Kategóriák
Egyéb kategória

Borban párolt göngyölthús

Miközben ezt a göngyölt húst ettük, folyamatosan az Indul a bakterházból idéztünk, és hatalmasakat nevettünk. Történt ugyanis, hogy a hússzeleteket feltekerés után nem megtűztem, hanem megkötöztem. Mikor a hús megpuhult, botmixerrel pépesíteni kellett a szaftot. Addigra az egyik húsról valahogy lefőtt a zsineg, amivel megkötöztem, és nem is lett meg, akárhogy néztük. Mondtam a férjemnek, hogy nem gatyamadzag van benne, és nem bűbájt akarok rá szórni, mint Bendegúz a bakterházban. Aztán mikor pakoltam ki a mosogatógépből, meglett a madzag. Feltekeredett a botmixer kése mögé, és ott annyira megszorult, és elbújt, hogy teljesen láthatatlan maradt. A talány megoldódott, az ebéd elfogyott 🙂

Hozzávalók:
4 szelet szép borjúcomb
1 szál póréhagyma
2 ek dijoni mustár
2 dl fehérbor
1 piros kaliforniai paprika
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
5 dkg füstölt szalonna
1 nagy csokor petrezselyem
1 ek liszt
A húst kiklopfoltam, borsoztam, sóztam, megkentem mustárral, majd pórészeleteket fektettem rá. Feltekertem, és megkötöztem. A szalonnát kiolvasztottam, kiszedtem a pörcöket, és a hústekercseket minden oldalról körbesütöttem szép pirosra. Aládobtam a maradék pórét, ráöntöttem a fehérbort, fűszereztem, majd lefedve takaréklángon puhára pároltam. Leszedtem a zsineget a húsról, és a szaftot pépesítettem.
Beledobtam a kaliforniai paprika kockákat, fél csokor petrezselymet, a liszttel elkevert tejszínt is hozzáöntöttem, és még egy picit forraltam. Tálalásnál felszeleteltem a hústekercset, megszórtam a maradék petrezselyemmel, és a szalonnapörcöket is mellé szedtem.

3 hozzászólás a(z) “Borban párolt göngyölthús” című bejegyzéshez

Na, tegnap kipróbáltam (úgyhogy ma újabb adag gomba megy a pácba: citromlé+olaj+joghurt+curry+masala+friss gyömbér+szójaszósz és sok hagyma, kicsi kaliforniai paprika+a vánnyadt cukkini használható része felaprózva), a füstölt, kemény kitűnően olvad és képez kérget, ez lesz a tetején. A lilasajtos lágyat nem próbáltam sütni, mert előkészítés közben elpárolgott, ami volt, de ma reggel beszereztem belőle egy újabb adagot. És nagyon ‘trendi’ leszek (hétvégén sikerült vmi 5 perces főzőműsort elcsípni), a sütőbe szánt paradicsomot meghámozom és a magokat is eltávolítom (belseje megy a salátába, én aztán ki nem dobom), így nem áztatja el az alapvetően joghurtos-tejszínes szószt. Úgyhogy lágy sajt megy bele, lesz, ami lesz, a füstölt nagyonkemény meg a tetejére. Majd beszámolok. 🙂

Bocs, hogy ide írom, kicsit off lesz: mitől függ, hogy hő hatására egy sajt elolvad-e? Van otthon kecskesajtom, ami lágy (feta-keménységű) meg egy füstölt nagyon kemény, száraz, amit szintén a piacon vettem, nem kérdeztem, melyik állat. Na és most olyat akarok csinálni, hogy gombafejek (tegnap óta bepácolva), paradicsomszeletek és sajt grillezve. Csak ha tudom, hogy ráolvad, akkor sajt megy felülre, ha pedig nem, akkor középre, a paradicsom alá, hogy ne száradjon ki. Tudom, ez legyen a legnagyobb problémám. :))))

És nem, nem lesz belőle töltött csirke, bármilyen guszták is a képek, mert sárgabarackos túrógombóc és többféle saláta is lesz, sima hétköznapi vacsinak sok lenne. (Meg nem is eszik mindenki húst, aki jön.)

Vélemény, hozzászólás?