Kategóriák
Egyéb kategória

Csak reszelek, eszek, és mérek. Egész nap.

Szerencsém van. Pont most kell irgalmatlanul sok zöldséget ennem. Jobban mondva pontosan annyit, amennyinek 150 gramm szénhidrát tartalma van, de ezt is el kell osztani öt étkezésre naponta. Nem tűnik túl bonyolultnak, de ha hozzávesszük, hogy nem akkor és nem annyit eszek, amikor és amennyit akarok, akkor rögtön megsajnálom magam.
Reggeli pontosan hétkor, mert már régen volt a vacsora. Tízkor pontosan tízórai, majd egykor ebéd, háromkor uzsonna, végül hétkor vacsora. Reggelire mindössze 20 gramm szénhidrátot lehet, illetve pont annyit kell megenni, uzsonnára ugyanennyit, de az ebéd lehet kicsit lazább a maga 50 grammjával.

Gesztációs diabétesz. Vagyis terhességi cukor. Nagyon magas lett, épp csak az inzulint úsztam meg, de még 12 hétig kell ezt csinálnom, és konkrétan úgy tűnik, hogy egész nap ennem kell. Enni, mérni, cukrot mérni, lejegyezni, aztán lassan újra itt az evés ideje.

Három géppel élem a mindennapjaimat:
Moulinex Fresh Express+, egy digitális konyhamérleg és egy vércukormérő.
Szerencsém van, a konyhai reszelőgép épp kapóra jött. Persze, én a konyhai gépek országos barátnőjeként akkor is örültem volna neki, ha csak hetente egyszer használom, de így, hogy naponta többször is befogom, igazán főnyeremény. Úgyhogy egy komoly motortesztet ígérhetek, gondolom a háztartási felhasználás határán mozgok, annyit működtetem a legújabb gépet.

Tudtátok, hogy a cseresznyének milyen magas a szénhidrát tartalma? Vagy hogy a zellerben mindössze 5 gramm van van tíz dekánként, de a sárgarépában 8,1? Persze pont azért sóvárgok, amit most nem lehet. Úgy érzem, nem érdekel, hogy a nagyszemű cseresznye közel ezer forint egy kiló, simán megennék belőle ennyit ha lehetne. De most kénytelen vagyok beérni sok nyers zöldséggel, kevés gyümölccsel, némi tejtermékkel, és kerülhetem messzire a tésztát, sütikét, és nem is álmodok se édes kajszikról se málnakrémes piskótákról.
De.

Minden esetre szeptemberig megpróbálom kihozni a nyárból a legjobbat, tolom a sok zöldfélét salátának, rántás nélküli főzeléknek, levesnek. Reszelek, gyalulok, aprítok és szeletelek. Azért persze befőzöm az epret, a meggyet és majd a barackot is.

A három kedvenc salátám előtt egy gyors leírás a géphez: gyönyörű, csajos darab, ha volt fókuszcsoport amikor tervezték, tuti sok nő ült benne. Kicsi, és kis helyen elfér az összes rápattintható tartozékával együtt. Ezért külön hálás vagyok, így tuti nem fogom egyik tárcsáját sem elhagyni. Pillanatok alatt összerakható és szét szedhető, napközben elég csak folyóvízzel leöblíteni, aztán ha van kedvünk, este el lehet mosogatni rendesen, de ha csak egy szál uborkát tolunk át rajta, akkor nem hiszem, hogy erre mindenképp szükség van.
Kedvencem a szerintük parmezán reszelő (amiről azért kiderül, hogy krumplit is reszel). Nos, ez az igazi sztrapacskához való krumplireszelő. Nagyanyám sírna örömében ha láthatná, hogy gépesítették a sztrapacskareszelést, de én is boldog vagyok soha többé lereszelt hüvelykujj. Aki reszelt már krumplit a négyszögletű reszelőn, az tudja miről beszélek, amikor a derékszögben behajlított ujjról csontig lereszeljük a bőrt…

Ígérem nem válik se kismama, se cukorbeteg bloggá, de mostanában lesz pár egészségesebb étel is erre felé, aztán majd rágyúrunk a télre ha már itt az ideje 🙂 Addig pedig nézzétek el nekem az édesítő szert ha lehet. Állítólag a nyírfacukor jobb, de attól meg sokaknak megy a hasa. Majd kiderül.

Karalábé saláta

2 karalábé nagylyukú rezselőn lereszelve
1 doboz tejföl
1 doboz joghurt
1 csokor petrezselyem apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
só, bors, pár csepp édesítő szer

Zeller saláta

1 közepes zeller gumó nagylukú reszelőn lereszelve
2 kisebb alma nagylukú reszelőn lereszelve
2 dl majonéz
só, bors, folyékony édesítő szer
1 marék mazsola vagy szőlő (el is maradhat)
1 marék dió durvára vágva (el is maradhat)

Sárgarépa saláta

50 dkg sárgarépa kislukú reszelőn lereszelve
1 kis fej hagyma apró kockákra vágva
1 csokor kapor apróra vágva
citrom lé (kb. 1 citrom leve)
folyékony édesítő szer

chili szósz
2 ek szezámmag, vagy dió, vagy napraforgómag

A posztot a Moulinex Fresh Express+ szponzorálta.

20 hozzászólás a(z) “Csak reszelek, eszek, és mérek. Egész nap.” című bejegyzéshez

Látom, a magyar gasztrobloggereket megvette a Moulinex, Limara is a minap áradozott a gépről 🙂

Sajnos a valóságban a cucc egyáltalán nem jó, értem én, hogy nektek csak szépeket szabad róla írni, de eddig én csak rossz véleményeket hallottam a gépről. Nagy csalódás, mert az ötlet jó, a dizájn jó, de a kések nem elég élesek és a motor sem bírja igazán a strapát. A puhább gyümölcsöket, zöldségeket pürésíti és sajtból is csak az igazán kemény fajtákat viszi.

Ettől függetlenül remélem, hogy Neked egy jobb példány jutott, Eszter. Sok sikert és kitartást a diétához!

🙂 Én évek óta napi 150-200 gramm széndhidráton élek, (direkt nem használom a diéta szót) mondjuk eü. oka nincs, csupán a hiúság, vagyis hogy ne hízzak. (Persze kivételes napok azért vannak 🙂 )Nem eszem pl. bolti gyümölcsjoghurtot, ugyanis 100 grammjában annyi szénhidrát van, mint a kólában. (!) Hidd el, még a süti is belefér egy ilyen diétába, van pl. többféle szénhidrát-csökkentett liszt is, amiben csak fele annyi szénhidrát van (kb.30 g). Piskótát, keverős tésztákat egész jól lehet belőle készíteni, keltet nem nagyon. Túrós-mascarponés-tejszínes-joghurtos-tejfölös mindenféle habokat, krémpoharakat gyümölccsel és folyékony édesítővel, és még sorolhatnám….És csokit is lehet enni (pl. diétás Ritter, abban maltitol van és isteni finom) Szóval széles a paletta, csak ki kell tapasztalni. A nyírfacukor nálam ugyan hasmenést nem okoz, de az ízét nem szeretem. A fruktózt viszont kerüld, mert az egy nagy átverés.

Kitartás! Ha lehet ilyet mondani, a legjobb évszakban kell diétáznod, most tényleg egyszerű finom és friss zöldségeket beszerezni. Reszelő helyett nekem bejött a késes aprító (Lidl 3 rongy :), azóta soha nem reszelek pl. répát hagyományos reszelővel.
A xilitet próbáld ki, ha még nem tetted, lehet, hogy sokaknak megy tőle a hasa, de egyrészt nem mindenkinek (én bármennyit ehetek belőle, nincs ilyen gondom, ma pl. joghurtos málnafagyit csinálok xilittel), másrészt ha esetleg van is ilyen hatása, az terhesen nem biztos, hogy olyan nagy baj 🙂

@Susie Q: hát, a motorteszt az most kiderül majd Eszternél, ahogy olvasom 🙂 Nézegettem én is egy nagy diétás felindulásomban, mert nem olyan drága, és valóban gyönyörű, de nem mertem megvenni, pont a motor miatt, de örülök, hogy majd itt kiderül. Egyébként mindig érdekelt, hogy ilyenkor mit várnak cserébe a cikkért? Csak pozitívat írhatsz? Persze azt is megértem, ha nem válaszolsz 🙂 hihihi

Nagy szeretettel javaslom a diab-pont oldalt és webáruházukat évek óta tőlük vesszük a Huxol nevű édesítőszert, mi literes kiszerelésben, befőttet,lekvárt hosszú évek óta ezzel teszem el.Sütikbe, töltelékekbe, ahová nem kell a süti állagához cukor, szintén ezt használjuk.
A Xukor0,azaz a Xukor zéró pedig azért jó, mert abszolút nulla a glikémiás indexe,sütni nagyon jó, ebből is van egykilós.És nem okoz bélmozgásokat,mint a nyírfacukor,az íze is jó.Új dolog a Canderel Green, ami steaviát tartalmaz,ezt még nehéz beszerezni,de jónak ígérkezik.És nem akarok tolakodó lenni,de a mozgás a legjobb “cukorégető”,de gondolom ezt elmondta a dokid,kitartást, és várjuk a receptjeidet,az idő meg úgyis gyorsan száll…..

@400m2: hát, jó vagy objektív kritikát várnak. Természetesen ha azt gondolnám, hogy ez egy vacak, akkor inkább nem fogadom el, vagy vissza küldöm, és nem írok róla semmit.
Én is tartok kicsit a motot erősségétől, de az majd most kiderül. A pengék szokásos élességüek, nem Microplane, de nem is száz forintos bolt 🙂

Én pl. nem bánnám, ha sok hasonló recept lenne mostanában nálad, mert magam is hasonló cipőben járok.

Strawberry2, mi a baj a fruktózzal? Én az édesítőszereket terhessen kerülöm, egyedül a fruktóz (nagyon minimális mennyiségben persze), amit fogyaszthatónak gondolok.

Csak bíztatásként… Én is végig diétáztam a terhességemet, pedig csak 0,2-el lett rosszabb a terheléses vércukor a normálisnál. Viszont a kórház akkoriban beszállt valami kutatásba, ezért inzulint is kaptam. Nagyon fegyelmezetten tartottam a diétát, 8kg-ot híztam. Aztán a szülés utáni napon meg is kaptam a jutalmamat két nagy túrósbukta formájában (kórházi ebéd!!!!), na ettől majdnem felfordultam. Azóta 8 év telt és minden értékem teljesen normális. Kicsit óvatosabb vagyok,de nem tartok szigorú diétát

@Susie Q: na, volt időm utána olvasni Szóval ez a gép 150W-t ígér, ami nem sok, de nem is hazudja azt hogy több lenne a teljesítménye. Én nem használnám minden nap, sőt ha belegondolok, heti egy-két alkalommal csupán, arra viszont tökéletes. Olyan a teljesítménye, mint egy botmixernek, és annyiba is kerül. Szerintem korrekt. Oké, nem egy Kenwood vagy egy Kitchen Aid, de nem is kerül annyiba. Na, abba hagyom, mielőtt meggyanúsítanak, hogy a ég embere vagyok. De ha kell még tesztelő, akkor nagyon nyújtogatom a kezem!

Én is örvendeznék, elvileg nekem is vigyáznom kéne a szénhidráttal, de nemes egyszerűséggel nem foglalkozom vele csak nyavalygok. 🙂 Mondjuk most nem is lakom úgy hogy különösebben főzhetnék vagy méricskélhetnék, szóval örülök ha csak simán követhető recepteket kapok készen.

jaj, hát csak nekem nem tűnt fel eddig, hogy KISTESÓPROJEKT? király! várom már a bébikajás posztokat!

nekem tök rendben volt a cukrom a terhesség alatt, súlyos panna cottákat toltam reggelire, és a szülés után két héttel zokogtam, amikor ráálltam a mérlegre. azóta is nagyon nehezen tolerálom a súlyfölöslegemet (még szoptatok, és szerintem ilyenkor tényleg nem oké a fogyókúra, a zsírból felszabaduló méreganyagok miatt). szóval mindennek megvan a jó oldala…

aztán persze a szülés után kiderült, hogy a kislány tejérzékeny, úgyhogy akkor fél évig sírtam a tejszín után… asszem erre mondják, hogy meglett a böjtje!

Terhességi??? 🙂 Gratulálok!
Nekem Bamix mixerem van, és megvannak hozzá a reszelő kiegészítők is. Nem volt olcsó, viszont élettartam garanciás, és már 10 éve nyűvöm. Olyan gyors fordulaton megy, hogy a késeinek nem is kell, hogy élesek legyenek, még jeget is lehet vele darálni, és a legjobb funkciója, hogy sovány tejből tejszinhabszerű krémet csinál. Vagy fagyos gyümölcsöt hozzáadva fagyit.
Én kb 2 éve használom a xillitet, nincs is otthon cukor. (Most legutóbb azzal tettem el a lekvárt fekete cseresznyéből, tavaly nagyon finom volt.) Szerintem egyszerre hirtelen sok az, ami gondot okozhat, fokozatosan adagolva nem hiszem. És az a lényeg, hogy az íze és az állaga is olyan, mint a cukoré.

Vélemény, hozzászólás?