Kategóriák
Egyéb kategória

Chili

Egyik este Láng Györgyről beszélgettünk. Ételrendelés kapcsán került szóba, ugyanis Terítéken az életem című könyvében említi valahol (sajnos nem találtam), hogy lakott egy helyen, ahol a háziasszony hazafelé menet beadta a konyhába a megvásárolt alapanyagokat az épület közös szakácsának, aki elkészítette belőle a kért vacsorát.
Szerintem az ötlet zseniális! Még ha valakinek valóban nincs is ideje főzni, vagy csak egyszerűen kedve nincs hozzá, az is olyan vacsorát tálalhat fel, amilyet a családja szeret. Ha ők biot esznek, akkor az készül nekik, ha vegák, akkor hús nem kerül a tányérjukra. Annak ellenére, hogy az étel nem otthon készül, mégis házi jellege van, és mindenki tudhatja mi is az pontosan, amit eszik. Szerintem egy lakópark eltartana egy ilyen szakácsot Magyarországon is, érdekes, hogy a dolog mégsem működik sehol.
A könyvben van egy chili recept, ami évek óta egyik kedvencünk. Mindig félkész babkonzervből főzzük, mert így fél óra alatt elkészül. Az adag legalább 8 főre szól, kevesebb a konzervek mérete miatt nem készíthető belőle, de nagyon jól fagyasztható. (Sőt, valódi babból is főzhető, de akkor váratlan vendégeknek nem ajánlom, a bab hosszú főzési ideje miatt.)Vegák a húst nyugodtan elhagyhatják.
Hozzávalók:
2 nagyobb kaliforniai paprika
2 paradicsomkonzerv
3 babkonzerv vegyesen (apró szemű, nagy fehér, vesebab)
1 kukoricakonzerv
70 dkg sovány darált marhahús
3 dl sör
1 dl narancslé
10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 kk majoránna

chili ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A fűszerkeverékhez a fűszereket száraz serpenyőben megpirítottam:
2 kk kömény
2 kk koriander
2 babérlevél
2 darabka fahéj
A paprikát gázlángon megsütöttem, majd műanyag dobozba tettem. 10 perc után a héját könnyedén lehúztam. Az olívaolajon megpirítottam a húst, majd hozzáadtam a fűszereket és a falkockázott paprikát. Felöntöttem a sörrel és a narancslével. Beleöntöttem a paradicsomkonzervet, és miután újraforrt hozzáadtam a babot, és a kukoricát, majd belekevertem az apróra tört csokoládét. Belenyomtam a fokhagymát, és már el is zártam a lángot.Én csak enyhén csípősre készítem, és külön kínálom hozzá az apróra vágott chili paprikát. Van, aki lime-al szeret, és van aki sajtot, vagy tejfölt kér hozzá. (A hús, és a tej keverésére vigyázni a kóser miatt!)
Sör illik hozzá.
Eredetileg a Judapesten.

7 hozzászólás a(z) “Chili” című bejegyzéshez

Voltak ilyen “közös szakács”-kezdeményezések máshol is. Berlinben a múlt században valamikor (sejtésem szerint az elején, de nem emlékszem sajnos jól a cikkre) épültek házak, amikben csak egy közös konyha volt, a lakásokban nem volt külön konyha. Csúfosan megbukott… Mindenki mégis inkább otthon, saját magának akart fözni 🙂

Vélemény, hozzászólás?