Kategóriák
Egyéb kategória

Mandelbrodt

Ezt a nagyon különleges Mandelbrodt-ot a Jerusalem Postban találtam. Különleges, mert a belseje belga pralinét rejt, és a tésztájában pezsgő rejtőzik. (Egy csomó belga praliné kóser!) Akkor lett volna látványos, ha csokis pralinét sütök a fehér tésztába, de én hófehéreket kaptam, kicsit emlékeztetett a Rafaellora, de nem volt kókuszos, és a krém még selymesebb volt benne.
Csodálatos szombati reggeli egy pohár tejjel, vagy kávéval. Elronthatatlan, kezdők is megsüthetik!
Hozzávalók:
2 bögre liszt (1 bögre=2,25 dl)
1 bögre őrölt mandula
1 bögre cukor
1 zacskó sütőpor
1/2 bögre napraforgóolaj
1 vanília kikapart közepe
1/2 citrom leve és héja
1/2 bögre pezsgő (szörnyű szókapcsolat! 🙂
2 tojás
10 szem praliné
A száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban. Egy másikban összekeverjük a folyékony összetevőket, majd a kettőt eldolgozzuk. Kiolajozott, kilisztezett kuglófformába töltjük a felét, beletesszük a pralinékat, majd beborítjuk a maradék tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt sül meg. Tűpróba elengedhetetlen!
A tetejét leönthetjük porcukorral elkevert citromlével.
Eredetileg a Judapesten.
Az e heti HOT!-ban málnás omlettet sütöttem.

30 hozzászólás a(z) “Mandelbrodt” című bejegyzéshez

Lányok segítsetek, mibe süssem meg,hogy ilyen mutaós legyen? Nincs kuglóf formám…
kaptam szilikonos tortaformat,de utalom,mindig egy par centis darabon leregad a teszta akarhogy kenem-pedig eredetileg nem kellenne, inkabb nem is hasznalom!Csak bosszant mikor nem jön ki egészbena piskóta vagy amit készírtek..kár a munkáért olyankor.
Bocsi,most dühös voltam:-)

Eszter, mese egy kis süti..kedvenc étkezésem a reggeli,nem csoda:-)

A jégkrémek nemcsak drágák de szerintem már nem is olyan ízletesek,én nagy fagyi/jégkrém-mánikákus voltam mindig de mostmár naaagyon ritkán eszem,inkább itthon valamit kotyvasztok ami ahhoz hasonlít.
Boccs,hosszúra sikeredett a szöveg..
Nóri

Judit! Ügyelj rá, hogy a forró vizes áztatás után a mandula tényleg kiszáradjon, mert különben ront a süti állagán. Én egy liszt nélküli csokitortával jártam így. Jó lett, csak törékeny volt a tészta, kifordításnál volt problémám, szóval nehogy ez eltántorítson, csak pirítsd meg rendesen.

Én ezzel a bigyóval tejet habosítok a kávémhoz, arra nagyon jó :-))

Kicsit megtörném a diskurzust: Már egy másik képen is láttam, hogy van cafetiéred. Nekem kinézetre nagyon tetszenek ezek a kis szerkezetek, de nem tudom, hogy milyen ízű a benne készült kávé, szóval érdemes-e venni.
Előre is köszi a választ: egy másik Judit

Hmm-hmm. Az se kedvenc. Ráadásul hétköznap korán zár. Fény utca. 🙂 Nemtom, én olyat szeretnék, ahova a nagyimmal jártam gyerekkoromban, meg Szegeden meg Zalaegerszegen, sok mosolygós néni-bácsi, sok mosolygós piros alma-nevető szőlő-kuncogó barack. A lőrincin meg cigiző viszonteladók vannak mosoly nélkül, tisztelet a kivételnek. És olyan meg alig, akinek a szemébe nézve megkérdezhetném, mikor és mivel permetezett utoljára…

Miért nincs Dél-Pesten biopiac? Vagy bioközeli, őstermelői? Vagy legalább piac? 🙂

(Lőrincit a felújítással rontották el állítólag. Azóta megfizethetetlen a bérleti díj, van viszont kínai bugyi mindhárom sarkán (és a mellette levő nemkajás piac teljes területén.))

Új Magnum? Hol élek én? 🙂 Sok macska, sok munka, most már ki kéne lépni az utcára. 🙂

Eszter, ezt a hatalmas szemű mandulát az arabnál vettem, és eszembe se jutott volna ledaráltatni… De jó, hogy mondod, majd keresek darálós piacot. A lőrinci nem az. Úgyis keresek piacot, mert a lőrinci nem az. (Kivéve lilahagymás kecskesajt.)

Hogy bírtok ilyeneket belerakni sütibe? Még mindig nem fér a fejembe… Állok majd a tészta fölött: na, egyet a számba. Na, kettőt a számba. Na, a harmadikat? És ha nem sül meg? És ha elfolyik? És ha odaég? Na jó, mégegyet a számba, gondolkozzunk egy kicsit…

Köszi Eszter (a melengetést is), de azt mondd meg lécci, hogy ha nincs darálóm, akkor ne is erőlködjek? Mert ha a murva durva, akkor lehet, hogy Mennyei Manna narancsosa lesz a hétvégi befutó, és próbálok szerezni valahonnan mandulát, daráltat (kikönyörögni sarki boltban, hogy elronthassam a kávédarálót ;)).

Judit, mandulat forró vízbe dob, majd kinyomkod a héjból. Itt még nincs vége, mert egy serpenyőben szárazra kell melengetni, mert különben nem lesz belőle igazi liszt soha.
A pralinéra csodás megoldás lehet a rafaelló, vagy a csokis barátja,aminek nem jut eszembe a neve, mert azok egy helyes kis tésztaburokban vannak, és így nem folyik szét teljesen. A pezsgőből sajnos kisül az alkohol 🙂

Ugye, hogy furcsa a bögre a pezsgővel? Zsíroscsupor 🙂

Ja igen, most látom csak, mégegy technikai kérdés: épp van nálam egy adag hatalmas, sötétbarna héjú mandula. Megpucolom? (Forró víz, ez még menni fog.) Aztán ha zacsiban kicst megklopfolom, majd adok neki egy kis tunkolást a mozsárral, az jó lesz? Vagy ha csak simán durvára vágom és nem darálom lisztté? Sajnos nincs kávédarálóm, a mixert meg szerintem leégetné.

Yesssss. Nekem való. :))

A bögre pezsgő tényleg durva. ;)))))))

A praliné elolvad benne? És ha nincs belga, akkor mit? Muszáj praliné vagy jó a Melba, vagy sárgabarackos-kekszes Boci is? Sport szelet? Más csokit nem ismerek. ;))

Ugye a pezsgő kisül belőle, nem fognak összevissza hadoválni az emberek, ha meetingre sütöm? De lehet, hogy holnap ki is próbálom (amúgy kalácsot akartam reggelire, mert valahogy kéne már… :)))), csak magyarítsd meg egy kicsit lécci. Kizárt, hogy pl. Aztékból való csokit beledobjak egy nyers tésztatengerbe. ;)))))

Vélemény, hozzászólás?