Kategóriák
Egyéb kategória

Citromos húsgombóc


Amikor nincs időm, vagy ötletem, vagy kedvem, vagy nincs itthon szinte semmi, olyankor szokott nálunk húsgombóc készülni. Nem tudom miért eszik meg a gyerekek inkább a gombóc formájú húst, mint ami szeletben van, vagy csak simán le van darálva, de könnyebben asztalhoz lehet ültetni őket vele, az biztos.
Ez a mostani ebéd azért nem volt egyértelműen gyerekbarát, mert világos színű szósz borította, és ilyenkor Dávid mindig tejfölre gyanakszik, pedig ez most kókusztej.
Gondolom, valamilyen vitaminhiányra vezethető vissza, de én minden tavasszal megőrülök a savanykás, sőt savanyú ételekért. Ebben a receptben is van citrom, sőt én még a tányéromban is nyomtam a tésztára.
Bárány lapockából készítettem, de nyugodtan lehet más húst is használni hozzá. Érdekes, hogy Dávid, aki nem szívesen eszik húst, valahogy a bárányt kedveli, pedig sok felnőttnek pont a báránnyal-birkával előítéletei vannak.

Hozzávalók:
50 dkg hús ledarálva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 salotta hagyma nagyon apró kockákra vágva
0,5 lime reszelt héja
1 kk koriander mag megpirítva majd mozsárban porrá zúzva
3 szem szegfűbors megpirítva majd mozsárban porrá zúzva
1 késhegynyi szódabikarbóna

olívaolaj

2 doboz kókusztej
1 citrom reszelt héja és leve
0,25 kk kardamom mag megpirítva majd mozsárban porrá zúzva
0,25 kk római kömény megpirítva majd mozsárban porrá zúzva
0,25 kk garam masala
chili pehely ízlés szerint
só, bors
1 csokor kakukkfű (az volt itthon, de petrezselyem, vagy korianderzöld jobb lett volna)

3 tojásból és 30 dkg lisztből gyúrt széles metélt (vagy egy csomag bolti)

A húsból diónyi golyókat formáztam, és kevés olívaolajon pirosra sütöttem.
Minden hozzávalót, kivéve a kakukkfüvet, összekevertem a szószhoz és felforraltam, majd ráöntöttem a húsgombócokra.
Pont 40 perc alatt lett kész úgy, hogy a hús le volt hártyázva, csak ledarálni kellett, és a tésztát se frissen készítettem, hanem megszárítva várt a sorsára. Szerintem jó végzet egy házi metéltnek 🙂

5 hozzászólás a(z) “Citromos húsgombóc” című bejegyzéshez

Az pedig,hogy a savanyú ízt kívánod, azt jelezheti,hogy a májad,vagy epéd rendetlenkedik.Tehát méregteleníteni kellene.Egy kis tavaszi tisztítókúra,csodás vitamindús zöldségekkel,gyümölcsökkel.;-)

Ez nálunk is pontosan így van.Lányaim a húst gombócban,pástétomnak,esetleg még vmi szószban,apróra darabolva.Sőt, a nagyobb már ki is fejtette,hogy az a hús,amin látszik, hogy vmi állat szerves része volt,nem hajlandó még ránézni sem.Punktum.Nem értem én ezt, pedig mi felnőttek eszünk előttük mindent,szóval nem tőlünk tanulják.

Vélemény, hozzászólás?