Érdekes, hogy egy receptet miért kapnak fel a világon, és aztán miért tűnik el pár év múlva, hogy csak nosztalgikus emlék legyen, mint mondjuk a sajtos hús krumplipürével gyerekkoromból? A Csirke cacciatore, vagyis csirke vadász módra, kb. öt éve robbant be a világkonyhába, és azóta évről-évre hatványozódik azok száma, akik állítják, hogy ez a csirke elkészítésének a legjobb módja. Éppen ezért kering is vagy húszezerféle változat belőle, egy biztos csak: paradicsommal készül, mondhatnánk, hogy egy olyan étel, amit “olaszosnak gondolunk”.
Toma ezzel a recepttel kezdett a blogja írásába évekkel ezelőtt, és 2012-ben ez volt a világon a harmadik legkeresettebb recept angolul. Mivel ennyi ember nem tévedhet, elkészítettem én is, és nem bántuk meg. Főleg a fiam szerette, azt hiszem ez még az enyhe csípőssége ellenére is egy tipikus gyerekkényeztető étel. Nekünk talán jobban ízlett volna egy báránycsülökkel, de legalábbis egy jó kacsacombbal.
Elolvastam legalább húsz receptet, és összegyúrtam belőle a saját verziómat. Fontos, hogy igazán édes paradicsomból készítsük, úgyhogy konzerv koktélparadicsomot vettem hozzá (a Király utcai Csemegében), és tettem bele bőven napon szárított paradicsomot is. Sokan mascarponét is kevernek a szószhoz, de nekem ehhez nem volt kedvem.
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
10 dkg felkockázott bacon
olívaolaj
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 merék olívabogyó
2 konzerv koktélparadicsom
10 db olajban eltett aszalt paradicsom
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 pici chili
0,5 dl száraz fehérbor
só, bors
1 kk kakukkfű
1 kk oregánó
1 babérlevél
köretnek tészta
A csirkecombokat sóztam, borsoztam, majd az olívaolajon minden oldalukat pirosra sütöttem. Egy tányérra tettem őket, és a maradék zsiradékban megpirítottam a felkarikázott hagymát, a bacont, sárgarépát, apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és a chilit, végül épp csak megfuttattam rajta a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Felöntöttem a borral, és pár percig forraltam, majd fűszereztem, és hozzáadtam a paradicsomkonzerveket is. Az aszalt paradicsomot és az olajbogyót is beledobtam, és az egészet átöntöttem egy tűzálló tálba. Beltettem a csirkecombokat, és amennyire lehetett, belenyomtam a szószba, majd 180 fokon sütöttem 40 percig. Főtt tésztával tálaltam.
Szénhidrát tartalom egy adagban kb. 15 gramm köret nélkül. Tésztával kb. 100 gramm/adag.
20 hozzászólás a(z) “Cacciatore csirke” című bejegyzéshez
de régen volt már… :DDD
Olvasom, hogy vadász módra, de mi a fenétől vadász módra egy paradicsomos csirke???
@400m2: azt írják, hogy csirke vagy nyúl étel. De a “módra” mindenhol mást jelent, nálunk általában erdei gombát és barnamártást, de ezek szerint az olaszoknál nem ezt 🙂
Ezt megpróbálom. Éppen azon töprengtem, mitévő legyek a fagyasztóban pihenő nyúllal. Kösz a tippet!
Gombát jelent az a taljánoknál is, csak éppen a “szerző”-höz járt Schmidt Pali és az másik plagizálás órákra… Így fordulhatott elő, hogy a cím megmaradt a gomba meg nem…
2 konzerv koktél paradicsom…
Na ilyen pontossággal mérjék az életmentő gyógyszered…
@zsírvezér: az első mondatnak van bármi értelme? 🙂
A konzerv paradicsom pedig 400g az esetek 99,99%-ban. Nem paradicsom konzervet írt Eszter!
Ha egyszer cacciatorA, akkor miért nem pollo?
Legyen vagy Csirke vadász módra, vagy pollo alla cacciatora…és a “gyengébbek kedvéért” zárójelben a magyar név is.
@csipcsup: E vagy A. Nem tudom, sajnos nem beszélek olaszul, de az első recept amit olvastam, A-val írta, így én is, láthatod az url-ben, de aztán kaptam egy kedves emailt, hogy E. 🙂
Egyébként a google 8,4millió találatot dob E-re, és tizedannyit A-ra.
A második mondatodban minden bizonnyal igazad van, de ez már így marad.
Egyébként mi az első két legkeresettebb recept?
@micisapka: A tízes lista
Progresso Recipe Starters
Tzatziki Sauce Recipe
Chicken Cacciatore Recipe
Coleslaw Dressing Recipe
Slutty Brownies Recipe
Twinkie Recipe
Portabella Mushroom Recipe
Soda Bread Recipe
Andouille Sausage Recipe
Linguica Recipe
köszönöm, ez a bronzérmes lett a vacsora, lányunk szerint isteni ( ;
@micisapka: örülök! 🙂
Probald ki nyullal, azzal az igazi 🙂
@csipcsup: mert nem melleknev a cacciatore, nem vadaszo csirke, hanem a vadasz csirkeje, a vadasz pedig himnemu. Csirke vadasz modra lehetne a forditas 🙂
a browni csak ötödik? hehe 😀
@zsuzsibuvar: de még ha melléknév is lenne, léteznek az olasz nyelvben -e végű melléknevek, amelyek hímnemben is nőnemben is -e végűek maradnak. 🙂
Pl: grande, verde, gentile, giovane, stb. stb.
🙂
“180 fokon sütöttem 40 percig”
Köszönet a sütési hőfok és idő pontos megadásáért.
Azt még megkérdezhetem, hogy ha villanysütőben sütjük, akkor alsó-felső lángot érdemes használni hozzá, vagy csak alsót (nagyon új nekem még a villanysütő, eddig gázsütőnk volt, abban meg csak alsó láng van).
@Zb74: alsó-felső sütés igen, nem csak alsó! Sokkal jobb lesz a villanysütő, sokkal egyenletesebben és szebben süt!
@Fuszeres Eszter: Köszönet! Egyébként van olyan kaja – akár sütemény, ajár főétel -, amihez villanysütőben is csak alsó sütés kell?