
Sőt, odágig megyek, hogy azt mondom, senki ne próbálja ki otthon!
Előljáróban még annyit kell mondanom, hogy a recept csupán a véletlenek összejátszásának műve, nem szándékosan kotyvasztok ilyesmit, nagyon szeretem a családomat, és nem akarok megmérgezni senkit.
Miután az első változat véletlenül “elkészült”, szándékosan készítettük a másodikat, mondhatni, tökéletesítettük az eljárást 😉
Tehát, senki ne vegye komolyan, de el kell mesélnem, hogy nagyon finom, telis-tele szénsavval, alacsony az alkohol tartalma, komolyan a drágább ciderekkel versenyezhetne egy vakteszten, pedig egy nagyon egyszerű csalás, mondhatni a ciderek tablettása, kannás bora…
Hozzávalók:
1 l 100%-os almalé (Lidl márka)
5 db 0,5 literes műanyag palack (nekünk a Nestea jött be)
Történt két hónapja, hogy Dávid a nagymamánál töltötte a hétvégét. Ilyenkor mindenfélét összevásároltat magának, amit aztán csak részben eszik-iszik meg.
Többek között kért egy liternyi almalét is. Mikor vasárnap értementünk, még nagyon maradt az almaléből, így azt édesanyám beleöntötte egy műanyag palackba, és betettük a kocsiba. Útközben megittunk a felét, maradt belőle olyan két deci.
Ezt aztán ottfelejtettük a kocsiban, amit sütött a nap (nem az üveget, hanem a kocsit). Olyan három nap múlva bukkantam rá a földön, meg se néztem, felvittem a lakásba, és betettem a hűtőbe.
Egy hét múlva láttam, hogy ez bizony megromlott: zavaros lett, elkezdett forrni, kicsit felfújta a palackot. Kinyitottam, hogy kiöntsem, mielőtt kidobom, és akkor megéreztem az illatát!
Gyorsan visszazártam, és visszatettem a hűtőbe. Egy hónap alatt gyönyörűen kitisztult, vékony rétegben állt az alján a seprő.
Óvatosan, szerencsére a mosogató felett nyitottuk ki, mert miután meglazítottam a kupakot, hatalmas durranással lőtte le magáról, és forma 1-eseket megszégyenítő sebességgel tört elő a cider. Pohárba töltöttük és megkóstoltuk.
Nagyon finom volt!
Ez az adag már szándékosan készült, a hűvös konyhában.
Az almalében nincs tartósítószer, ugyanúgy erjedésnek indul, mint a must. Azért csak két decit töltök egy üvegbe, mert rengeteg szénsavat termel, ha többet tennék félő, hogy felrobbanna.
Ha valakit ciderrel kínálok, csak akkor fogadja el, ha előtte bontom ki a dobozt! 🙂
20 hozzászólás a(z) “Cider házilag” című bejegyzéshez
Igen, igen! 🙂
Bodzapezsgőt én is szoktam, majd fel is teszem! Nagyon finom!
Sziasztok!
Erről a sztoriról eszembe jutott a bodzapezsgő, amit minden évben csinálok. Anyósomtól tanultam, abba mondjuk kell cukor meg ecet is, meg citromkarika meg sok bodzavirág meg víz, de a végeredmény tényleg pezsgő lesz (olyan 3 hét múlva), és nagyon finom.
Kell neki egy rövidebb hűtő nélküli szakasz, hogy beinduljon az erjedés, magyarán kicsit megromoljon 🙂
Utána mehet a hűtőbe.
Csak hogy biztos jól értem-e a technológiát: 2 dl 100%-os almalé 5 dl-es üvegbe, és hűtőbe vele egy hónapra? Vagy van előtte egy még_nem_hűtős_de_hűvös_konyhás előérlelési szakasz is?
(Cora-ban egyébként kapható cider, száraz is, de nem az igazi…)
Kotyogó
Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.
Az üvegpalack is szétrobbanhat. Gyermekkoromban édesapámék megpróbáltak házi sört főzni. Az üvegek amiben érett v. mit csinált a lé frankón felrobbantak. Csak óvatosan. A kotyogó az micsoda a kanna tetején?
medvedr
Sejtettem én, hogy a sok pincébe járásnak saját bor lesz a vége!
Ne búsúlj, a sok alföldi borász is így kezdte, és milyen sokra vitték. Igaz, azóta se vallják be 🙂
Györesz, nem rossz gondolat! 🙂
efes, nem okozott kalamajkát, semmilyen formában 🙂
Aztán mennyire maradós ez a maszekcider a gyomorban? :)) Már, alulra távozós értelemben? :))
Eszterkém, továbbra sem tettem le a ciderüzem létrehozásáról, almaültetvény van, betársulsz gyárigazgatónak? 🙂 puszi györesz
remélem a bodzapezsgőt is felteszed hamarosan!
Aha!
És a fináncok mit szólnak ehhez a szeszfőzdéhez? 🙂
Most, hogy írjátok, rájöttem, hogy a bodza peszgőt én is üvegben szoktam, és az IKEÁban van csatosüveg, asszem 1,5l-es, és csak 180 forint.
oké,oké….üvegben készitem.
a kvaszt én üvegpalackban érleltem, és remek szénsavasra erjedt.
Én akkor is nyugodtabb lennék, ha üvegpalackban erjesztenétek… Mint a pezsgőt! A melegtől is talán kijöhetnek anyagok a műanyagból, nem csak a napsugárzástól… De most már nem kötöm tovább az ebet a karóhoz 🙂
Hejhó! Menne ez fél litykós palack nélkül is! Lehet kapni műanyag kannát az OBIban (is) mi abban készítjük a fügebort…
http://habcsokespuszedli.blogspot.com/2009/03/fugebor-ahogy-mi-keszitettuk.html
Mehet egy kotyogó a tetejére és félreteheted a szoba egyik sarkába…meg lehet indítani kevés borélesztővel…
Amúgy a legegyszerűbb dolgok egyike: méz és víz keveréke. Az magától megforr és kevés gyömbérrel ízesítve hagyod kiforrni isteni mézgyömbérsört kapsz a végén ugyanígy.
Nahát..már “csakazértis “kipróbálom.Itt nem lehet kapni cidert és már nagyon megmozgatta a fantáziám amit zengedeztek róla.
A második adagot már napsütés nélkül erjesztettem, ezt be is írom a posztba, de az elsőt is, mert az ülés alatt volt 🙂
Bocs, de ezt szerintem tényleg ne próbáljátok ki. Úgy hallottam, nagyon mérgező anyagok jönnek ki a műanyag palackokból, ha rájuk süt a nap — nem értek hozzá, de ezt hallottam. Talán vannak itt mások, akik megerősítik/cáfolják ezt a pletykát.