Kategóriák
Egyéb kategória

40 töltött csirkecomb

Végül is a szám nem számít, de azért jóval több munka volt vele, mint ha négyet töltöttünk volna meg. Harminc ember jóllakatása volt a cél, és szerencsére nem az én konyhámban adtam elő ezt, hanem egy nyárikonyhában.
Ilyenkor érzi az ember, hogy mennyi tapasztalata volt a régi öregeknek. Nyáron, amikor 30 fok van, és mégis muszáj főzni, aki teheti, nem fűti fel a vastag falú, hűvös házát. Pedig gyakran kell ilyenkor is egész napos főzéseket rendezni. Nyáron van az esküvők nagy része, nyáron van a búcsú a faluban, és leginkább ilyenkor van a befőzések ideje. Lekvár, befőtt, lecsó… Mind el kell tenni, dunsztolni, hatalmas fazekakban forralni, sűríteni, sütni a sok-sok tepsi süteményt, és igen a csirkecombokat is. 40 csirkecomb 4 tepsiben fért el, amit kétszerre tudtunk megsütni. Készült más is, úgyhogy összességében több mint 20 órát fűtöttünk. Szerencsére nem a házat, csak a nyárikonyhát.
Jó idők járnak mostanában a gombászokra. Sok eső esik és meleg is van mellé. Tele is az erdő gombával, ezért mi is rókagombával töltöttük a combokat. Pontos mennyiségeket 4 combra írok, mert szerintem kevesen sütnek 40-et, de gyorsan felszorozható ha mégis.
Hozzávalók 4 csirkecombhoz:
4 közepes csirkecomb (csak olyat vegyünk meg, aminek ép a bőre!)
1 zsemle
1 ek liszt
tej
1 fej hagyma
1 tojás
1 csokor petrezselyem
olaj
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba (nekünk rókagomba, de bármilyen gomba megteszi, csiperke is)
só, bors, szerecsendió
1 kk majoránna
1 kk friss rozmaring apróra vágva
A hagymát apró kockákra vágtam, sóztam, és az olajon megfonnyasztottam. Közben beázattam a tejbe a zsömlét, és ki is nyomkodtam. Rádobtam a hagymára a szeletekre vágott gombát, de nem főztem meg, csak gyorsan lepirítottam egy kicsit, és el is zártam a lángot. Hozzákevertem a zsömlét, a fűszereket és a fokhagymát, majd a tojást, és lisztet is. A combokat besóztam, majd betöltöttem a tölteléket a combok bőre alá. Olajjal kikent tepsibe fektettem őket, a tetejüket is megkentem egy kevés pirospaprikával és borssal elkevert olajjal. Mellé dobtam egy ág rozmaringot, letakartam alufóliával, és kb. egy óra alatt puhára sütöttem. Levettem a fóliát róla, és még egy negyed órára visszatoltam a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje. Hidegen is finom.

10 hozzászólás a(z) “40 töltött csirkecomb” című bejegyzéshez

Anyunak úgy van nyárikonyhája – nem egy nagy beruházás 🙂 -, hogy a konyhából egyből nyílik egy terasz, az fedett, oda lett csinálva egy ca. 1mes szekrény, felül főzőlappal, mellett egy elektromos sütővel.
Amikor meleg van – vagy télen ha büdöset főz -, akkor azt kint teszi.
és mivel a konyhából nyíló teraszon van, igazán semmit se kell sehova cipelni.

Eszter,
Pont a héten jöttem rá én is, (!!) hogy a nagymamámnak mire is volt jó a “nyári konyha”!
4 gyerekre főzök nap, mint nap, és hiába van légkondi, azt meg nem szeretem a kicsi miatt.
Üdv,
Bea

Milyen okos, logikus, józan paraszti meglátás! Sose gondoltam bele a nyári konyha értelmébe, inkább meghökkentett, hogy ki akar két konyhát csinálni, meg rohagálni a ház és a konyha között. És tessék…

Vélemény, hozzászólás?