Kategóriák
Egyéb kategória

Bolus, a holland finomság

Gondolom nem csak nekem tűnt fel, hogy hollandok lepik el az országot, és lehetetlen helyeken vásárolnak maguknak házakat, nyaralókat. (Pl: Angyalföld, Bénye, Ebénye, Adony, a XI-ker panelja, Albertirsa tanyavilága, stb) Én nagyon örülök ennek, mert a hollandusok szerintem igazán toleráns, jópofa népség, nyitottak mindenre. Édesanyámék telekszomszédjai például szerelmesek a magyarokba, a két kutyájukat Katinak és Erzsinek hívták. 🙂

Arról nem beszélve, hogy meg van az a jó tulajdonságuk, hogy folyamatosan mosolyognak az emberre, mindenki kiválóan beszél angolul (kivéve a barátnőm bényei szomszédjai, de azok különben is furcsák, de csak azért, hogy ne lehessen általánosítani). A toleranciájukat pedig igazán taníthatnák Magyarországon. Egy szó, mint száz, van mit tanulnunk tőlük, többek között ezt a finom péksüteményt, amit Hollandiában mindenhol lehet kapni, de azt csak kevesen tudják, hogy hozzájuk Portugáliából érkezett, az ottani zsidó pékek közvetítésével.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 dl tej
1 kk sikér
1/2 kk só
1 kk cukor
1/3 kocka élesztő
1 citrom reszelt héja

10 dkg barnacukor
2 ek őrölt fahéj

Az élesztő megfuttatása után, könnyű kalácstésztát gyúrtam, majd kétszeresére kelesztettem. Nyolc részre osztottam, és hosszú “hurkákat” sodortam belőle. Beleforgattam őket fahéjas barnacukorba, majd a “hurkák”-ra két csomót kötöttem. Ezután 180C-os sütőben megsütöttem.
Köszönöm a receptet Ann-nek 🙂

23 hozzászólás a(z) “Bolus, a holland finomság” című bejegyzéshez

Szia Eszter!

Ne haragudj, én nem akarok vitatkozni, de tegnap este még nem volt beleÍrva vaj… Különben nem kérdeztem volna rá, nem kerestem volna rá a receptre (és nem próbáltam volna holland receptleírást fordítgatni), sokszor megnéztem, és nem volt benne. (De elég egy Google cache-t megnézni, az ma egy 2009. május 9-i tartalmat tárol, abban sincs még bent.)
Nem zavar, ha kifelejtetted, nem zavar, ha nem tennél bele (ennyi folyadékkal, ennyi liszthez lehet tésztát gyártani, nem lesz túl laza tészta (én pizzát szoktam 3 dl-nél egy kicsit több vízzel csinálni)), csak az nem tetszett, hogy nem azt mondtad, hogy “köszi, elfelejtettem, javítottam”, vagy azt, hogy “ezt így kell csinálni, nem hiányzik belőle”, hanem engem állítottál be figyelmetlennek…
Mindegy, a receptjeid tetszenek, és a könyvedet is meg fogom venni, mert szeretem az igényes könyveket, és a tiedről azt írják, hogy az…
(A megjegyzésemet tötölhetet, nincs harag, de akkor az előző kettőt (enyémet, tiedet) is légyszi!!)

(Bocs, ha kétszer megy el, az előzőt nem látom…)

Szia!

Nagyon sok recepted megtetszett, holnap épp ezt sütnék, de nekem hiányzik valamilyen zsiradék a tésztából (vaj). Próbáltam utánanézni, máshol írnak-e hozzá, és ha jól értettem, akkor szoktak bele tenni, ekkora mennyiségnél 75 g-ot.
Kell hozzá vagy anélkül készíted, és úgy is jó?
(Szoktam gyakran kelt tésztát készíteni, általában a kalácsfélékbe kell vaj és sokszor tojás is…)

Sziasztom Motley Moni vagyok és én is imádom a hollandokat. Most holland recepteket gyüjtök, tehát ha van nektek akkor küldjétek el léci a nedmeisje@vipmail.hu ra. Szeretném kiprobálni öket. Habár párszor fözöcskéztünk már a holland fogadott anyámmal, de most én akarom meglepni valami holland kajával. Elöre is köszi, hajrá hollandia!

Szioka!
En Hollandiaba elek lassan 10 eve de meg soha nem lattam ezt a peksutemenyt : ( Mindig tanul az ember.Kivancsi vagyok,hogy ezt tenyleg lehet e mindenhol kapni vagy valami tajjellegu suti.
Koszonom az otletet.
Ildiko

Én is nagy hollandrajongó vagyok. Ja és imádják a magyar kajákat, ha itt vannak nálunk, öröm nézni őket, hogy esznek. ( Mint ahogy a francia konyhát is egyébként.) Mikor kértünk holland specialitást, csak a kis bolletje (asszem, így hívják) húsgombóc jutott eszükbe. nade a sajtok, meg a tejszín… meg az új hering – bár ez lehet van minden északi népnél.

na, azért a holland cuisine nem a leg… izé, legismertebb a világon. és azért ez nem véletlen:) Mindezzel együtt a hollandok igen rendes népség, barátságosak és tényleg lehet velük ismerkedni, könnyen.
zsuzska

Vélemény, hozzászólás?