Kategóriák
Egyéb kategória

Citromos gríz süti

Nagyon könnyű, nagyon finom, és nagyon citromos. Munka sincs sok vele, egyedül arra kell figyelni, hogy az ember előre tudjon tervezni vele, mert a tésztának egy éjszakát pihenni kell a hűtőben, hogy a grízszemek megszívhassák magukat nedvességgel, különben a süti kiszáradt császármorzsa szerű lesz. (Igen, onnan tudom, hogy csináltam már így is 🙂
Van egy viszonylag magas falú üveg piteformám, abban szeretem a legjobban sütni, mert ha abból kifordítom, akkor szép fényes a teteje. Ha másban sütöm, akkor egyszerűen nem fordítom meg.
Hozzávalók:
2 bögre gríz (búzadara) Egy bögre=0,25l
5 tojás szétválasztva
2 bögre cukor
15 dkg vaj megolvasztva
2 citrom leve, és héja
1 csomag sütőpor
A tojások sárgáját habverővel fehéredésig keverem a cukor felével. Belenyomom a citromok levét, majd hozzákeverem a megolvasztott vajat is. Pár percig még keverem, majd beleöntöm a grízt, belereszelem a citrom héját. Éjszakára a hűtőben pihentetem.
Másnap beleöntöm a maradék cukor felével elkevert sütőport, és alaposan elkeverem.
Közben kemény habot verek a tojásfehérjékből a cukorral, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, beleforgatom a masszába.
Kivajazott, kilisztezett formába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Nekem 40 perc alatt sült meg, de a tűpróba elengedhetetlen.
Mielőtt megvágom, még meglocsolom egy kevés porcukorral elkevert citromlével a tetejét.

26 hozzászólás a(z) “Citromos gríz süti” című bejegyzéshez

Tegnap (illetve tegnapelött kezdve) megcsináltam, és sajna egy kicsit száraz lett. Már reggel, amikor kivettem a hűtőből a masszát gyanús volt, nehezen kevertem bele a további hozzávalókat, de kezdő cukrászként nem mertem belenyúlni a receptbe.
Talán a tojások voltak kicsik, talán a citromok…
vagy csak jobban meg kellett volna locsolnom a végén? Szerintetek?
Egy kis fagyival (a’la mode :-)) persze jól működött volna, de piknikre vittem. Azért így is finom volt ám, és persze el is fogyott!
Certano, az a mascarpones cucc nagggyon jól hangzik hozzá!

Nos, ugyan nem jelentkeztem (csak most van időm pótolni a netezést), de megsütöttem. Jelentem, kis változtatással és elképesztően-fantasztikusan-isteni lett! A két citrom helyett a sütibe ment fél-fél citrom és lime, egy egész narancs leve és héja. A maradék fél-fél lé, plusz egy narancsé összeforralódott kis cukorral és kupicányi Cointreau-val, majd a kész sütit megszurkáltam durván sok helyen hurkapálcával és belocsoltam a sziruppal. Még a formában. Több órányit hagytam “szipogni”, csak utána vettem ki. Pici narancshéjjal és cukorral, vaníliaesszenciával kikevert mascarpone volt hozzá. Eszter! Örök hála. 🙂

Épp most sül a citromos sütim, de ő úgy jártam, hogy kifogytam közben a cukorból. Szóval a mai cukor mennyiséget mézzel helyettesítettem. Kíváncsian várom milyen lesz:)

A Jeruzsálemi túrótortát is kipróbáltam már. Rendkívül finom lett:)

Köszi.

Engem ez a két napra szétválasztott tojás érdekelne.
A másnap felhasznált fehérje az, amit előző nap nem használ fel az ember lánya, csak hermetikusan elzárja a hűtő belső flórájától?

finomnak finom volt az ebéd, csak KEVÉS! pedig egyedül ettem meg az egész csomag spárgát (már amennyi a pucolás után maradt belőle) de most rögtön jöhetne a következő adag! hiába szokni kell még ezt a fogyókúrázást :o)
én nem nagyon használok édesítőt, de most kipróbálási célzattal vettem fruktózt, majd meglátjuk!

khm…most, hogy lerántottuk a leplet a bögre űrtartalmáról is, és miután megebédeltem a hajszálvékony serrano sonkába terkert párolt spárgáimat (ala nature, fogyókúrás célzattal), mi lenne ha megfelezném a bevitt cukor mennyiséget???

Az IKEA-ban vettem egyszer egy CUP névre hallgató fém pixist, azóta azzal mérek.
1 cup = 0,25 l
Ez asszem az amerikai cup “mértékegységnek” felel meg, legalábbis nekem az összes USA recptnél működik.
Igazad van, pótlom a hiányt!

Késztetést azt én is érzek, de mindig visszahőkölök az ilyen mértékegységektől. Csak most, csak az én kedvemért, megmérnéd annak a bögrének az űrtartalmát, édes Eszter? Nem akarok felvágni, de vagy hat különféle méretű bögre figyel a kredencben. Melyiket szeressem? Köszönöm szépen!

Nagyon rendes vagy, hogy felhívod a figyelmet a tészta pihentetésére, én ugyanis már beszívódtam ebbe a csapdába, és a süti enyhén ropogós lett! Vagyis olyan, mintha homokot is kevertem volna bele. Még nem láttam olyan szakácskönyvet, amelyik ügyelt volna erre, cak azt írják, hogy hipphopp dobjuk össze, öntögessük a bögrés hozzávalókat és már sülhet is! 🙁

Vélemény, hozzászólás?