Kategóriák
Egyéb kategória

Chili verde

chili verde.jpgVasárnap a Magyar Gyermekmentő Alapítvány önkénteseivel főztem a Szimpla piacon a Közös lábos kezdeményezésén. Aki nem lett volna még ilyenen, annak elmesélem, hogy minden vasárnap más egyesület vagy alapítvány főz a helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból, majd azt becsületkasszás módon a piaclátogatók megvehetik maguknak ebédre. Többször főztem már így a Szimplán, tavaly az Élelmiszerbank egyesülettel közösen.
Azt kevesen tudják, de szerintem nagyon menő, hogy ilyenkor nem csak az adott alapítvány hozza a saját önkénteseit, hanem van egy összeszokott gárda a piacon is, akik minden vasárnap ott gürcölnek ingyen, és segítik mások munkáját, hogy ily módon is több adományhoz juthassanak. Le a kalappal előttük is!
Szóval vasárnap reggel nyolcra beszéltük meg a találkozót, ahova a mentősök éles késekkel, és sok-sok szorgos kézzel érkeztek. Citromos csicseriborsó levest főztünk a vegáknak, és chili verdét a húsevőknek.
Szerintem jól sikerült, és úgy tűnt ízlett is mindenkinek. Fotó csak a chiliről készült, úgyhogy következzen annak a receptje.
És egy kérés az olvasókhoz: jótékonykodjatok, adományozzatok, és önkénteskedjetek. Mert adni tényleg öröm!

chiliverde2.jpgarrow-right.png

Hozzávalók 6-8 személyre:
1,5 dl olívaolaj
4 csomó újhagyma, felkarikázva a szárából is bőségesen
2 kk római kömény (őrölt)
2 kk koriander mag (őrölt)
2 kk szárított oregánó
80 dkg csirkemell filé, apró falatnyira vágva
80 dkg kukoricakonzerv
20 dkg jalapeno, konzerv, savanyított
4 nagy csomó, petrezselyem apróra vágva
2 csomó koriander, nagyobbakra vágva
3 zöld chili felkarikázva
1 lime, nagyon vékonyan felkarikázva, vagy legyalulva

4 dl tejföl
(esetleg 2 ek liszt)

Az újhagyma felét, a fűszereket és a csirkemellet megpirítjuk az olajon. Amikor a hús kap egy kis színt, beleborítjuk a kukoricakonzervet a levével együtt, a jalapeno konzervet szintén a levével együtt, illetve a petrezselyem felét. Ha nagyon sűrű lenne, adunk hozzá egy egészen pici vizet, de ez valószínű nem kell.
Főzzük 20 percig, amíg a hús teljesen megpuhul, majd hozzáadjuk a maradék újhagymát, petrezselymet, koriandert, chilit, limeot és a tejfölt. Csak felforrósítjuk, már nem főzzük, hogy a hagyma és a többi zöld is ropogós maradjon. (Esetleg sűríthetjük lisztes habarással, de csak óvatosan!)
Telefonos fotók, bocsánat a minőségéért. 

Vélemény, hozzászólás?