Kategóriák
Egyéb kategória

Bodzafagyi

Hazaérkeztünk. Kicsit hosszabbra nyúlt az utunk, mint azt gondoltuk, de nem számítottunk arra, hogy a kis hegyi patakok komoly folyókká duzzadnak majd, hogy lezárják a zempléni utakat, hogy Miskolcra egyáltalán nem lehet majd Hegyaljáról eljutni csak Debrecen felől, és hogy azok a vendégek, akik felénk igyekeztek, akkorát kell hogy kerüljenek, hogy át kell menniük a szlovák határon. De autószerelőhöz se szándékoztuk vinni a kocsinkat, de az már igazán egy másik történet. Viszont láttam akkora esőket, mint még soha, és meglátogattuk egy rég nem látott (16 év, az azért elég sok) barátunkat Telkibányán, majd elámultam azon, hogy mennyire gyönyörű hely Monok. Végre megismertem Petráékat, aki a fejlécemet készíti hónapról hónapra, és nem csak ezért hős, de ők voltak az utolsók, akik átjöhettek a vízzel borított úton, igaz már rájuk is furcsán nézett a rendőr. A nagy vigadalomról majd holnap írok, és életem első bárányfeldolgozásáról is.
Úgy látom, itt Budapesten a bodzavirág szezonnak már vége, de a Zemplénben még bőven szedhető. Eddig leginkább bodza sorbetet készítettem, azt a fagyit most próbáltam először, nagyon ízlett, kár, hogy nem próbáltam ki két héttel korábban, igaz akkor meg hideg volt, egyáltalán nem kívántam a fagylaltot.
Hozzávalók:

5 dl joghurt
3 dl tejszín
15 bodzaernyő
1 citrom héja
6 tojás sárgája
10-15 dkg nádcukor

A bodzavirágot messze az utaktól, szép napsütésben, teljesen kinyílva érdemes leszedni. Nem mosom meg, csak alaposan kiütögetem, hogy a bogarak kipotyogjanak belőle.
A joghurtot egy éjszakán át lecsepegtettem.
A tejszínt megmelegítem, és elkeverem benne a cukor felét, majd hagyom langyosra hűlni.
A citrom héját krumpli pucolóval nagyon vékonyan lehámozom, majd a bodzavirágokkal együtt egy tálba teszem, és leöntöm a langyos cukros tejszínnel. Miután lehűlt, egy éjszakára a hűtőbe rakom. Másnap a tojások sárgájából, a maradék cukorból és a virágokkal, citromhéjjal együtt felforralt, majd leszűrt tejszínből krémet főzők óvatosan, nehogy összeugorjon.
Elkeverem a sűrű joghurtal. Ha nem elég savanykás, lehet bele citromlevet is tenni.
Teljesen lehűtöm, és a fagylaltgéppel fagyit készítek belőle. Ha nincs fagyigép, akkor se kell búsulni, mehet egy műanyag dobozba, majd be a fagyasztóba, és óránként át kell keverni villával, illetve amikor majdnem kész, a késes robotgéppel.

13 hozzászólás a(z) “Bodzafagyi” című bejegyzéshez

Amint megláttam tegnap ezt a begyezésed, kirohantam a közeli erdőbe bodzát szedni, de sajnos már teljesen elvirágzott. 🙁
Vígasztal azonban az a tudat, hogy pénteken hideg bodzapezsgőt ihatok a barátnőimmel! 🙂

Vélemény, hozzászólás?