
Sajnos a hűtő befogadóképessége határt szab az egyszerre előállítható mennyiségnek, pedig októberig el tudnám iszogatni!
Nagyon fontos, hogy jól be legyen hűtve, szerintem 3-4 fokon a legkellemesebb.
Kétszer szoktam készíteni egy idény alatt, mert találtam egy “korán érő”, vagyis korán virágzó bodzabokrot, de az-az igazság, hogy közel nem annyira illatos, és zamatos a virágja, mint a többinek, ami a napokban éri el tökéletesen kinyílott, de még nem elvirágzott, vagyis pezsgőhöz tökéletes pompáját.
A River cottage-os Hugh Fearnley-Whittingstall receptje, ami annyiban különbözik csupán a régi receptemtől, hogy van benne fehérborecet, ami állítólag még jobbá teszi. Nos szerintem nincs sok különbség, de Hugh-nak mindent elhiszek, kivéve a bodzavirág mennyiségét, mert abból szerintem sokkal több kell!
Hozzávalók:
40-45 bodzavirág ernyő (legyen tökéletesen kinyílva, de ne elvirágozva)
2 kg cukor
2 liter forró víz (plusz annyi hideg víz, hogy a végén 6 liter folyadékunk legyen)
4 citrom leve és héja
2 ek fehérborecet
1 csipet szárított élesztő
A bodzavirágot megrázogatom, hogy a bogarak kiessenek belőle.
A cukorra rányomom a citromok levét, majd beledobom a citromot is.
Leöntöm forró vízzel, és addig kevergetem, míg a cukor teljesen elolvad. Beledobom a bodzavirágokat, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 6 liter legyen (én a legnagyobb Ikeás fazékban szoktam csinálni, annak van mércéje a belsején).
Hozzákeverem az ecetet, és egy nagyon pici csipetnyi porélesztőt.
Tiszta konyharuhával letakarom, és leviszem a pincébe, hűvösbe.
Két nap múlva megnézem, hogy mi újság vele. Ha jó, akkor barna trutyiként habzik a teteje. Ez azt jelenti, hogy beindult az erjedés. Ha nem, akkor kaphat még egy csipet élesztőt, és várok újabb két napig. Még soha nem volt olyan, hogy ne kezdett volna el erjedni.
Újra letakarom, és magára hagyom négy napig.
Leszűröm, és sterilizált vastag falú üvegekbe töltöm. (IKEA, 180 forint)
8-10 napig pihentetem a hűtőben, ennyi idő alatt a seprő leülepszik az aljára, és szép tiszta pezsgőm lesz.
Már készül a második adag is! 🙂 Ajánlom a témában:
33 hozzászólás a(z) “Bodza pezsgő” című bejegyzéshez
Két kérdésem is volna. Az egyik, hogy működik-e a dolog csatocüveggel (a fotón is az van)? A másik pedig az, hogy már a palackozás előtti állapotnál tartok, viszont nem tudom mennyire kell sűrűnek lennie olyankor. Most eléggé sűrű, pláne egy pezsgőhöz képest. Ahogy a cukor átalakul higul? Vagy higítanom kellene? Igazából olyan az állaga mint a szörpjeimnek. Előre is köszi!
nekünk az összes felrobbant a pincében, jó buli volt
Egyébként nagyon finom!
Szia Eszter!
Megcsináltuk a pezsgőt, de amikor kinyitottuk, a férjemnek levitte a fél karját, és a pezsgőnek kb a 80%-a futott ki. Készültünk alá egy tállal, de azért ez így nem igazán elegáns 🙂
Ti hogy nyitjátok ki, hogy ne ragadjon utána a fél konyha?
na, akkor a szőke kérdez 😀 remélem, valamikor benézel 🙂
a 6 l az hogy jön ki???
2 l víz + 2 kg cukor + valamennyi víz lesz összesen 6 l folyadék
vagy 😀
a már beáztatott bodzákkal együtt lesz 6 l az egész cucc térfogata???
(bár ahogy elnézem a bodzás arányokat, asszem tökmind1 :D)
na, megyek a kert végébe bodzáért 😀
(azon somolygok itt magamba, hogy az 1 l-re jutó bodzatányér száma annyira változó tud lenni, én 10 db /l-rel dolgozom, de láttam már 2-3 db/l-es aránypárt is… vajon mind1? 🙂 bár tegnap leszedtünk 45öt, és a bokron meg se látszódik 😀 :D)
Ja, az Orosz estet reklámozzák 🙂
Igen, az én leszek, ki is tettem a bannért jobbra.
Nagyon köszönöm, hogy megírtad!
“Stetl és hagymakupola” címmel zenés utazás indul az orosz zsidó kultúra körül május 17-én este 7 órakor a KINO moziban. Zongorán népszerű orosz melódiákat játszik s a “Sára fájdalma” című, 1913 -ban készült némafilmet kíséri: Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band alapító tagja, az orosz gasztronómia világában Fűszeres Eszter a kalauz, irodalmi kostolót Szántó T. Gábor biztosít.
🙂 Sok sikert!!!
Tényleg, és mit ír? Köszi…
A Metro ujsagban 🙂 azaz a metropolban.
Mi az a Metro? A jármű, vagy az áruház? Nem tudok róla 🙂
Szia! Lattam ma a nevedet a Metroban 🙂
Pappito, az van, hogy én ezt eddig nem is tudtam. Komolyan! De ha belegondolok, akkor jogos.
Viszont ennek ellenére, azt hiszem, továbbra is a konyhanyelvet használom majd 🙂
Itality, én se csináltam még bodzabort, úgyhogy kipróbált receptem sajnos nincs, de lehet, hogy kéne készíteni!
Most már csak időt kellene rá kerítenem és akár csinálhatnám is a bodzacsodákat!!! 🙂 esetleg vmi jó kis bodzabor recept van a tarsolyodban?
pardon, grácia, de ezt nem tudom megállni:
“Leöntöm forró vízzel, és addig kevergetem, míg a cukor teljesen elolvad.”
Izé, hát nem. Oldódik. A cukor a vízben oldódik. (szolvatáció)
Amikor megolvad, azt híjja a konyhanép karamellizálódásnak, pedig olvadás.
pezsegő tetszik! 🙂
rengeteg bodzás recept itt:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html
a linket itt olvastam, a köszönet őt illeti: http://minekorultelma.blog.hu
Marosvásárhelyen:-)
Tizenkét nap múlva lesz huszonhárom éve, hogy eljöttem…
Maimoni:
nálunk a gyerekek is isszák, remélem, nem állnak meg a növésben 🙂
Annyira gyenge, hogy elhanyagolható
gabojsza 🙂 Melyik irányba?
Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy aki fél a robbanástól, annak ajánlom az ásványvizes flakont.
Egy időben volt egy műanyag palackra csavarható szódás szifonfejünk, azt hirtelen rácsavartam, mikor kinyitottam, és csak nyomtuk a Bezsgőt, mint a szódát 🙂 Akkor szoktunk rá.
Nade a flakon előnye, hogy max. kigömbölyödik, és elborul, de nem robban szét; bazinagy nyomást kibír.
Tudom, hogy nem annyira esztétikus, meg autentikus, de hátha valakinek így könnyebb…
üdv
Hálás köszönet a receptért – ezer éve keresek egy jó bodzapezsgő leírást! :))
Hétvégén én is készítek. Rajongok a bodzáért.
Szerintem lehet sima élesztő is.
Olyan gyenge sör szerű hatása van, de simán megiszogatok belőle egy litert 🙂
Eszter, szerinted fontos, hogy porélesztő legyen?
És: szerinted hány százalékos lesz az alkoholtartalma?
Mimi, szerintem akko tegyél bele egy citromlevével többet.
Kezdheted 🙂
Nyárádszentbenedek…de szép kis falu! 10 km-re laktam onnan:-)
Szia Eszter!Muszály bele fehérborecet?kihagyható?vagy normál ecet nem jo?Amint válaszoltál nekikezdek!Köszi,Mimi
🙂 Vicces, de én is elgondolkodtam rajta, aztán nem mertem kipróbálni. De ennek ellenére szerintem működni kell, főleg, ha valódi, hordóban érlelt balzsamecet.
Szia Eszter, csak fehér balzsam ecetem van itthon, jó lesz az is bele, vagy muszáj a borecet? Köszi a receptet, hogy beírtad, éppen a sokadik adag bodzaszörpöt gyártom, jó lesz egy kis változatosság. Tatin
Sőt, nagyon köszönöm, hogy leírtad. Lehet, hogy módosítok azon, ami nállam most ázik, és átváltoztatom erre, mert nagyon jó kis recept!
Bocs, 10 GRAMM citromsav, nem 10 dkg…. nahát, milyen figyelmetlen vagyok
Hahó
Már nagyon vártam 🙂
Az én erdélyi receptem némileg más, de most kipróbálom ezt is, mert tetszik.
Nyárádszentbenedeken úgy csinálják, hogy:
8-10 virágrózsa
8 l víz
10 dkg citromsav
fél pohár ecet (ez a 10%-os, de borecetből értelemszerűen nagyobb mennyiség)
1 és negyed kg cukor
citromkarikák
na ezt összekavarni, 3 napig állni hagyni hűvös helyen, naponta megkavargatni, majd leszűrni és üvegekbe tölteni, jól ledugaszolni (régen rendes pezsgőt csináltak belőle, drótozott dugóval, minden).
1 hétig hűvös helyen tárolni, és aztán jó is. (Pároméknál sokszor szétrobbantak az üvegek a pincében 🙂
minden jót. és köszi, Eszter!
Remélem, nem baj, hogy beírtam.
Eszter, köszi! 🙂
Te Eszter, azt imádom benned, hogy Budapest közepén úgy teszel, mintha egy kis faluban élnél. Mármint jó értelemben! Mindig kedvet kapok a dolgaidhoz!
Na, ezt ma megcsinálom!
Bevallom, a házi cidert nem mertem, de ez nagyon tetszik. Láttam is a hajógyári szigaten bodzát, hazafelé beugrok szedni egy adaggal.