
Pedig ez a sütemény a kínai szerencsesüti marokkói változata. Az esküvőn azért eszik, hogy édes életet, és bőséges gyerekáldást hozzon az ifjú párnak. Az esküvő után pedig azokon a napokon sütötték, mikor esedékessé vált az asszony számára a mikvébe menés, és abban bíztak, hogy egy édes sütemény közös elfogyasztása szerencsét hoz a megtermékenyülésben.
Egy kétszáz fős esküvőre gyakran 2000 ilyen süteményt is készítettek, és nagy szégyennek számított, ha maradt belőle. Mivel Marokkóban gyakoriak voltak az egy hétig tartó esküvők, így „csak” kicsivel több mint napi egyet kellett letuszkolni az embernek ebből, de sütöttek még 20-30 hasonló töménységű másikat is, nehogy a szó érje a ház elejét. A baklava, ami összetevőiben nagyon hasonlatos a Briwat Bi Loz-hoz, csak kis könnyű gyümölcsös édességnek számit ehhez képest, de mégis van benne valami perverz gyönyörűség, amikor az ember bekanalazza 😉
2 hozzászólás a(z) “Briwat Bi Loz” című bejegyzéshez
A tovább feliratra kattintva, ott lesz 🙂
nyam. recept nincs, vagy nagyon én vagyok nagyon fáradt?