Kategóriák
Egyéb kategória

Dióhab

Ferran Adriának van egy pisztáciahab receptje, ami régen foglalkoztat már, de vagy habpatronom nem volt itthon, vagy pisztáciám.
Erről jut eszembe, gyerekkoromban a sarki kisközértben is volt mindig habpatron, de most azt mondta nekem az eladó, hogy ő még soha nem hallott habpatronról. Furcsa volt, mert nem viccelt. A huszonöt körüli fiatalok már nem is találkoztak habszifonnal? Aztán persze a szupermarketben kaptam, de akkor is…
Persze most sincs itthon pisztáciám, de dióm igen. Kipróbáltam a szivacsos könnyű habnak igért desszertet, és valóban szivacsosan könnyű valamit kaptam, de valahogy olyan semmilyen volt. A recept szerint el kell készíteni a habot a szifonban, aztán behűteni, végül műanyagpohárba töltve 45 másodperc alatt megsütni a mikróban.
Működik egyébként, megsül, nem is eszik össze menthetetlenül, de eltűnik az a fantasztikus íze, ami mikrózás előtt volt. Úgyhogy inkább nem sütöttem meg, mert így mennyei finom!
Azért majd leírom az eredetit is, mert valószínű pisztáciával másképp viselkedik.

Hozzávalók:
75 g dió egy órára rumba áztatva, megszárítva, majd szárazon megpirítva
60 g kristálycukor (Eredetileg 75 gramm, de szerintem akkor nagyon édes lesz.)
4 tojás fehérje
1 csipet őrölt szerecsendió
(20 g simaliszt)

A hozzávalókat leturmixoltam, majd átszűrve a szifonba töltöttem. Két patront csavartam bele, és két órára betettem pihenni a hűtőbe. Ha nem lesz a hab a végén megsütve, akkor liszt nem kell bele.
(A recept szerint a műanyag poharakat alul be kell vágni, majd félig tölteni a habbal, végül 900 W-on 45 másodperc alatt meg kell sütni, végül óvatosan körbevágva kiszedni a pohárból.)
Tálalásnál megszórjuk dióval, pisztáciával, stb.
Finom és gyors!

11 hozzászólás a(z) “Dióhab” című bejegyzéshez

Sziasztok!
Szerintem Auchan, Tesco, Spar tart patront, meg kérni kell…én a névnapomra kaptam egy édes 250 mles habszifont 🙂 szóval a 24-25 évesek közül is van, aki ismeri, használja, meg szereti 😉
Szép napot! A recept amúgy fantasztikus!
Anita

Ha valahol összefutok habpatronnal, spejzolok belőle jó pár dobozzal.
Eltűnt sajnos a boltokból 🙁
Most van partonom, viszont a szifon tömítőgyűrűje elszakadt. Ötletem sincs, hol tudnám pótolni 🙁
Vera

Ha tudsz venni kóser zselatint, akkor lehet vele tortát tölteni, ebbe a mennyiségbe 2 lap beáztatott, majd kinyomkodott, és megolvasztott zselatint kell tenni, ugyanúgy összerázni, ptron bele, majd rögtön mehet a tortába. A két lap zselatin nem köti betonná, de ad a habnak egy kevés tartást.
Boldog szülinapot!

Vélemény, hozzászólás?