Kategóriák
Egyéb kategória

Briós

Brióst sütöttem csütörtök este. Az első és a második előételhez is kínáltuk a vendégeknek.
Először libatepertővel és fügés lilahagyma lekvárral adtuk asztalra, utána pedig pecsenye libamáj kiegészítője volt.
A libamáj megér pár szót szerintem. Sokan túlsütik, egészen egyszerűen nem merik elég hamar kivenni a serpenyőből, pedig akkor lesz igazán finom, ha rózsaszín a belseje. Erre biztos lesznek, akik felhördülnek, hogy az nyers. Maradjunk inkább a pont jól elkészített-nél, mert a nyers nem hangzik jól, és nem is igaz. A pecsenye liba és kacsamájat nem szabad átsütni!
A másik, hogy robban, pattog, ugrál. Ezt eddig is tudtam, nem nagy újság, ugráltam is előle, de a mostani máj (Lilahangya szerint sportos volt 🙂 konkrétan kiugrott a serpenyőből, majd egy másik úgy felrobbant, hogy mindent beborított, többek között az arcomat is. Úgyhogy ha ma napközben valaki egy olyan nőt lát bolyongani az első kerületben, akinek egy nagy seb van az arcán, akkor az tudja, hogy velem találkozott, aki hősiesen megbirkóztam egy liba májával.
A májat egyébként mézes vajban sütöttem, tálalásnál pedig megszórtam citromhéjjal és tengeri sóval.
A citrom reszelt héját beáztattam saját levébe pár órára, majd miután szárazra töröltem, kevés olajon egy serpenyőben fél perc alatt megsütöttem. Az ötletet Amelie-től loptuk.
Na de maradjunk a briósnál:
3 dl langyos tej
60 dkg liszt
3 ek cukor
4,2 dkg friss élesztő (A Lidlben szoktam venni a friss élesztőt, és ott ekkora egy kocka)
3 ek nagyon puha vaj
3 tojás sárga
1 kk só
A tetejére plusz egy tojás sárgája
Az élesztőt egy kevés cukorral megfuttattam a tejben, majd minden hozzávalóból tésztát dagasztottam. 15 percig dolgoztam vele, majd letakarva a duplájára kelesztettem.
Ebből a mennyiségből 14 darab lett. Vékony szálakat sodortam belőle, majd felcsavartam, és egy muffinsütő formába tettem őket. Kettő kimaradt, de sütőpapíron azt is kisütöttem.
Letakartam, és újabb fél órát hagytam kelni, majd megkentem a tetejét a tojás sárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.

13 hozzászólás a(z) “Briós” című bejegyzéshez

Eszter,
nekem nagyon massziv eleszto szagu/izu lett a briosom. nem sok egy kicsit a 42gr eleszto bele? marcsak azert is kerdezem, mert az osszes kelt tesztas recept amit mostanaban csinaltam, mind 30gr-ot kert, s az amugy 42gr-os kockabol egy kis darab mindig a szemetben vegezte.
vagy mas lehetett a problema? nem tudom…

koszi,
szi_vi

Köszi, megnézem, van Vácon is. Eddig még csak görög Lidl-ben voltam, és az nagyon tetszett.
Lisztet elintézem a váci malomból. Még 50 kg-s kiszerelést nem mertem venni (15-öst szoktam), de ha ilyen finomakat posztolsz, akkor lehet, hogy bevállalom 🙂

A lidl-ben kapható drágább termékek amik a Tesco legolcsóbb termékeinek közelítik az árait, mind-mind nagyon jó minőségű élelmiszerek: a liszt magas sikértartalmú, az extraszűz olívaolaj tökletes, nagyon jó a tejszín, a spanyol sonkák, a marinált paprika stb. Ami ott is a legolcsóbb az olyan amilyen.
Minden héten más-más olyan áru érkezik, ami csak akkor van, tök jó színes ceruzák, olasz héten sajtok, tészták, ilyesmik.
És különben is Dzsánni is megmondta 😀

Hahó.
Már többször akartam kérdezni, hogy mért jó a Lidl? Még sose mertem bemenni, ezek szerint érdemes rászokni?

(ja, egyébként én az aranygalust is muffinformában szoktam sütni, és ez a brióshoz is nagyon tetszik)

szervusz, eloszor is gratulalok a blogodhoz, sokat csekkolom. szeretnem kerdezni h ti hol szerzitek be a libamajat. ha tehetem, biopiacra jarok de ott magaban libamajat nem lehet kapni. egyebkent a szena teri piac kozeleben elek. koszi szepen

Szerintem ha nem vajban sütöd, nem ugrál annyit.
Tudod, tejes – húsos.:-)
Szerintem a máj akkor jó , ha szétvágva a kés lapjával megnyomva a metszéslapjáról nem csurog a lé. Tapasztalatom szerint nagyon sokan- főleg vendéglőkben- jócskán túlsütik a libamájat. Na, és nem első lettem.
Üdv:medvedr

Vélemény, hozzászólás?