Kategóriák
Egyéb kategória

Cacciatore csirke

Chicken Cacciatore 6.jpgÉrdekes, hogy egy receptet miért kapnak fel a világon, és aztán miért tűnik el pár év múlva, hogy csak nosztalgikus emlék legyen, mint mondjuk a sajtos hús krumplipürével gyerekkoromból? A Csirke cacciatore, vagyis csirke vadász módra, kb. öt éve robbant be a világkonyhába, és azóta évről-évre hatványozódik azok száma, akik állítják, hogy ez a csirke elkészítésének a legjobb módja. Éppen ezért kering is vagy húszezerféle változat belőle, egy biztos csak: paradicsommal készül, mondhatnánk, hogy egy olyan étel, amit “olaszosnak gondolunk”.

Toma ezzel a recepttel kezdett a blogja írásába évekkel ezelőtt, és 2012-ben ez volt a világon a harmadik legkeresettebb recept angolul. Mivel ennyi ember nem tévedhet, elkészítettem én is, és nem bántuk meg. Főleg a fiam szerette, azt hiszem ez még az enyhe csípőssége ellenére is egy tipikus gyerekkényeztető étel. Nekünk talán jobban ízlett volna egy báránycsülökkel, de legalábbis egy jó kacsacombbal.

Elolvastam legalább húsz receptet, és összegyúrtam belőle a saját verziómat. Fontos, hogy igazán édes paradicsomból készítsük, úgyhogy konzerv koktélparadicsomot vettem hozzá (a Király utcai Csemegében), és tettem bele bőven napon szárított paradicsomot is. Sokan mascarponét is kevernek a szószhoz, de nekem ehhez nem volt kedvem.

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb
10 dkg felkockázott bacon
olívaolaj
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 merék olívabogyó
2 konzerv koktélparadicsom
10 db olajban eltett aszalt paradicsom
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 pici chili
0,5 dl száraz fehérbor
só, bors
1 kk kakukkfű
1 kk oregánó
1 babérlevél
köretnek tészta

A csirkecombokat sóztam, borsoztam, majd az olívaolajon minden oldalukat pirosra sütöttem. Egy tányérra tettem őket, és a maradék zsiradékban megpirítottam a felkarikázott hagymát, a bacont, sárgarépát, apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és a chilit, végül épp csak megfuttattam rajta a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Felöntöttem a borral, és pár percig forraltam, majd fűszereztem, és hozzáadtam a paradicsomkonzerveket is. Az aszalt paradicsomot és az olajbogyót is beledobtam, és az egészet átöntöttem egy tűzálló tálba. Beltettem a csirkecombokat, és amennyire lehetett, belenyomtam a szószba, majd 180 fokon sütöttem 40 percig. Főtt tésztával tálaltam.

Szénhidrát tartalom egy adagban kb. 15 gramm köret nélkül. Tésztával kb. 100 gramm/adag.

Chicken Cacciatore 2.jpg

20 hozzászólás a(z) “Cacciatore csirke” című bejegyzéshez

“180 fokon sütöttem 40 percig”

Köszönet a sütési hőfok és idő pontos megadásáért.

Azt még megkérdezhetem, hogy ha villanysütőben sütjük, akkor alsó-felső lángot érdemes használni hozzá, vagy csak alsót (nagyon új nekem még a villanysütő, eddig gázsütőnk volt, abban meg csak alsó láng van).

Vélemény, hozzászólás?