Kategóriák
Egyéb kategória

Őszi lecsós kenyér

Tavaszi kenyeret sütöttem már, ezért arra gondoltam, hogy éppen itt az ideje egy őszi kenyérnek. Nem vagyok valami fantáziadús, ugyanis csak a lecsó jutott eszembe.
Volt már őszi szőlős, lilahagymás lepény is, tehát a szőlő és kenyértészta már kilőve. Talán még valami alma vagy körte jöhetett volna sajttal, leginkább kéksajttal, vagy erősen füstölt juhsajttal.
(Jaj, ezt most nem kellett volna leírnom, össze is futott a nyál a számban!)
Na mindegy, lecsó lett belőle és kész!
Nem előre megfőzött lecsót használtam, hanem a tésztába tettem a paprikát és a köményt, töltelékként pedig a sok hagymát, kevesebb paradicsomot mint rendesen, és egy jó adag paprikát is a sok füstölt kolbász mellé 🙂
Hozzávalók 2 nagy veknihez:
70 dkg rétesliszt
30 dkg simaliszt
4 dkg élesztő
1 ek cukor
1 ek só
1 ek pirospaprika
1 ek kömény
6 dl langyos víz
1 dl étolaj

2 nagy fej hagyma
1 szál füstöltkolbász
2 szem paradicsom
2 nagyobb paprika
só, bors

Az élesztőt a cukorral megfuttattam. Összekevertem a kétféle lisztet, majd beleszórtam a paprikát és a köményt is. Összekevertem, végül beledolgoztam a vizet és az olajat.
Negyed órát dagasztottam, majd beletettem a sót is. Letakarva duplájára kelesztettem.
Kiborítottam, és két részre osztottam. Keskeny téglalappá nyújtottam.
A közepére hosszában elosztottam a zöldségeket, sóztam, borsoztam.
Bevagdostam a két szélén a kimaradt tésztát szalagszerűen, és átlósan egymásra hajtottam a szalagokat.

Előmelegítettem a sütőt a sütőlappal együtt 300 fokra.
Mikor felmelegedett, még hagytam öt percig ilyen forrón, majd gyorsan kikaptam a sütőlemezt, megszórtam lisztel, és rátettem a kenyereket.
Visszatoltam a sütőbe, és mérsékeltem a hőmérsékletet 240 fokra.
40 perc alatt sütöttem készre.

5 hozzászólás a(z) “Őszi lecsós kenyér” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?