Kategóriák
Egyéb kategória

Birodalmi csirke

birodalmi csirke3.jpgVasárnapi családi ebédnek való, igazi téli étel, ami simán belefér az újévi fogyókúrás fogadalmakba, annak akinek ez nem szükséges, jöhet mellé egy kicsit több köret. Újabb Jamie Oliver recept, úgy tűnik, sok év után valamiért visszaköltözik a srác a konyhámba. Mióta nincs tévénk, fel vagyok iratkozva több Youtube csatornára is, és bár ritkán nézem meg az újonnan feltöltött recepteket, ez valahogy épp megvolt. Aztán persze nem sütöttem meg, de meglehetősen tetszett: curry, citrom, zöldségek, chili, és egy egész csirke, igazán nekünk való étel! Szilveszterkor viszont barátnőm ezt készítette, és annyira ízlett, hogy alig vártam, hogy kinyisson a hentes, és vehessek egy egész csirkét végre. Jamie szerint két dolog az angolok kedvence: a házi sültcsirke, és a curry, ezért ezt a kettőt próbálta ötvözni egy ételben. Amikor Dóra barátnőm mondta, hogy Birodalmi csirke a vacsora, rögtön tudtam, hogy miről van szó, mert már a videó megnézésekor nagyon jót mulattunk azon, hogy mennyire másképp hangzik magyarul a Empire roast chicken és a Birodalmi csirke. Főleg, ha az ember együtt él egy nyolcévessel, akkor minden, ami birodalmi, annak köze van a lézerkardokhoz, vagy a Halálcsillaghoz, de legalábbis Chewbaccahoz. Mivel vége a nagy év végi lazaságnak, visszatértünk a szénhidrát szegényebb életmódhoz, próbálunk beleférni a napi 150 grammba, úgy tűnik ez az ami nálunk igazán működik, ezért mostantól minden étel mellé odaírom, hogy egy adag mennyi szénhidrátot tartalmaz körülbelül. Pár dolgot változtattam a recepten, és a köret újkrumpliját is lecseréltem többféle, kevesebb vagy lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazóra.
Egy adag sok hússal és kevés körettel kb. 30 g szénhidrátot tartalmaz.

Hozzávalók 4 főre:

A csirkéhez és a páchoz:
Egy egész csirke (enyém 1,3kg volt)
4 gerezd fokhagyma lereszelve
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
1 kicsi chili apróra vágva
1 ek paradicsompüré
1,5 kk őrölt koriander mag
1,5 kk őrölt kömény
1,5 kk garam masala
1,5 kk őrölt római kömény
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2 citrom

Az egyik citromot tíz percig főzzük, közben a többi hozzávalóból és a másik citrom levéből elkészítjük a pácot, amit úgy belemasszírozunk a csirkébe, mintha valami testápoló lenne. A megfőtt citromot a hasába dugjuk, és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.

A gravyhez:
3 kicsi lilahagyma
1 rúd fahéj
10 szegfűszeg
3 ek fehérbor ecet
3 ek Worcestershire mártás
1 ek liszt
0,5 l csirke alaplé (nálam húsleves)
joghurt a tálaláshoz 

Amikor a csirke megsült, összekapartam az alatta felgyűlt szaftot, kicsit megpirítottam benne a lilahagymát, hozzáadtam a többi fűszert, és a lisztet, majd felöntöttem a levessel, végül jól beforraltam, és szűrőn átpasszíroztam.

A Bombay-style körthez:
20 dkg krumpli
20 dkg csicseriborsó (konzervet használtam)
40 dkg sárgarépa

őrölt bors
1 citrom
olívaolaj
1 ek fekete mustármag
1 rómaikömény
1 ek garam masala
1 kk kömény
1 fej fokhagyma
1 chili
2 paradicsom (én egy doboz hámozott paradicsomkonzervet használtam)
1 csokor friss koriander 

birodalmi.jpg
A krumplit és a sárgarépát megpucoltam, majd félig megfőztem enyhén sós vízben. Egy tepsibe öntöttem a leszűrt zöldségeket, rászórtam a fűszereket, a fokhagyma gerezdeket és a negyedbe vágott lilahagymát. A fokhagymát nem kellett volna megpucolni, de sehol nem kaptam jó minőségűt belőle, így kénytelen voltam megtenni, hogy  a hibás részeket levághassam róla. Meglocsoltam az olívaolajjal, rányomtam a citromot, és betoltam a sütőbe húsz percre. A csicseriborsót csak az utolsó öt percben kevertem hozzá. Tálalásnál meghintettem a korianderzölddel. A gravyt a zöldségekre locsoltuk.

Egy hozzászólás a(z) “Birodalmi csirke” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?