
Be kell valljam, ez a tréfliség csúcsa. Öt literes lábosban főztem meg egy csülköt hozzá, belement még egy méteres remek csabai kolbász, és némi szárazbab. Annyi hús volt benne, hogy megállt benne a merőkanál. De hát így szeretjük. Jó sok tejföllel, erős paprikával, friss kenyérrel.
A receptet nem írom le, egyszerű Jókai bableves volt, jó fokhagymás rántással.
Én a férjemtől halottam először, hogy ők ecetes vízbe áztatnak hagymakarikát, és azt teszik a tányérba a bableveshez. Sajnos nem ő találta fel a spanyolviaszt, pedig tényleg azt gondolta, hogy igen. Akkor kezdtünk el gyanakodni, hogy mégsem, amikor egyszer Villányban a volt Havas étteremben szintén így hozták ki a bablevest. Azóta megtudtuk, hogy ez egy hagyomány. Tudja valaki, hogy honnan ered?

25 hozzászólás a(z) “Bableves szerintem” című bejegyzéshez
Ez megint nagyon guszta, Fűszer és Lélek! Nyami-nyami…
Én pogácsát vagy sörkiflit szoktam hozzá sütni (ez igaz a gulyáslevesre is, és minden tartalmasabb, gőzölgő tányérbavaló-nedűre).
Hagymakarikával viszont a sima mezei krumplifőzeléket, a babfőzeléket és a lencsefőzeléket szoktuk enni. (Kicsit besózva, és citromlevezve.)
Én sem ismertem honnan a szokás, nagyanyámtól tanultam. Azt mondta, hogy régen szegénység volt, kevés húst ettek, ezért hagymakarikákkal ették a főzelékeket. Isteni finom, nagyon szeretem így. És nálam is el szoktak csodálkozni rajta, ha vendégek vannak. Errefelé nem szokás.
Gratulálok a sikeredhez, élmény nálad “vendégségben lenni”. Minden nap megolvaslak, és minden alkalommal elbűvölsz.
Kitartást, erőt, egészséget, örömöt kívánok Neked a továbbiakhoz is.:-)
Szeretettel, duende.
Miket tanul itt az ember! Köszönöm Zsuzsi!
Ez nagyon jó! Nálam kb 10 literes edényben fő, sok füstölt hússal, sok zöldséggel , de amióta kedvesemet megismertem, gyakran főzöm bográcsban, savanyú káposztával is.
Hú Albana, ez a lángos téma valóban nem akármi!
e a lángosos móka nagyon jóóóó:)
A férjem szülei erdélyiek, ahol nemcsak a száraz bablevest, hanem a zöldbablevest is hagymával eszik. Folytatva a hagyományt, mi is jó sok lila- vagy zöldhagymát vágunk vagy harapunk mindkét fajta leves mellé. Jó pár éve meghívtuk az egyik házaspár barátainkat, és a hagyma láttán kicsit elcsodálkoztak, ők bizony lángossal eszik a bablevest, de nagyon meg voltak elégedve az erdélyi móddal. Legközelebb meghívtak minket, hogy viszonoznák a bablevesünket. Meglepetésünkre ők is bablevessel vártak minket,lángossal és hagymával. Merthogy ezt ők már így szokják.
Ez még az Édesanyáménál is jobban néz ki…:-)Kérek még!
akár:)
Jövőhét?
akkor én családtag vagyok:) mikor eszünk?
A Fűszeres család nem téritő család. Ha valaki ezzel a szándékkal keres meg minket, először háromszor elküldjük. Aztán felhívjuk a figyelmét, hogy ha már egyszer Fűszeres lett, akkor ennek a terhét mindig magán kell viselnie. Ezentúl a társadalom Fűszereként tekint majd rá. A betérést rengeteg tanulás előzi meg, aztán nőknek megmerítkezés, a férfiaknak metélés. Jól gondold meg! 😉
Én is a Fűszeres család tagja akarok lenni!
reggel van és itt esik:) fátyolos még a tekintetem:)
Csak a rabbi meg ne lássa!
Mondom, hogy volt benne babér IS! 3 is.
sajt nem volt csak chili:) jaj de nagyon finom is 🙂
majoranna? hmmm… tegyel bele negyed babért is:) , a húslevesbe pedig tegyel lilahagymat az is a kulinaritas csucsa…
Persze folyt a vörösbor, de részegség nem volt 🙂
Huhh, ez azért nagy kihívás, én kizárólag közepesen másnaposan tudok ehhez hasonlóakat reggelizni. Olyankor még a titán is pillanatok alatt oldódik a gyomromban 🙂
Igen, Ízbolygó 🙂
Én is hallottam ilyet pacallal. Az a baj, hogy most nincs kedvem dolgozni. Nem eszek többet reggelire ilyesmit…
Húúú! Ez kihívás. Jövőhéten megsütöm! Sajt volt rajta?
Babérlevél, és egy kis majoránna volt benne.
Szóval horvát szokás. Köszönöm!
Reggelire?! Jók vagytok!!!:-)))
Apukám is szokott néha prököltet reggelizni, esküszik rá, hogy azokért a napokért érdemes élni!:-)
Mot látom reggelire bableves:) Tucc élni:) én hideg sólettet szoktam friss kenyérre kenni. De eszembe jutott neked egy recept:)
LA.ban ettem sólettes pizzát. NA az se kutya:)
:))) hat esztert, te most már teszter leszel. Hát igen nem egy tréfli kaja, de én is szeretem, sőt sózott hagymakarikával. Én annyit tudok a szokásról, hogy nagyanámy aki krakkóból került zágrábba, majd a szentistvánparkig meg sem állt, mesélte, hogy ez egy horvát szokás és ami a legjobb, még hús levesbe is ettük tészta helyett, csak akkor nem volt ecetezve. Igazán a lila hagyma a jó.
Akkor látom ma már bableves lesz és fánk, abszolúte kóser és fatfree. Na ennyit a hagyományokról:) Tettél babérlevelet a levesbe?
Már alig van 🙂 Ettünk egy kicsit reggelire is.
Ezt még leírni is szörnyű. De nagyon jól esett!
Na nem, ez egyszerűen közönséges izgatás!!!!! Minnyán lefordulok a székről (pegig ez pilótafotel), úgy megkívántam! Kéretik futárral feladni, délre még itt lehet akkor :))))