nincs baj, feldolgozatlan növény. Szóval már csak a zsírral lehet elrontani, és rontják is el. Ezért sütöm én olívában. Így bár kalóriadús, de az legalább nem az ereimben rakódik le.

@tea fan:

Olvastad mit ír?
Csak szólok, hogy a hexán az a folttisztító-benzin, ezzel mossák ki a príma-jó bolti étolajakat a préselés után. Mindegyiket!

Ez a kézműves bagázs is igazolja a dolgot – bár a technológiájuk igen necces.
Így nem lehet (nem szabad) sütésre használt olajat gyártani.
Sok országban ez TILOS – ugyanis nincs kifinomítva az olajból az a rész, ami 160 fok felett nettó méreggé válik.

Na de olvassuk mit írnak a mesterek:

“A finomított étolajok gyártási technológiájával szemben mi nem alkalmazunk oldószereket (hexán) az olaj kivonására, és semmilyen kémiai kezelésnek nem vetjük alá a termékeket, mint azt egyébként a finomításnál teszik.”

Jó étvágyat.

@Ronald: “Sok országban ez TILOS – ugyanis nincs kifinomítva az olajból az a rész, ami 160 fok felett nettó méreggé válik.”

Erről nem tudtam, mindenesetre igan kétségessé teszi a dolgot, és leszűkíti a választható zsiradékok körét. Esetleg más alternatíva, amely kiküszöböli a fenti veszélyt és nem vegyszerekkel dolgozik?
(Igen, tudom disznózsír… csak én azt nem szeretem, legfeljebb magas hőfokon, gyors sütésnél, mert ilyenkor minimális mértékben érezhető az elkészült ételen.)

Gondolom azt kell venni, amelyik ízlik, akkor nem tévedhet nagyot az ember.

“Származási hely: EU. Ez mindenképpen gyanús” – ezt már rég kiszúrtam mindenféle termékkel – ha EU van feltüntetve, akkor a gyártó valószínűleg nem büszke magára.

@Arentiro:
azt a keveset, amit az olaszok kisütnek,(ugyanis ott nem divat az olajban sütés annyira mint nálunk) ugyanúgy napraforgóolajban teszik.Vagy még láttam a polcokon erre a célra kint mogyoróolajat…meg valami vegyes napraforgó-mogyoróolajat..
Vagy ugyanúgy olivaoolajban, és mint ahogy azt megtudtam, az is városi legenda, hogy ha szűz olajban sütünk, az káros.

anyósomék (akik Szardínián élnek..) megtermelik maguknak az olajat, és jól éreztem én, hogy csak abban lehet megbízni..néha kapunk egy-két üveggel…csak az meg olyan erős, hogy kaparja a torkomat…de legalább tutira nem hamisítvány, a saját kis kezeikkel szedik le a fáról.

Bertolli & társairól: megnézném én mekkora botrány lenne abból Olaszo.-ban, ha kiderülne, hogy vegykezelt spanyol olivaolaj kerül a bertolli-s üvegekbe….ez úgy működhet mint minden más az eu-ban: helybe,vagy nyugatra az eredetit, keletre a hamisítványt küldik…

Aha, most akkor mi van? Azt mondja a cikkíró, hogy az olívaolajok nagy része hamisítvány, mert az olivás haverja azt mondta. Utána meg azt, hogy azért vannak jó olajok. Ez a cikk így még semmit nem ér, addig amíg le nem leplezi, hogy konkrétan melyik jó, és melyik nem. Ez kb. olyan, mintha valaki arról írna cikket, hogy Kínában sz*r autókat gyártanak, de azért jókat is.

egy időben próbáltam utánanézni az oliva olajoknak. nos, van az extra szűz, amit nem ajánlanak sütéshez, csak salátákhoz. oké, de akkor milyennel süssünk? erre már válasz sehol, ahogy arra sem találtam semmit, miért ne süssünk az extra szűzzel, amikor állítólag magasabb hőmérsékleten ég, mint a napraforgó olaj.

egyébként a finomított napraforgó olajhoz annyit, hogy amióta dolgoztam ilyen helyen, nem sűrűn használom… mást is csak azért, mert nem tudom, hogy készül:D lassan már semmit sem lehet enni, csak azt, amit magadnak termelsz, bár egy panelben nehéz ezt megoldani

@Ronald: Ne haragudj, de egy érvet sem mondtál az olaj egészségtelen voltáról!
Ami a disznózsírt illeti, ugye már hallottál a túlzott zsírbevitel-elhízás-koleszterin, stb történetéről? Vagy nem hiszel benne, mert az is az olajlobbi összeesküvése okán terjedt el?
Ne érts félre, én sem szeretem a reklámokkal megtámogatott élelmiszer-nagyipart, de ettől még ne gyártsunk értelemetlen elméleteket: mert azt mondani, hogy a disznózsír egészséges, az olaj meg nem – már ne is haragudj- de nagy butaságnak hangzik…

@Susie Q: A mangalica zsírt és összes többi terméket tényleg sokkal egészségesebbnek mondják a hagyományosnál(nyilván okkal) – de azért olyat még erről sem hallottam, hogy kifejezetten egészséges lenne a zsírja.. merthogy-felteszem- az is zsíros, nem?

@Sequoyah: Nekem semmi bajom nincs vele, hébe-hóba szeretem, nagy kazal sültkrumpli + hotketchup, aztán hajrá :).

Ami miatt egészségtelennek tartják a tudomány mai állása szerint, az magának a hőkezelési eljárásnak a módja. Ilyen hőfokon, amin a krumplit sütik, a krumpliban, meg az olajban (vagy bármely zsíradékban) a szénláncok szanaszét töredeznek és az ilyen széttöredezett szénláncoknak manapság mindenféle rákkeltő hatásokat szoktak tulajdonítani. Ezért is tanácsolnak el mindenféle okosok a sütőolaj újrafelhasználásától, mert minél többször használjuk, annál több ilyen széttöredezett szénlánc van benne. De a lényeg az, hogy már az első sütésnél is keletkeznek ilyenek csak kevesebb. Ilyen alapon egyébként mindenféle magas hőfokon való sütés egészségtelen, mindegy hogy milyen zsíradékot használunk, szvsz az állati zsíradék az valamivel kisebb hőfok, mint az olaj.

Egyébként szoktam venni extraszűz olajat őstermelőtől. A néni is azt magyarázta, hogy ne főzzek úgy hogy a forró olajban pirítom, vagy dinsztelem a dolgokat, vagy ha ragaszkodom ehhez a módhoz, akkor nem kell az ő olaját használnom, ehhez nyugodtan vegyem meg az olcsóbbat a boltban, mert kár az ő olaját ilyenekre pocsékolnom. :).

@tlantos: Próbáld ki egyszer ezt: A tojásba keversz egy kis túrós állagú sajtot (nem tudom a pontos nevét – ilyen fehér színű könnyen szétnyomkodható fajta sajtra gondolok), párolj meg 3-4 szeletekre vágott gombát vajon, majd ezen süsd meg a tojást. Persze kedvelem a füstölt szalonnán sült rántottát is, igazából nem tudnék választani a kettő közül, hogy melyik a jobb.

Ha rá van írva a 3T, az vajon tuti igaz? Nyomtatni, ráírni bármit lehet. Sőt, még származási bizonyítványt is tudnának mutatni (a “múlt havi szállítmánnyal jött”.

Az igazi megoldás: megveszed a bogyót (szedd magad a fáról!) és otthon, speizban, fáskamrában kisajtolod. Vagy mi. Ha ezt nem tudod, akkor ne olvass ilyen blogot, csak felhúzod magad (mármint hogy megint átvertek).

Márpedig én extraszűz bértolit szokok alálöttyinteni a gyesznyónak is, azzal együtt piruljon pirosra nagylángon. Nem éreztem hogy jajdekárosodott volna a sok szép tetszetős omega benne, igaz hogy nem szeretem a salátát így nincs összehasonlítási alapom. Marad egy pici zöldes-lombos mellékíz tőle az ételben, nem árt neki, és sütés közben is jobb szaga van, azért a kormolódó gyesznyózsír eléggé undi szerintem.

@isssti: A mangalica csak akkor egészséges, ha makkoltatják, ha tápozzák akkor szinte mindegy.

Egyszer nem a brit, hanem az amerikai tudósok bebizonyították, hogy szalonnát enni egészségesebb dolog, mint tilápiát (tengeri halféle), mert hogy az omega 3 és az omega 6 olajok jobb arányban találhatóak meg benne. Sajnos utána holland tudósok cáfolták, miszerint nem csak az számít, hogy milyen arányúak azok az omegák a sertészsírban található zsírsavak telítettek, illetve csak alfa-linolénsav van benne, míg a halolajban EPA és DHA is.

De ettől függetlenül a sertéshús (főleg a sovány) egészséges (már ha az állat rendesen van etetve, nem valami szutyok táppal), a magas fehérje, B vitamin és cink tartalma miatt.

@Susie Q: kábé mindegy a tilápiának hogy milyen vízben él, szerencsére ritka igénytelen és sokat tűrő jószág, nagyon jó arányban ad ízletes filét a tápért. Igen nagy szerepe lesz a népélelmezésben, csuda egy hal. Gyesznyónak ezzel szemben nem mindegy hogy sós vagy édesvizet kap, kényes állat, és messze nem annyira jó a hús/táp aránya. Tilápián ugyan nem nevelhető tokaszalonna, de mivel rohamosan fejlődik a tudomány azért csak várjuk ki a végét. 🙂

@I_Isti: Az olcsó jégkrém azért olcsó, mert ha leolvasztanád, mielőtt megeszed, a doboz alján lötyögne pár grammnyi folyadék. nagy része levegő.

imádom egyébként az olajat, egyszer kaptam egy csatosüveges márkát, benne szűretlen lével, ízbomba volt.

@baliquez: “a kormolódó gyesznyózsír eléggé undi szerintem”

Milyen érdekes ez is, amikor gyerek voltam, az olaj volt a büdös, most meg már a sertészsír. Amikor valami magyarost főzök és zsíron indítom a hagymát, még nekem is csípi a szemem, (a gyerekeken, meg a nyugat-európai férjen nem csodálkozom) 🙂

netto propagandacikk, koszonjuk szepen

(pedig kedvelem esztert es a blogjat. 2 honap mulva meg viritani fog a kozos webshopban a foton, mint a blogger-baratnok?)

az oliva hamisitas nem ujkeletu dolog, evekkel ezelott mar volt epp eleg leleplezo cikk. amugy az olivaolajak 99%-ra soha nincs rairva a bogyo tipusa, nyilvan az uriember meg pont ilyet arul.

az szinten az o malmara hajtja a vizet, hogy megprobalja eloadni, hogy meg az olaszok is spanyol olivat hasznalnak, holott reszben gorogot reszben torok NEM-olivaolajakat ontenek ossze.

amugy eleg az eredetmegjelolessel ellatott cuccot keresni, azt nagyobb jogi kalamajka hamisitani. pl. egy terra di bari d.o.p. nem valami szar spanyol olaj helyi palackban. ja, persze nem is olyan eszeveszett draga, mint a kedves importor uriembere.

akit erdekelnek az arak: a sasso (ez egy olasz marka) 3 eur/liter akciosan (amugy 5), a szovetkezeti presuzemekben a literes uveg 5 eur, a nagyobb kannas fajlagosan olcsobb. (bari mellett, puglia regioban)

az en webshopom majd kesobb nyilik, addig gyujtom az otleteket a propagandahoz… 🙂

@Ronald: “- A finomított étolaj – az vegyipari méreg. Beleértve a margarint is – ami valójában színtiszta, hidrogénezett étolaj.
Kivéve a zsírszegényt – mert az nem színtiszta, ugyanis ott síma csapvizet veszel margarin-árban.”

Osztán hogyan keveredik a zsír a vízzel? No, ugye. Ahhoz, hogy ezt tegyék adalékra van szükség. (Gy. k. vegyszerre.) “Természetesen” ugyan ez a szer megtalálható a mosóporokban is… Ügyes, ugye?

@Ronald:

“Ugyanis a disznózsír az egy 100%-ban természetes, ősi élelmiszer, semmilyen feldolgozásra nem szorul – ezért hamisítani is lehetetlen. “

Ja! Megy a disznó, oszt csöpög belőle a zsír. Csak fel kell fogni egy vájlingban… Mert a vágás, darabolás, kiolvasztás vagy préselés nem számít feldolgozásnak… Hát persze.

“Az olívából meg a finomítatlan (extra-szűznek mondott, hidegen-préselt) az meg olyan rossz ízű, hogy hányni lehet tőle.”

Már annak, akinek nem jön be az íze. De hát ízlések és pofonok… Nekem pl. a halíz olyan, mint a legbüdösebb romlott hús íze. Más meg szereti.

“ugyanis nincs kifinomítva az olajból az a rész, ami 160 fok felett nettó méreggé válik”

Ez is netto hülyeség.

Vannak többszörösen telítetlen olajok, amelyek tényleg nem bírják a magas hőt, míg mások, mint a pálmazsír, a pamutmag-, mogyoró-, vagy a szőlólőmagolaj csak jóval magasabb hőmérsékleten károsodik. Ezek közül van, amelyiket nem kell finomítani, á la natur így lehet kipréselni, csak szűrni kell.

A finomítási eljárásokban használt oldószerek használatával meg felesleges a technológiában járatlan jónépet ijesztegetni, mert nagyon pontosan (és főleg érzékelhetetlenül alacsony szinten) meg vannak határozva a határértékek, amelyek feletti oldószertartalommal nem lehet forgalomba hozni az olajat és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik is.

Nos ha az ember sem nem olasz, sem nem Spanyol, mi a csudát hőbörög ha olyan kaját akar enni amit az Olaszok, vagy a Spanyolok? A zsírral semmi gond.. a vajjal sem. Egy csomó országban tesznek az olivaolajra és mégis egészségesek.
Szerintem aki összezabál mindenféle külföldi kaját, csak azért mert valami ázott tyúk hozzávágott egy rozsdás kardot, az meg is érdemli, hogy pancsoltat egyen. Tanuljon meg rendesen magyar őshonos kajákat enni és ugyanolyan “egészséges” lesz.

Úgy 4-5 éve egy szakács mondta, hogy a földön nincs annyi olajfa, ami csak az USA igényeit kielégíthetné.

Ez a szakács amikor Olaszországban inaskodott, azt tapasztalta, hogy étterem tulajdonosa elutazott a termelőhöz és nála vásárolta meg az olajat, soha nem vettek kereskedőtől.

Különben én jó húsz éve mániákus olívaolaj fogyasztó vagyok. Még a palacsintatésztába is régóta azt teszem, és nem szoktam “lebukni”. Csak mindenkinek nagyon ízlik.
Szicíliában kaptam rá a dologra, aztán volt szerencsém egy ideig “saját” szedésűt és sajtolásút használni, görögöt. Pazar volt. Szerintem is süssünk-főzzünk nyugodtan olcsóbb, áruházi extra szűzzel. Az ínyencek és tehetősebbek pedig salátákhoz használjanak számukra hitelesebb forrásút.

@Susie Q: Tudtommal a mangalica nem is igen alkalmas/hajlandó a nagyüzemi tápos tömegtermelésre: ebben rejlik értéke és egészségesebb volta.
Amit pedig a sertéshús általánosan vett egészséges voltáról írsz, azt erősen kétségbe vonom -soksok szakértővel együtt -még akkor is, ha egészségesen tartják.
Nyilván nem méreg, de sokat fogyasztani(értsd napi szinten) nem egészséges – pl. a hallal, vagy zöldségekkel szemben.
Még mielőtt félreértenék: nem bioőrült vagyok, szeretem és eszem a sertéshúst, de tisztában vagyok hatásaival: próbaként javaslom egy jó sertéshúsétel elfogyasztását ebédre, majd összehasonlításként másnap ugyanezt hallal: még ha tele is eszed magad, a teltségérzet, közérzet, stb teljesen más: nagyságrendekkel a hal javára..

Nyilván nem azt kapjuk extra szűz olívaolaj néven a boltokban, mint amit az olaszok/spanyolok saját fogyasztásra készítenek, ettől függetlenül finom, a napraforgóolajnál finomabb.
Az Igazi Oliva cég meg…hát nekik is el kell adni a termékeiket.

Én amúgy nagyon szívesen főznék csak vajjal és libazsírral, ha győzném fizetni…sokszor csak pénz kérdése.

Ez az egesz csak kabitas. Jopar eve a disznozsir volt a bunos, bezzed az etolaj. Aztan a vaj volt a vacak de a margarin bezzeg. Majd jott az olivaolaj hipe es a legujabb orulet a mangalicazsir… Mindig megy az agymosas. Vannak megmondoemberek akik maguk is elhiszik a suletlensegeket. Ha azt kezdik el szajkozni amint a tobbiek akkor okosaknak tunnek es tudataban sincsenek annak, hogy valaki malmara hajtak a vizet.
En is azt tartom, hogy a reklamozott dolgok gyanusak mert 10% a szerelem es 90% a ruzs benne. Jol mondja Roland:
“Ugyanis reklámozni (az eszement költségek miatt) csak olyat lehet, ami 10 Ft-ba kerül…és 100Ft-ért adják.”

Ketten is rakezdtek itt a mangalicazsir notara (azert csak ketten mert uj a dolog). Ezeknek a joemberek figyelmebe ajanlom ezt:

A mangalica nem azert draga mert egeszsegesebb mint a hagyomanyos diszno hanem mert a coca 9-et ellik egyszerre a mangalica meg csak 3-at. Ezert is hagytak fel a tenyesztesevel, a gazdak orultek az uj sertes fajtanak aztan idovel a mangalica meg majdnem ki is pusztult. Aztan valaki kitalalta, hogy a bio-orulet szekeren utazva meggazdagszik egy unikumnak szamito termekbol. Bekabitotta a nepet es terjed.
Ti pedig megmondjatok, hogy miert jo. (Mas az ize, egeszsegesebb, nem tartalmaz annyi HNOC2 dezonukleonos mp3-at viszont van benne bifidusz omega 15), stb…

Egyebkent lattam francia libazsirt kis luxusuvegben (luxus erzetet kelto csomagolas azt sejteti, hogy most valami olyan premium dolgot kapsz ami azrtan hu de jo. kb 150 ml) 3 euroert. Miert annyi? Mert itt meg az szamit extremnek a bekabitas utan.

Hasznalj etolajat, zsirt, vajat. Mint regen.

Az olajfa bogyójából többféle minőségű (mondhatnánk: többféle színvonalú) olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extra szűz olívaolaj, ahol a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t. Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja. Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabály rögzíti, hogy a szabad zsírsavak részaránya – vagyis a savtartalom – nem lehet több, mint 0.8%. Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel.

Csakhogy az „extra szűz” jelző csak az olaj kinyerési módjára és vegyi összetételére vonatkozik; önmagában semmiféle minőségi garanciát nem jelent. Az olívaolaj-forgalmazó óriáscégek például csupán felvásárolják a különböző termelők (esetenként akár különböző országok termelőinek) olaját, és az eltérő extra szűz olívaolajokat összeöntve, saját címkével palackozzák, majd így hozzák forgalomba. Az ilyen, jóval olcsóbb tömegtermékek extra szűznek számítanak ugyan, de ízük általában jelentősen elmarad a gondosabban kezelt termelői olajokétól.

Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok (a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke) csökkentheti az olaj eltarthatóságát. Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is; ez az olaj ködös, opálos (nem zavaros!). Manapság a fogyasztók fokozottabban keresik a természetesebb, kevesebb feldolgozási fázison átesett termékeket, ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre „divatosabb”. A szűretlen olajban maradó szárazanyag-tartalom egyes ínyenc fogyasztók szerint komplexebb ízeket adhat…

A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb – de legfeljebb 2% –, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős. A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.

Az ún. lampante olaj szintén hideg extrakciós eljárással készül, de savtartalma jóval magasabb. A lampantét finomítási eljárásnak vetik alá, majd kis százalékban szűz olívaolajokkal vegyítik. Ez a termék egyszerűen olívaolaj néven kerül forgalomba.­

A szétzúzott és kipréselt termést – a héjat, a magot és a gyümölcshúst –, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozóüzemek veszik át. Ezekben aztán további, alacsonyabb kategóriájú olajat gyártanak, végül a többszörösen meggyötört törkölyből vegyi extrakciós eljárással kinyerik a maradék olajat, majd ezt vegyítik kis százalékban szűz olívaolajokkal. Ez a termék sansa / pomace / orujo néven kerül forgalomba – nálunk sokszor olívaolajként, holott pontos megjelölése „olívapogácsa-olaj”, vagy „olívamaradék‑olaj” lenne. A sansa/pomace/orujo olaj az emberi fogyasztásra alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj.

@isssti:
“Még mielőtt félreértenék: nem bioőrült vagyok, szeretem és eszem a sertéshúst, de tisztában vagyok hatásaival: próbaként javaslom egy jó sertéshúsétel elfogyasztását ebédre, majd összehasonlításként másnap ugyanezt hallal: még ha tele is eszed magad, a teltségérzet, közérzet, stb teljesen más: nagyságrendekkel a hal javára..”

Ez egyszerüen azért van, mert a hal olyan mint a tészta.. túl könnyen felszívódik, megtelsz vele átmenetileg, de 2 óra múlva majd éhenpusztulsz és sóvárogsz valami édesség után, aztán ebből lesz a nyöszörgés, hogy jaj már megint felszedtem pár kilót pedig “diétázom”.
Szeretem a halat, szeretem zöldséget szeretem a húst, egyszerűen a helyén kell kezelni ezeket. Egyiket sem szabad kizárni és túlzásba vinni sem.

Mozogni kell, és ha ez megvan, akkor a szervezeted majd tudja, mire van szüksége. Mozgás nélkül leáll az anyagcsere is. Télen nem lehet salátán élni, mert nincs benne “anyag”. Nyáron meg nem esik jól a pacal 35 fokban 🙂

A vaj/margarin választás nem téma, a vaj tejből van, a margarin meg vegyi üzemből.
Kicsit hasonló az olaj/zsír téma is.
Az olaj jó dolog, de nem ekkora mennyiségben, pláne nem szétégetve (értsd ebben sütünk).
Lehet enni mogyorót, mandulát, szotyit, tökmagot mind tele vannak értékes NYERS olajjal.
Sütni meg lehet zsírban. Nem kell belőle sok, csak éppen annyi, hogy ne égjen le (nem is kozmál úgy oda, mint az olaj). Egyszerüen ízletesebb, finomabb.

Az olivaolajban sütést meg tényleg el kéne felejteni. Azt rácsorgatjuk salátára oszt jónapot.

@_B_: Sajnos ellent kell mondjak: telezabálom magam hallal, majd utána elmarad a “fenébe megint túlettem magam” érzet, hasfeszülés/fájás, esetleges gyomorbántalmak – csak a jóleső jóllakottságérzet órákon át!

A zöldséget illetően én is így gondoltam (sosem lakhatsz jól vele) mindaddig, míg nem tapasztaltam Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozótól: full vegaként a világ egykik legarősebb, legnagyobbat teljesítő nője …ezek után már nem merem állítani, hogy zöldségen nem lehet megélni

@_B_: Nekem már esett jól nyáron a pacalpörkölt, friss kenyérrel és jó hideg sörrel hozzá.
Abban viszont teljesen igazad van, hogy legjobban a szervezet tudja, hogy mikor, mire van szüksége, ami abban jelenik meg, hogy mire van gusztusod.

Nem tudom, hogy minek használjak sütésre olívát? pocsék az íze, és nem bírja a hevítést. Különben meg pocsék műanyag-íze van.

A napraforgó jobban bírja a hőt, alkalmasabb a sütésre, a tökmag-olaj jobb a salátába. A krumpli zsírban sütve sokkal jobb.

@teddybear01:
“Nem tudom, hogy minek használjak sütésre olívát?”

Milyen kérdés ez?
Azért, mert az olíva-olaj az egy ősi, magyar étek – el sem tudom képzelni hogy az egykori, magyar puszták magyar lakói olíva-olaj nélkül készítették volna a magyaros-carbonara-t – a bográcsukban.

Ugyan már. Bohócot csinálunk magunkból.

Ma már a fiatalemberek is óvakodnak az extra-szüzektől…egyrészt mert sok velük a macera… másrészt meg gyanús, hogy miért azok még mindig.

@Ronald:

Az a szomorú, hogy bár te is csúnyán csúsztattál, de még a te hozzászólásodban volt a legtöbb igazság.
Úgy értettem, hogy a cikkel együtt volt a te hozzászólásodban a legtöbb igazság..

Sajnos tényleg gáz ami olajfronton megy, meg úgy általában az élelmiszerekkel kapcsolatban.
Viszont az átlagember (kb. a népesség 90%-a) csak annyit tehet, hogy a …ból a nézetei és információi szerinti legkevésbé …rt igyekszik megvenni magának és a családnak.

Egyébként az egész étolaj dolog már ott nagyon problémás, hogy hihetetlen mennyiségű méreg van már magában az alapanyagban is amiből étolajat sajtolnak. Plusz az amit még te is leírtál.
Viszont roppantul csodálkozunk, hogy a rák népbetegség lett, és nem értjük, hogy hát csak az utóbbi pár évtizedben..

“Frigyes”

Mi szerencsesek vagyunk, olaj termo videken elunk.
A szomszedaink is nagyon jo olajat termelnek, itt lathato ahogyan a kertben levo fakrol szedik – epp egy uj eszkozt probalnak ki ami olyan mint a sovenyvago es a levelek lerangatasa nelkul leszedi a bogyot:

http://www.youtube.com/watch?v=ublOX2lqup8&feature=related

Az oliva olaj tokeletes a 2 honapos fiam fenekere – mar a korhazban sem hasznaltak semmifele kremet, csak jo minosegu olajat. Azota mi is atvettuk – jelentem mukodik.

Azonban az altalam eddig kostolt legjobb olaj – es mi is azt vesszuk salatakhoz – a Maurino Vanja Dujc-tol. Az o olaja 94 pontos a fentebb emlitett listan.
carpediemclub.wordpress.com/2010/10/29/the-best-olive-oils-of-the-world-flos-olei-2011/

Azonban az ilyen minosegu olajokat eleg dragan merik – az emlitett Maurinobol 54 Euro egy liter.
Igaz, hogy fel literes kiszerelesben van es az is nagyon sokaig eleg – hiszen normal fozeshez a szomszed olajat hasznaljuk, mar az is fenyevekkel jobb a bolti extra szuz olajoknal. Sutni pedig nem valo az oliva olaj. Legalabbis rantott hushoz nem ajanlom, hiszen az oliva olajnak eleg eros ize van amit nem jo ha atvesz a panir.

@orient: max a fajtajat nem tudod 🙂

Ahogy en sem tudom mit kapok a szomszedtol.
Viszont latom ahogy szedik, latom ahogy preselik.

Emlekszem, eloszor meg akartam kostolni a kicsopogo olajat. Ugy allitottak le, hogy nehogy megprobaljam, mert kiviragzik a szam. Van benne valami ami miatt azonnal nem fogyaszthato.

Teljesen elkeseredtem és már megőrűlök ettől, hogy mindennap – valamiről kiderül NEM SZABAD ENNI, VAGY INNI!
Húsokhoz én is olíva olajat használok illetve búzacsíra olajat. A minap kaptam egy mail-t, hogy NE EGYÜNK – pangasius halat, mert borzalmas körülmények között tartják őket illetve táplálják. Aztán a húsok a külön féle tápokkal, illetve betegségekkel, a növények a műtrágyától a zöldségek a vegyszerektől, gyümölcsök a kényszeréréstől, permettől bűzlenek.
Hiába bio, hiába minden.
Már nem tudom mit érdemes megvenni és mi az ami nem árt.
20 évvel ezelőtt egy nagyon jó orvos barátom, azt mondta: ” eljön az idő, amikor roskadoznak a boltok az árutól, a pultok a húsoktól és nem merünk, majd mit enni, vásárolni…”
Azt hiszem igaza van.

@Pinka-Panka: Oliva olajat kár sütésre használni. A feleségem olyan országból való ahol mindenhez olívát használnak szinte, naponta nagyon sokat. Mi is sok litert használunk el havonta, sokkal többet mint egy átlag magyar család, és Ő tudja is mire és mennyit kell használni, de még Ők sem használják sütésre. Mikor ezt itt meghallotta MO-n, csak jót nevetett rajta. hagyományos olaj jó sütésre, felesleges az olívára költeni ezért.

Egy ideje most már átszoktam olívaolajról helyi repce- és napraforgóolajra sütéshez. Hidegen sajtolt repce ízvilágban nagyon változatos tud lenni. No meg számtalan más olaj is létezik még, ami ízben rendkívül jól megállja a helyét.

A rengeteg balzsamecet és pármai sonka hasonló jó átverés, remélem esetleg ezekre is kitérsz röviden az olívaolajas cikk végén.

@orient:

Ha roston sütöm, akkor sem? nem rántott húshoz. Mi elég sok roston sült zöldséget és húst fogyasztunk. erre használom. És köszönöm a jó tanácsokat.

A pangasius halat én is száműzőm az étrendből, pedig szeretjük.
Milyen tengeri halat érdemes venni?

@Pdudas: Köszönöm, erről van szó.
nem tudom már mit lehet venni. Komolyan, ma is csak ténferegtem a boltban, mindent megnézek miből áll, mi a szavatosság…áááá
Nem szeretem ezt, újra tartanom kell csirkét és mindent itthon megtermelni…

Az olaszok olívatermelők maguk mondják a legjobban, hogy hamisítják a termékeiket. Laktam abszolút olívás helyen, egyszerűen nincsen másfajta fa arrafelé:) Szóval, az olíva “Tokajában” a legjobb sorokról származó olaj literje 2.5 euró. Ennek a 1:10 arányban felhígított palackozott formája már 7 euró Milánóban, Magyarországra nem ér el, de ha mégis akkor csillagászati az ára. Szóval ott is kézzel-lábbal harcolnak a termelők a hamisítás ellen, de ez van.

@Pinka-Panka: OK roston az más. Ízlés kérdése, ha te érzed hogy attól jobb akkor persze. De sok embertől hallottam hogy olíva olajban sütik a sültkrumplit me rántott húst mert az egészségesebb. Ez elég vicces.

Rosthoz és más olyan ételekhez ahol ízt ad az neki persze van értelme használni.

@PO: Nem tudom, lehet, hogy tévedek: csak azt mondom, amit szakműsorokban láttam-hallottam e témakörben – állítólag mangalica nem tolerálja a nagyüzemi tartást, viszont preferálja a “ridegen tartást”.
Jó lenne, ha így lenne – ez nehezítené a történet “felhigítását”

1.) Hasábburgonya sütése: veszel olyan légkeveréses sütőt, amelyben 1 evőkanál olajjal kisütsz egy adag haasábburgonyát.

2.) Olajak használata
Át kell szokni a kuktára. Párolni kell, kevés olajjal vagy zsírral.

Apropó zsír!
3.) Vegyél egy-két liba- vagy kacsacombot, és süsd ki alufóliába becsomagolva, de akár kuktában is párolható. Én az utóbbi módszert kedvelem. Mindent kuktában párolnék, ha rajtam múlna. Ha kész, vedd ki a combot, és az olajat töltsd egy csészébe. Ne edd meg a combbal együtt, mert nem egészséges. Ugye figyeltél? EGYÜTT ne edd meg, de külön már meg lehet enni. :-))
Szóval: az eltett liba/kacsazsíroddal fogod főzni, párolni a rizst, a burgonyát, a brokkolit, minden zöldséget.

Ha jó tippeket adtam, ne engem dicsérj, hanem Orbán Viktorékat!

@Kara kán:

Sült krumplit még lehet, úgyis sütni, hogy a kicsit vastagabbra vágott hasábokat, vízben forrástól számítva 5 percig főzzük. SÓT NEM SZABAD BELETENNI!
Majd lecsepegtetni és kevés olajjal kikent tepsiben a sütőben pirosra sütni. Mikor elkészült, akkor kell sózni és sok petrezselymet szórni rá.

Két dolog miatt is érdemes.
1. nem kell annyi olaj a sütéshez
2. nem lesz az ember szagos tőle

A pálmazsírral mi a helyzet? Vagy két éve vettem egy bödönnel, egy párszor sütöttem is belőle.. semmi különös.
Ez tényleg bírja a magas hőfokot, vagy más miatt egészségtelen/mérgező?
Vagy csak a (sötét)zöldek miatt nem szeretjük?

@Balint Gyuri bacsi:

Ez azért így nem pontos. A mangalica zsírdisznó. Régen messze nem ettek annyi húst, mint manapság. A szegények meg főleg nem. Nagyon el sem tudták tenni, legfeljebb zsírban lesütve. Nyáron még füstölve sem áll el. Kalória viszont kellett, ezért népszerű volt a mangalica, mert sok zsírt adott, ami jól elállt.

Azután feltalálták a hűtőt és már nem csak gazdagéknak volt jégszekrénye. Az emberek elkezdtek húst enni. Sok húst. Zsír már nem kellett annyi, ezért a mangalica ment a levesbe és jöttek a húsdisznók.

A hetvenes években volt egy nagy sertésjárvány spanyolországban és kipusztult az iberico sertések 83%-a. Az iberico sonka viszont nagyon népszerű exportcikk volt, ezért elindultak a spanyolok egy, az iberico-hoz hasonló sertésfajtát találni. Bulgáriáig mentek, de nem találtak megfelelőt. Visszafelé megálltak a magyar mangalica génbanknál és a többi már történelem. A mangalica sonkából “serrano” sonka lett és az igény miatt felfutott a tenyésztés.

Igen, de a spanyoloknak csak a sonka kellett, a többit itthagyták, amit viszont nehéz volt eladni, mert zsíros volt. Azután a terméktanács felvett egy képzett marketingest és a zsíros mangalicából csodadisznó lett…

@beatbull:
multkor beszelgettem az itteni szomszedom 50 eves hazassagi evfordulojan egy ‘sonka szakertovel’. Mert sok olasz vendeguk is volt, leven Trieszttol 20 kilometerre lakunk.

Elmagyarazta, hogy a parmai sonka minimum 19 kilos (keszen) es 28-24 honapig gyakorlatilag szelben szaritjak ahogy az isztriai sonkakat.

A balzsam ecetrol nem tudok mit mondani, azt en nem hasznalok (csak etteremben).

Mangalica? ismertem valakit aki éveket pazarolt a nemes fajtára, aztán amikor realizálta, hogy sokkal több kajával 3 mangalicából jön ki egy disznónyi hús, akkor hagyta a fenébe.

Étolaj, miért ne beszélhetnénk az “egészséges” napraforgó olaj és a kőolajszármazékok összefüggéseiről? 🙂
Vagy beszéljünk arról mivel sűrítik a legtöbb margarint, ami egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmazott a sűrítés előtt, utána már nem annyira.

Rántotta alá zsír? Meglehet, de azért a vaj, vagy egy jó oliva olaj sem rossz ám.

A cikk vége meg érdekelne. Persze jó lenne minden étel hozzávalót és fűszert a legjobb minőségben beszerezni, de ha utánajárunk kiderül kegyetlen drága. Még a minőségi só is.

@Pinka-Panka: nem tudom mit kell venni. En mar csak a szuleimtol hallom mit is vesznek (ok Budapesten elnek), mivel nem elek Magyarorszagon mar eleg regota. Igy eleg mas jellegu eteleket es alapanyagokat hasznalunk. Hal ugyben nekem szerencsem van a tenger miatt.

Mokas volt, mikor elvittem a szomszedomat kutyat valasztani es Siofok mellett a tulajdonos meghivott ebedre. A szomszedaim meg sosem ettek tavi halat – ott meg azt sutottek epp. De izlett nekik.

Szerintem keresni kell egy megizhato hentest es attol vasarolni. Ha tobben ajanljak, akkor valoszinuleg megbizhato es jo minosegu arut arul mar regota.

Nekem is van peldaul egy bejaratott hentesem a koperi piacon. Kb 2 mazsa a ficko es vadasz. De meg eletemben nem ettem olyan jo szalamikat amiket o csinal. Vaddiszno, szarvas, medve szalami, lo kolbasz. Emellett hurka, kolbasz, szalonna, fustolt sonka, fustolt feher pecsenye.

No valami ilyesmit kell talalni – es akkor evekig oda lehet jarni.
Azt mondjak a nagycsarnokban van ilyen jofajta hentes – remelem a hozzaertok anak neked infot kihez erdemes menni!

@Pdudas:

Jaj, de kedves vagy, köszönöm. Hentesem nekem is van, én vidéken élek, ez nem gond. Csak a tengeri halakat nem ismerem jól, pedig szeretjük, s ebben kértem tanácsot. Ugyanis én megvettem a pangasius halat, amit szeretünk, de nagyon elriasztottak a fogyasztásától.

@Ronald: Ezt a sok okos dolgat honnan veszed? Csak mert amit a reklámról írtál, sem igaz. Mo-n általában 30 mp-es reklámok vannak, így a te számításod szerint egy nap 20-25 millióba kerülne… Ami hülyeség. Főleg, hogy a reklám árát nem mp-ben vagy adásszámban mérik:) Ezek után az olaj/vaj/margarin témáról írtak már csak felteszik a koronát az egészre…

az olivának a szagát se bírom, atombüdös

disznózsír, kókuszzsír, pálmazsír, vaj

egy héten egyszer meg anyós égett olajtól csöpögő rántott húsa, hasonló szonnyadt sültkrumplival 🙁

Zsírban sütés vagy olajban sütés témában szerintem vegyétek figyelembe, hogy nem a zsírt és az olajat esszük meg, hanem ami benne sül és jó eséllyel nem szívja meg magát az anyaggal, ha kicsit is tudsz sütni.

Az már más kérdés, hogy olyan ételekbe, amibe beleteszed a zsiradékot, mit teszel. Alapszabály, hogy bármit, amit a recept megenged, de keveset! pörkölt zsírral jó, de nem egy vagon zsírral. Az olívaolaj sem csökkenti a koleszterin szintet, és a zsír sem feltétlenül növeli, az egy bonyolultabb folyamat, több összetevős dolog. Ha marketinggel vádoljuk a mangalica zsírt, akkor az olívát is lehet.
Ha meg koleszterin: a tojás sárgája nagyobb zsírbomba, mint amiben sül.
Még egy adalék: van egy szakács ismerősöm, az olívát is olívával eszi, csak azt, mást nem, de olyan mennyiségben, hogy 8-as a koleszterinje, amit már kezelni kell.

@Pinka-Panka:
Sajnos nem vagyok kepben az otthoni hal valasztek ugyeben. Hiaba irom le, hogy az egyik legjobb hal amit ajanlanek a Branzin – valoszinuleg azt otthon nem talalod meg.

Ami elofordulhat az a suger (ha jol tudom), a nemetek zahnfishnek hivjak mert apro fogai vannak. Nagyon finom hal az is. Roston sutve is isteni.

Szerintem meg a makrela fordul elo.

Egyebkent mindenkinek ajanlom, hogy ha hozzajut jo minosegu oliva olajhoz, akkor vegyen elo egy tanyert es ontson ki egy keveset. Pici so es friss feherbors mehet ra es lehet kenyerrel tunkolva fogyasztani. Isteni!

Nekem egy nagyon draga etteremben hoztak igy ki es eloszor azt sem tudtam mit kezdjek vele – de aztan latva a tobbi vendeg elegedett arcat en is megkostoltam….
Nem bantam meg….

@Ronald: Szerinted kit érdekel, hogy valaki szarrá keresi magát bizonyos olajokon, ha egészségesebbek mint a sertés zsír?
Legalábbis mai szemmel mindenképp!

Egyél mindent sertészsírral fél évig, aztán menj el vérvételre!
10 után meg jöhet az infarktus!

Leszarom, hogzan pancsolják össze az étolajat, ha kissebb az esélye hogy attól 40 évesen bedöglök egy infarktusba!

@Pdudas:
@Pinka-Panka:

Branzinot lehet Magyarországon is kapni. A METRO-nak nagyon jó a halas pultja, van sok friss tengeri/édesvizi hal jégen, nem csak fagyasztva. Illetve Budaörsön van egy Fishmonger nevezetű halpiac. http://www.plpseafood.hu/
Ha erre jársz.

Hála az égnek egyre több friss hal jut Magyarországra, elvégre Rijeka és Triest nincs olyan messze.

– Legyen benne análszex, az vonzza majd az olvasókat!
– Nem, szerintem talán mégsem illik ez a cégünk profiljához.
– Akkor pina!
– Háát, nem is tudom. Szóval a konkurencia sokkal szolidabb reklámokkal is szénné keresi magát mint valami drogbáró…
– Akkor legyen benne kábítószer! Kettőt üthetünk egy csapásra egy; odavonzzuk az olvasó tekintetét mondjuk heroinnal, és azt állítjuk majd a címben hogy hamisítják az olajat, azzal keresik magukat szénné mint valami rossz narkonepper.
– Ez jó, ez üt, na, igyunk is még egyet!
– Jóhbeszész, az legalább meglátszik. N’isten-isten!

@_B_:

“akkor a 150 forintos benzin, nem is drága, nem? “

Ezt egy kicsit eltúlzod. Ha a sütőt be tudod állítani max 190 fokra, egy-másfél órás sütés után épp olyan toszta marad az igazi oliva, mint amikor elkezdted. Kihűlés után még a salátára is csepegtetheted… 🙂

Egyébként pedig a cikkben megjelent cég olajait ismerem, azt használom, és valóban finomak. És sokkal olcsóbb hobby, mint magas minőségű borok ivászata… 🙂

Ezek az olajok egyébként engem a Single Malt whiskey-re emlékeztetnek abból a szempontból, hogy azok is sokkal egyedibb ízeket és magasabb minőséget képviselnek, mint a blended (kevert) whiskey-k.

A szerzővel teljesen egyetértek. Az itthon kapható olívaolajak meg se közelítik az “eredetit”, sőt kifejezetten silány minőségűek. A legjobb olívaolajat kétségtelenül Szicílián ettem. Itt minden étteremben egyszerűen isteni volt. Az ember alig tudja megállni, hogy ne zabálja tele magát a ropogós bagettel, amelyre olívaolajat csorgat.
Viszont az is kétségtelen, hogy sokkal kevesebb az olajfa, mint a Spanyoloknál. Andalúzia Jaén tartományában órákat utazhat az ember úgy, hogy csak olajfa ültetvényeket lát -az útikönyv szerint a tartomány több mint 95%-án olajfák vannak-. Az olajbogyók íze ott is kifejezetten finom, evés-ivás előtt mindig raknak ki tálkákba, viszont az olívaolajnak nincs olyan kultusza, mint mondjuk Szicílián, ahol minden étkezéshez hoznak ki.

Olivaolaj?

Totál hülye vagy, ki a fasznak kell!

Apád-anyád disznózsírban sütötte meg a hurkát, kolbászt és házi szilvapálinkát vagy házi bort ivott hozzá és semmi bajuk nem volt.

Ez is csak a faszarcúak sznobizmusának jelképe.

Tunéziában a sivatagban vagy Görögországban az ott lakó őslakostól kapsz saját maga termesztette és préselte olajat és eheted pita tésztával, ha erre vágysz.

Megkóstoltam – az is szar volt.

Faszfej! Butitájm!

Üveges víz, olivaolaj, 198 tv csatorna, ájfon, elektromos autó — hülye vagy te teljesen!

Eszem-faszom megáll!

Azt sem értem, miért vannak oda az emberek annyira az olívaolajért? Nincs benne semmi extra. Sem ízben, sem másban. Régen jó volt a sertészsír is, most már a napraforgó étolaj sem jó. Két dologról van szó: 1. Divat lett ez a barom egészségmánia. Ám ha elég józan az ember, beláthatja, hogy az előre rá kiszabott pl. 60-70 év helyett, sem fog 65-75-mél többet élni, még akkor sem, ha a világon mindenben módszeresen követi a trendek által diktál egészségvédelmi struktúrákat. 2. Ennek a hülye olívaolaj mizériának a magyar rongyrázós és sznob viselkedés az oka. Amennyiben az ember igazán érdekesen akar mondjuk egy salátát ízesíteni, vagy izgalmasabb ízhatást akar elérni főzéskor, akkor használjon sokkal teljesebb értékű tökmag-, szezám-, kukorica és még rengeteg, az üzletekben kapható olajakat. Az olívaolaj vs. napraforgóolaj esetében én 98%-ban az utóbbit választom, mert az alkalmazásnak pusztán éghajlati okai vannak. Azaz a mediterrán (melegebb. párásabb, stb.) területek kedveznek a olajfa fejlődésének, és elfelejtjük, hogy ez a csodálatos, ajándék, párját ritkító Kárpátmedencei klíma pedig tökéletesen megfelel ezer más növény, pl. a napraforgó termesztéséhez.

@beatbull: @VTC: @xenuka: @ökörpöröly: @akira2: @jet set: @babi néni: @Pdudas: @Nick Leeson: @Kelly és a szexi dög: @PO: @Pinka-Panka: @The Great Destroyer: @Kara kán: @bélabácsi2: @suo tempore: @komplikato: @Chef Robert de Sponge: @stukov1: @tucano: @ier6w7i:

Tisztelt “hozzászólók” !
Most akadtam rá erre az szerintem értékes blogra, én ezekkel egészítem ki :

– Ha bármilyen hidegen sajtolt olajat hevítünk, abból a hő hatására oly vegyület keletkezik amelyből a máj LDL, azaz rossz koleszterint tud előállítani ! Tehát káros.

– Ugyan csak rossz koleszterin lesz az “eredménye” ha finomított étolajokban keményítő tartalmú nyersanyagokat sütünk, például,KRUMPLIT.Pedig nagyon finom a mekikben is fogy rendesen ráadásul ott un.traszzsírban sütik…

– Az oliva olajban túl sok az omega 6 zsírsav, ami bajt okozhat a szervezetben.

– A lenmagolajban viszont az omega 3 zsírsav található, ami nagyon hasznos az agyi ereknek, na és prosztata gondokkal bajlódóknak ( Ez utóbbi esetben + kisvirágúfűzike tea !)

– A szőlőmag olajban megfelelő arányban van omega 3 és omega 6 zsírsav!Thát nagyon hasznos.

– Megjelent a hazai piacon a kaporolaj, ami a kellemes illata mellett nagyon jótékonyan hat a hasnyálmirigyre,diabetes megelőzsére és kzelésére !

Nos a fentieket nem magamtól tudom, de használom.
A tanácsokat Dr. Hummel Zoltántól, Szendi Gábortól és másoktól olvastam, és szívesen adom tovább e ugyan csak hasznos blog olvasóinak.

” Testünk a kert, mi vagyunk a kertésze ! “

Jó egészséget !

Vélemény, hozzászólás?