Kategóriák
Egyéb kategória

Cseresznyepaprika

Az Erős Pistán mindig elgondolkodom.
Miért tesznek bele citromsavat, sőt, térfogatnövelőt?
Oké, a citromsavat tartósítás miatt, hiszen a bolti Pistában csak 10% a só. Rendben van. De térfogat növelő miért kell? Mi lenne, ha nem habos vacak, hanem tömény cseresznyepaprika krém lenne benne? Én szívesen adnék érte kétszer annyit, ha vennem kéne de a “térfogatért” fizetni egy eredetileg nem habos dologban kicsit furcsa.
Nálunk kétféle cseresznyepaprika krém szokott készülni, egy maggal, és egy mag nélkül. A férjem szereti, ha benne van a magja, ő ezt keni pl. a pizzájára. Sokkal jobban viseli a csípőset mint én, pedig én is szeretem, de nekem hamarabb eljön az a pillanat amikor azt érzem, hogy innen kezdve már más ízt nem érzek, csak az erőset.
Azt pedig nem szeretem. Addig jó szerintem egy csípős étel, amíg minden más íz érezhető benne.
Életem legerősebb cseresznyepaprikáját savanyúságnak kóstoltam, és az első és egyben utolsó falat után két napig nem éreztem semmit. 🙂
Gábor viszont úszott a boldogságban: szakadt róla a víz, egy szalvétát cserélgetett a feje tetején, a szája, az orra, és a szája körül egy két centis rész hófehérre zsibbadt, az arca viszont vörös volt és tüzelt. Ha ránéztem, könnybe lábadt a szemem.
A cseresznyepaprika egyébként Magyarországon nemesített fajta, legközelebbi rokona a mexikói Cascabel paprika.
Édesanyám felfűzi a cseresznyepaprikát egy füzérre, mert apu azt szereti, hogy csak lekap róla egy darabkát, és kinyomkodja a levesébe. De szerintem ez a módszer sokkal kisebb felhasználási lehetőséget ad, leginkább csak levesekhez jó.
Kétféle képpen használom fel: “Erős Pistának”, és olajban húsokhoz és salátákhoz.
A Pistához megmosom, és levágom a zöld szárát, és kimetszem a csumája közepét. A felében benne hagyom a magot, a felében nem. Húsdarálón darálom le, megmérem, és teszek hozzá húsz százalék nagy szemű sót. Pici üvegekbe töltöm, és kész is. A só tartósítja.
Próbáltam egyszer késes robotgéppel aprítani, de nem működött a dolog. Mindenképp húsdarálóval kell dolgozni.
Az olajban eltevés kicsit munkásabb.
Mindenképp gumikesztyűben kell dolgozni! Kicsumázom a paprikákat, félbevágom, és a fél paprikákat vékony csíkokra metélem. Mehet is olajba. Picit lenyomkodom, felöntöm olajjal úgy, hogy a tetején egy ujjnyi olaj maradjon. Megütögetem, hogy a levegőbuborékok felússzanak a tetejére, és lezárom. Ebből is kétfélét szoktam készíteni: olívaolajban és napraforgó olajban eltéve. Az olivásat a salátákra, a napraforgósat inkább a húsokra használom.

11 hozzászólás a(z) “Cseresznyepaprika” című bejegyzéshez

Szia Eszter,

egy pirytott füszerekböl álló keverék nevét keresem,abban reménykedem, hogy te tudsz segyteni… ha jól emlékszem, talán zsemlemorzsa is van benne, alapnak. Egy blogon olvastam valaha, el is készytettük, finom, és hiányzik…
Kati

Én is rég gondolkodom a készítésen, de még nem jutottam el odáig, hogy tegyek is valamit.
Legmegrázóbb erőspista élményem az általunk "Strong Mohammed"-nek becézett harissa volt. A legfurább, hogy nem a nyelvemen éreztem az erőset, hanem csak akkor, mikor a torkomig elért. De ez még nem volt annyira megrázó, csak mikor egy barátomat láttam, aki nem késhegynyit használt a kajába, hanem kanalazgatta magában, és közben bájosan cseverészett velünk. Még most is lúdbőrös leszek, ha rágondolok 🙂

Igen, a gumikesztyű. 😀
Minap csak lecsót csináltam és a paprikák közé keveredett néhány "enyhén" csípős. Semmi gond nem lett volna, ha nem kellett volna még kivennem a kontaktlencsémet. Azt a könnyesszemű pillanatot sosem felejtem el.

Eddig a szomszédtól kaptam egy-egy üveggel, idén közösen csinálunk.

Én fagyasztani szoktam, ha a kertben terem, a vasárnapi húslevesból ki nem maradhat. Egészben teszem bele, nem fől szét, és az erősíti a levesét, aki akarja.
Bár most a rendes zöldpaprika olyan erős !!!

Vélemény, hozzászólás?